Kuhls-desperado

Så er der godt nyt til alle Kuhls-desperados. Med denne guide bringes opskriften på at lave din egen ‘stensikre’ Kuhls. Kuhls skråpe er den havfugl, der tilsyneladende optræder mest jævnt fordelt over alle årets 12 måneder. Der er ikke noget voldsomt peak i efterårsmånederne, som hos andre egentlige havfugle. Januar til maj er således fine måneder at brygge kuhls i, specielt fordi antallet af medobservatører nok er begrænset.

Det er straks sværere aug-okt, hvor der er stor risiko for, at der sidder nogen med kuhls på det tørre på havobsen, og skyder din bestemmelse i sænk. Ligeledes , er der med 30+ observatører fare for, at en eller flere aldrig finder hvad end du nu pejler på, og naturligt nok dømmer fejlobs. En overmodig kuhls-desperado gjorde endda forsøget fra Stubben i sin tid, men fik tids nok moralske skrupler.
Gilbjerg 27. juni 2007
Der spejdes efter de måske allestedsnærværende Kuhls – Gilbjerg 27. juni 2007

Derfor disse tre gyldne retningslinier for kuhlsXet:

1: Vælg en dag mellem november og juli, hvor der er gode odds for, at du har havobsen for dig selv. Ligeledes er det på denne årstid måske længe siden du har set en mallemuk, og det forstørrer dine odds for en kuhls (dur bedst til sjællandske birdere). Vinden skal gerne være svag-frisk, for ellers kan andre have fået samme ide.

2: Vælg dine medobservatører med omhu. Folk, der rent faktisk har set kuhls før, er dårlige at have med på obsen. De kender fuglens jizz, og således er storkjove, sølvmåge og ride på forhånd dømt ude som kuhls-prospects. Birdere, der allerede har DK-Xet kuhls skal du slet ikke beskæftige dig med, da de utvivlsomt vil give thumbs-down.

kluhls0025.jpg
En Kuhls er netop smuttet forbi plankeværket ved Gilbjerg

3: Skal du endelig bruge en kuhls under en efterårsstorm, skal du finde et ukendt sted på sjællands nordkyst, langt væk fra masserne. Kuhls er kendt for at tage nogle gevaldige buer ind og ud fra kysten (gerne uden om de erfarne), men denne regel skal bruges med lempe. Sæt dig helst mere end 5 km fra Gilleleje, da det begynder at lugte, hvis din kuhls er drejet stik mod nord ud for din obspost. Området omkring Tisvilde/Rågeleje har tidligere været populært, men pionerene, der stadig besøger lokaliteten er efterhånden allesammen kuhls-positive. Derfor, prøv Kuhlshuse, Hellebæk eller måske bunden af Roskilde fjord.

kuhls0022.jpg
Dokumentationsfoto: Kuhls ved Gilbjerg – november 2006

Chefernes netop hjemvendte mand fra den portugisiske atlanterhavskyst havde kameraet fyldt med jizz-fotos af de allestedsnærværende Kuhls. Desuden har vi helt eksklusivt fået adgang til hidtil upublicerede fotos af tidligere danske fund.

kuhls0009.jpg
Det karakteristiske jizz, som vi alle holder af – Portugal 2007

Efter at disse billeder nu stilles til rådighed her på CIF, bør al snak om sværhedsgraden af Kuhls-bestemmelse, selv på stor afstand, forstumme. For som mange på Sjællands nordkyst allerede har luret den, er der ingen grund til at gøre det sværere end det er!

kuhls-bojen.jpg
Kuhls-bøjen. Kuhls flyver ofte lavt og lige, derfor kan en bøje eller en speedbåd til nød bruges. Selve Kullen kræver særligt diset vejr, men er tidligere godkendt så giv aldrig op! Dog bør du sige at den forsvandt ved bøjen

kuhls1.jpg
I sjældne tilfælde, her fra det seneste fund i Skagen, ses Kuhls helt inde over stranden. Bemærk mørk W-tegning på brunlig overside, knæk i vingen og nedadbøjede vingespidser. Undervingens hvide hånd med sort indramning viser det er en ssp. borealis

4 Responses to “Kuhls-desperado”


 1. 1 ABK 1. juli 2007 kl. 21:04

  Utroligt at proportionerne kan variere så meget… Men jeg tror det kommer an på om de flyver i med- eller modvind.

 2. 2 HHN 3. juli 2007 kl. 08:08

  Pas også på petrel-typen af Mallemuk!

 3. 3 Melanie 4. juli 2007 kl. 15:02

  Hej igen, drenge

  Jeg har lukket klinikken for i dag, så lige en kommentar til det der årlige nordkyst-kuhls-cirkus…

  Jeg husker allerede i april 1995, hvor et par store drenge stringede kuhls ud for Gilbjerg Hoved selvom de endnu ikke havde full-grown fortænder, og siden da er “skyggen i dæmringen” set on-and-off af flere suspekte birdere uden at navnkundige JaHC, der jo er chef deroppe, nogensinde har godkendt en eneste af fuglene ved eget åsyn..!

  Det virker som om, at jo dårligere en havfugle/spove/måge ses deroppe af jo færre observatører, jo større er chancen for, at fuglen ender som sikker på DOFbasen om aftenen, gerne efter ingen eller en meget sen DOFcall-melding, f.eks. ca. 2-3 timer efter at fuglen er passerede 7 km-bøjen bagom…

  Med håb om en god sæson deroppe!

  , jeres Melanie

 4. 4 cheferneifelten 4. juli 2007 kl. 19:34

  Cheferneifelten har fra pålidelig kilde erfaret at JaHC HAR set to af de claimede kuhls (2 sammen vist nok i foråret 2005). Det eneste JaHC kunne se var, at det var stormfugle, da de var på vej udad, da han ankom. De blev forkastet fordi det – ifølge SU – kunne have været måger.

  Kuhl kids åbner ballet på lørdag ved 11-tiden – ses ved plankeværket.

  CIF


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: