Årets høgeørnedip

Igen slog Skagen til med høgeørn i april. Denne gang med en formentlig 3K fugl fredag den 11. Måske var det sidste års fugl, der vendte tilbage. Allerede torsdag ved middagstid var en mulig ørnevåge set et godt stykke mod sydvest fra Flagbakken. Begyndende dårligt vejr gjorde formentlig at fuglen aldrig kom inden for bestemmelsesafstand. Derfor er høgeørn stadig en eksklusiv dk-art.

Ikke særlig klog af skade fra sidste år tog HKO og IBJ med PIM og HEM afsted lørdag nat kl. 03:00. Efter en morgenobs på Nordstrand, der bl.a. gav alm. kjove og lidt lommer og svømmeænder, indfandt vi os på Flagbakken kl. 9:45. Vejret var ikke det bedste med sporadisk småregn i begyndelsen, men en opklaring fra syd kunne ses nærme sig.

De sædvanlige hangarounds på Flagbakken dagen efter en høgeørn

30-35 birdere havde nu indfundet sig på Flagbakken. Hvilket var noget færre end de ca. 50, der var mødt op 1. maj 2007. Der var godt med jyder og fynboer, mens vi som eneste bil var kørt fra København.

Umiddelbart før middag begyndte der at ske noget, idet en vandrefalk trak forbi og vågerne begyndte at røre på sig. Snart fulgte både trækforsøgende havørn og glente – og en kongeørn sås kortvarigt nærme sig fra Hulsig Hede inden den fortrød.


Et par af dagens pausefisk på Flagbakken 12. april 2008

Kl. 13:10 kom årets første sorte glente i Skagen tæt forbi. Den blev aldrig set returnere, så den trak formentlig ud. Der var nu pænt med våger i luften og lidt rørhøge, fjeldvåger rød glente, duehøg, fiskeørne og dværgfalk fulgte med i slipstrømmen. Men som bekendt udeblev dagens forventede hovedattraktion.


HEM og HKO ser på kongeørn fra Brennerpasset umiddelbart inden IBJ desserterer

Kl. 15:10 forlod vi Flagbakken og iværksatte plan B. Brennerpasset på Hulsig Hede blev indtaget i håb om at høgeørnen havde slået sig ned i nabolaget. Og snart kunne HeM annoncere imm. Kongeørn, der tog sig en gevaldig rundtur over heden. ABK, der nu var klar til at birde efter at have været til begravelse det meste af dagen, blev kontaktet, og da han efter 15 minutter nåede frem var kongeørnen stadig i luften.


Digiscopet Kongeørn over Hulsig Hede

Efter at have hørt rygter om bedre vejr til søndagen, besluttede IBJ nu at skifte bil. HEM, PIM og HKO blev sendt sydpå, mens IBJ vendte tilbage til Skagen med ABK.

Igen søndag startede dagen på Nordstrand. En morgen med nul skyer og svag sydlig vind satte forhåbningerne op om masseproduktion i løbet af dagen. Ca. 70 rødlommer, rørdrum, blisgås, 3 svaleklirer, alm. kjove, havterne og landsvale blev bedste fugle frem til kl. 9:25.


ABK og KP på morgenobsen på Nordstrand

Flagbakken blev igen valgt som obspost, og frem til 14:10 trak de sædvanlige ca 100 trækforsøgende våger lidt godter med sig: bl.a. fjeldvåger og 2 imm. havørne på gentagne trækforsøg.


En af dagens to lasede immature havørne

Herudover var udbyttet fiskeørn, rød glente, 4 blå kærhøge, vandrefalk og ikke mindst sort stork på trækforsøg fra kl. 12:00 og returnerende en lille time senere.
Formentlig var storken en ny fugl i forhold til fredagens fugl, der aldrig blev set returnere. Og så svær er en sort stork vel ikke at få øje på? Eller sagt på en anden måde: Får IBJ point for fuglen eller ej?


Returtrækkende sort stork over Flagbakken 13.04.2008

ABK havde iøvrigt forladt Flagbakken kort før storken dukkede op, men det lykkedes ham at reparere den på Hulsig Hede, da den returnerede.

Reklamer

0 Responses to “Årets høgeørnedip”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: