Skråpegate

Den 9/9-2007 blev så dagen hvor IBJ fik ny ædelart, kommuneart og årsart – og alligevel fuckede op. Efter at være kommet hjem fra fest kl. fire om morgenen kom wake-up kaldet kl. ca. 8:37 i form af en melding om sydtrækkende sabinemåge ved Vedbæk nogle minutter tidligere. Kl. 8:52 startede morgenobsen så ved rundkørslen for enden af Kattegatvej på Stubben. En bedre mulighed for at få sabinemåge som kommuneart var svær at forestille sig.

En hård vind fra nnv gjorde, at det på papiret så godt ud for at mågen eller en kjove ville blive blæst sydpå. Sundet virkede dog stendødt og bedste fugle frem til kl. 10:30 var ederfugl og stormmåge. Så var det vist på tide at give MKH et opkald, og få ham til at indrømme at sabinemågen var set så dårligt, at det nok snarere havde været en ung stormmåge.

Inden indrømmelsen når at falde sker det komplet uventede. En skråpe laver en bue ind i skopfeltet måske 500-700 m i nø-lig retning. Fuglen er nordgående og da den laver et drej står det klart, at der ikke er tale om en sodfarvet: Underside og undervinger er hvidlige. Så var det på tide at få afsluttet samtalen med MKH, koncentrere sig og zoome ind på fuglen. Den er i sollys og da oversiden ses igen virker den overraskende lysbrunlig. Halen virker mørk i forhold til resten af oversiden, men der kan ikke ses noget lyst mellem hale og gump. Vingerne udviser til tider et svagt knæk mellem arm og hånd og da en sølvmåge på et tidspunkt passerer sydpå bagved, ses at skråpen nok er mindre og slankere men alligevel virker overraskende stor. Hovedet er det der ses dårligst idet fuglen hele tiden flyver væk i en nordlig retning. Efter at have set fuglen on og off i et par minutter, hele tiden med den brunfarvede overside som det mest påfaldende, tabes den et stykke længere oppe mod Skovshoved Havn.

p9096745.jpg
Almindelig skråpe ud for Skovshoved Havn 9.9.2007. Bemærk den atypisk lyse overside som nok ikke kan forklares helt med at fuglen var i sollys. (Foto: Silas K.K. Olofson)

MKH får nu en opdatering og ordene ‘mulig kuhls’ bliver nævnt. Jeg tøver med at melde ud, men MKH insisterer, da han fornuftigt nok mener det er vigtigt at få folk ud og kigge længere nordpå. Få minutter senere kommer RT gående og bliver hurtigt orienteret om situationens alvor. Kl. 10:52 genfinder RT skråpen på stor afstand med Hven i baggrunden. Formentlig er den nu ca. ud for Skovshoved Havn. Fuglen har en nv-lig flugtretning men tabes dog hurtigt igen.

Da det virker som om den er på vej nordpå, aftaler jeg med AEC, der er ved at være fremme ved Stubben, at vi kører mod nord i forsøget på at genfinde den og få den bestemt.
Mens vi er væk finder RT og JTS så sabinemågen fra Stubben og da skråpen lidt senere genfindes i området øst for Skovshoved, kører vi til Skovshoved Havn.

Her er der efterhånden samlet omkring 20 birdere og skråpen ses nu periodevis mod sydøst og øst fra kl. 12:48 og næsten to timer frem. Det meste af tiden ligger den dog på vandet uden at kunne ses. Alle bliver på et eller andet tidspunkt snydt af den brunlige overside og langt de fleste hælder i starten til at det er en kuhls. Men da den blander sig med en flok sølvmåger der følger en kutter virker fuglen foruroligende lille og da den kommer tættere på og i bedre lys ses hvide halssider i kontrast til mørkt hoved og at halen faktisk har samme farve som resten af oversiden. 2-fugls-teorien bliver naturligvis luftet, men det holder ikke langt nede i Øresund hvor skråper er sjældnere end julemanden.

Tilbage står at 30+ mennesker med almindelig skråpe fik sig en eksklusiv art i Øresund, selv om lærepengene var dyre. Og læren er måske også, at når vi var så mange, der kunne fucke op på så lidt, er der endnu mere grund til at passe på med bestemmelse af halvdårligt sete kuhlser på halvdistansen eller længere væk.

IBJ

Reklamer

0 Responses to “Skråpegate”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: