Den danske fuglelov, november 2007

Trækket er ved at ebbe ud, men fejlobs fortsætter hele året. November er en god måned for invasionsarter. I år har især stor korsnæb rørt på sig, mens tretået spætte har vist de største bevægelser i Sydnorge i mindst 20 år – med to observationer i Nordjylland til følge. Ved kysterne kan der ved blæsevejr ses søkonge og mellemkjove, og der går ikke længe inden kongeederfugle meldinger begynder at tikke ind. Her er et par fiduser til dig, der vil noget ud over det sædvanlige i november:

§ 1: Når du har gået hele oktober uden at få en mellemkjove i skopet, er det ved at være sidste udkald. Find en ung sølvmåge 5 km fra kysten. Disse flyver ofte meget mågeagtigt, og du er allerede godt på vej til at bestemme den til mellemkjove. Bestem den udelukkende på jizzet, afstanden udelukker at du kan se lyse dobbeltkommaer på undervingen

§ 2: Stor korsnæb har altid været et problembarn. Den er svær at bestemme. Men er du nybegynder, dude, stringer eller mangler den på årslisten, bør du ikke tage hensyn til sådanne petitesser. Find et sted hvor der er nåletræer – det habitat elsker korsnæb. Faktisk er korsnæb de eneste arter der findes her. Stil dig ind mellem træerne og kig op. Husk også at se lille korsnæb, når du claimer stor – så lyder obsen mere troværdig. Kernebider / grønirisk, solsort / vindrossel og sanglærke / engpiber er kombinationer der går an som overflyvende stor og lille korsnæb

§ 3: Det er aldrig for sent at claime et vingebånd. Og november er en særlig spændende måned, idet det nok er en humes sanger. Find en fuglekonge i eller i nærheden af en have hvor der sidder gråspurve. Vingebånd og spurveagtigt kald = humes. Længere er den ikke.

§ 4: Kongeederfugle ved Halsnæs er blevet en storindustri, som financieres af benzintanke mellem København og Hundested. Dansk Tipstjeneste har skiftet brevduerne ud med kongeederfugle og på den lange kan du spille på kongeederne på linje med Champions League kampe.

§ 4.1: Pengene gives 1,01 gange igen, hvis der claimes kongeederfugl på lokaliteten inden 1. december. Du får pengene 50 gange igen, hvis arten ikke ses inden Nytår.

§ 4.2: Når det kommer til lysforholdene, vil gambleren sætte pengene på, at den obses mellem solopgang og solnedgang, mens den forsigtige spiller selvfølgelig satser på perioden 1-2 timer før solopgang

§ 4.3: Mht. udmelding får du pengene 1,1 gange igen, hvis du først læser om observationen i ugeavisen Halsnæs posten. Føler du, at du har held i sprøjten, kan du sætte pengene på at læse om den i DOFbasen to dage efter obsen. Pengene gives 10 gange igen, hvis observationen sendes på DOFcall som “via melding” 10 minutter eller senere efter obsen. Super gambleren sætter pengene på, at observatøren selv sender obsen ud på DOFcall senest 10 minutter efter obsen, men her ville selv Fætter Højben nok melde pas.

§ 4.4: Er du en af dem der tror på Julemanden, bør du sætte pengene på at kongeederfuglen ved Halsnæs bliver fotodokumenteret. Der findes nemlig ikke fuglekiggere med kameraer på Halsnæs – eller også findes der bare ikke kongeederfugle

§ 5: DOFCALL-loven: Husk, at vi gerne vil høre om hits og nye fugle på DOFcall. Til gengæld passer isfugle og silkehale iagttagelser bedre til DOFbasen. Det samme gælder for vandstær. Vil du absolut gerne sms’e om en vandstær – så send den til din mormor. No-go-arter på DOFcall omfatter desuden havørn, vandrefalk og enkeltbekkasin. Er du en af dem, der har presserende behov for at få dine initialer ud i æteren flere gange i døgnet, så tag til Skagen, der må du gerne melde trash ud. Skagengruppen er der alligevel ingen, der er tilkoblet mellem juli og april.   

§ 6: Når du er i knibe, findes der flere måder at komme ud af den på. Er du alkoholiker kan du benytte Minnesotamodellen, og skal du finde perleugle findes Ellekratmodellen. Minnesotamodellen kan du læse om mange steder, her vil vi blot præsentere EKM:

ellekratmodellen.jpg

MKH demonstrerer Ellekratmodellen

Når du har fået nys om en perleugle i et træ, vil den – selv om den sover – flyve ud af træet når du benytter EKM. Påfør stammen gentagne slag med en kæp. Det er afprøvet i Ellekrattet – og det virker.

1 Response to “Den danske fuglelov, november 2007”


  1. 1 ABK 5. november 2007 kl. 10:58

    Ja, så er den første kongeederfugl claimet ved Halsnæs:

    http://www.dofbasen.dk/obs.php?turid=903216&obsid=5427432


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: