Den danske Fuglelov, December

December er for mange fugleinteresserede lige så spændende som  en urinvejsinfektion. Få fugle, weekender booket op med julefrokoster og korte dage. Men hvor almuen klynker, ser cheferne muligheder, og det vil vi gerne dele med dig: Brug december som en slags præmatur ornitologisk nytårskur og  arbejd på dit image! Tænk over det: Du har fået ryddet op i årsartene, du har et langt, sværtet CV fra året der er gået, og du skal bruge noget kredit, når du skal til at claime de hårde vinterarter til årsartslisten i januar. Der er intet at tabe. Her et par gode råd til din december-birder-kur:

§ 1: Bevis at du anerkender, at du ikke er i stand til at bestemme alle arter. Det gør det mere troværdigt, når du endelig claimer noget hårdt efter nytår. Indtast godt med alk/lomvier, rød/sortstrubet lommer og korsnæb sp – herved beviser du at du er en forsigtig, selvkritisk ornitolog.

§ 2: Men pas på! For ca. hver 3 indtastede “/” eller “sp” bør du indtaste een artsbestemt, for det ser jo heller ikke så godt ud, hvis du ikke bestemmer noget som helst. Vælg som udgangspunkt til bestemmelse den almindeligste af arterne.

§ 3: Afkod hvor mange fugle, der skal til for en bemærkelsesværdig obs på DOFbasen. Det er ærgeligt, at underbestemme nogle gode sortstrubede lommer til rød/sortstrubet, uden at det bliver vist. Bliv siddende på obsen, indtil du har set nok til en visning. For havfugle, kan KBHamt anbefales, der bliver alt vist.

Et godt, tænkt eksempel:

_____________________________ 

Søndag d.13-12-2007 

Nordhavnstippen/Stubben 0830-1030

rød/sortstrubet lom 2N  (GLEM ubestemte storlommer)

rødstrubet lom 1 R

lomvie/alk 14 N  (brug ikke alkefugl sp)

lomvie 3 N

alk 1 R

_____________________________

§ 4: Brug tiden på åndsvage ting, der illustrerer, at du er grundig. Check eksempelvis en nyharvet mark med nogen tusind stormmåger og aldersbestem allesammen – det ser herresejt ud på DOFbasen. Selvom du sikkert aldrig finder noget i en flok måger på en mark, tænker folk: åårh, han er sej – han finder nok den næste præriemåge

§ 5: Hardcore net-birder loven. Udfrit nogle af dine dygtige fuglevenner om holdninger til besværlige fugle på NFs galleri, og gør dem til dine egne. Mange dygtige fuglekiggere har holdninger til problematiske fuglebilleder, og de kommer aldrig til udtryk på nettet. Spørg eksempelvis, når du møder en chef: “hvad synes om den der mulige middelhavsmåge i galleriet?” Chefen vil af høflighed højst sandsynlig svare, at han synes den har lidt korte vinger eller sådan noget. Herefter går du hjem og under billedet (find for guds skyld det rigtige) skriver du:”Er håndsvingfjerprojektionen ikke lidt kort for en michahellis?” Formuler ALTID dit synspunkt som et spørgsmål, så risikerer du ikke at lave stort i nælderne. Således opbygger du kredit uden at have en flyvende fis forstand på fuglebestemmelse. 

Så er det bare om komme igang. Den hurtige vej til et godt image er selvfølgelig at finde en brundrossel, men det skal du nok ikke satse på.

shn.jpg

Der er mange måder at bruge de magre decemberdage på. Her ses SHN ifærd med at udfordre den hidtidige øl-på-isse-rekord på 13 timer og 21 minutter, sat af MiF 17/12 – 1998.  Desværre for Søren glemte han efter 9 timer og 42 minutter hvad han var i gang med og tog en tår øl, så dåsen faldt ned. Ærgeligt for Søren, men Læderhattene fra Sjællands betændte blindtarm (se DKkort nedenfor) burde måske også bruge tiden på image-pleje i stedet. 

Og så naturligvis lige et par paragraffer til brug i felten: 

§ 6: Selv om sneugle er let at bestemme går det ofte galt. Der skal have været mindst én syd for Stockholm eller i Sydnorge, før du overhovedet må tænke på den. Der bliver ofte claimet sneugler af dudes. En god tommelfingerregel er: sidder den i en busk eller på en pæl er det en MUSVÅGE! Sidder den i en klit eller på et hustag, kan det godt betale sig at tjekke op på den

 § 7: På trods af stigende ornitologisk aktivitet ses stellersand sjældnere og sjældnere i dansk farvand. Således har der ikke været rapporter om arten i år. Det er en mega sjælden art, og derfor er du på forhånd udelukket fra at finde den, med mindre du er: 1) mand, 2) har over 380 arter, 3) har over 260 ædelarter, 4) har set arten før.

CIF

0 Responses to “Den danske Fuglelov, December”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: