Skagen rykker

Chefernes 3. halvleg i Skagen i 2008 startede 23. maj og bortset fra 2. juni var der daglig overvågning på Grenen frem til 8. juni. Rapporter om dværggås og gråstrubet drossel havde svirret i ugerne op til – der skulle strammes op.

Islom blev endelig bogført på SeK’s ædelliste i 2008. Læge Jens B.lind glæder sig over sin patients fremskridt

Østenvinden startede netop ved chefernes ankomst, og folk i Skagen var de følgende uger vidner til en af bedste perioder nogensinde for rovfugle. Østenvinden betød, at vi slap for silhouet tårnfalke bestemt til aftenfalke. Det var der ikke behov for, da aftenfalk havde sit bedste forår i Skagen siden 1992 (50 fugle?). Til forskel fra vestenvindsforår, hvor folk ligner store spørgsmålstegn, når man spørger til køn og alder på aftenfalke, blev så godt som alle aftenfalke, der passerede Grenen i 2008, både køns- og aldersbestemt.

Aftenfalke (ad. han og 2K hun), Grenen, maj 2008

Østenvinden havde også presset mange hvepsevåger mod vest – og i omegnen af 2.000 passerede odden. På minussiden betød højtrykket og den stabile østenvind, at meget få småfugle rastede, og det blev aldrig til en MEGA, der kunne ryste toplisterne. Der blev ringmærket på Grenen (ROC) og i Ellekrattet (MHH) i et hidtil uset omfang. I alt op til 550 netmeter.

Den massive indsats betød, at en blåstjert kunne pilles ud af nettet ved Ellekrattet af MHH (26. maj) og en sydlig nattergal blev garnet af ROC på Grenen (31. maj). 2008 blev desværre et katastrofalt år i Skagen for rødrygget tornskade. Kun ca. 10 sås under opholdet. Hvad er der sket???

Gedserpigerne (fra ventre): JBR, JWC og JaNi glæder sig til blåstjert i hånden. Men hvor er deres far, Gert?

Smådrosler: blåstjert, Ellekrattet og sydlig nattergal, Grenen, maj 2008

Højtrykket betød, at alle dagene nærmest forløb ens. Morgenobs på Grenen, og senere på dagen rovfugle obs fra Batterivej eller Flagbakken – eller Grenen. Derefter vaser om aftenen, som visse dage betød, at enkelte chefer var mere eller mindre deaktiverede på næste morgenobs.

IBJ obser, mens repræsentant for Århusbirderne, RSN, drømmer om nye gummistøvler

SJ overvåger trækket over Flagbakken,

… mens FSH og PU tager en slapper i sovekupéen. Har de mon røget Sunes tobak?

Under opholdet bogførtes følgende i ABK’s notesbog:

Blåstjert, slangeørn, lille skrig 2, rosenstær 6 (!), sydlig nat, sandterne, kongeørn, sort stork, pirol ca. 10, aftenfalk ca. 20 (!), kongeørn, biæder 3, rovterne, gråmåge, islom, rødpiber, silkehejre, sølvhejre

Den heftigste obs blev morgenen d. 3. juni, hvor der blæste en frisk/hård østenvind over Grenen. I perioden 5.30 til 12.35 sås rosenstær 3, rovterne, sandterne og sort glente 3!!! De første to rosenstære var ude og vende 6.21 – i flok med ca. 30 stære, og dernæst var en fugl ude og vende 7.05. Alle fuglene fløj lavt pga. den kraftige vind og sås godt. Fuglen 7.05 var blegere end de to første fugle. Kl. 9.20 kommer der så en rovterne høvlende over den nye strandeng, og 10.44 kommer en sandterne ad samme rute!!! I mellemtiden ses tre forskellige sorte glenter, og en svalehale (sommerfugl) raster kortvarigt ved obsklitten. Denne indfanges til foto af Munken i sin kasket, før den får lov til at fortsætte. Desuden fedter vi rundt med en brun heppehøg, der til sidst ses godt rastende i den gamle strandeng – så den kan bestemmes til hedehøg.

D. 5. juni blev der måske smidt en steppehøg væk på Grenen, idet en kærhøg bestemt til steppe fra Batterivej passerede Grenen ca. 5 minutter senere, men cheferne bestemmer ikke brune steppehøge, med mindre hovedtegningen ses godt.

På produktionssiden blev det til to rosenstære, silkehejre, islom, biædere (2+1), rovterne, gråmåge, flere piroler, sort glente, havørn, flere aftenfalke. Ingen SU arter, men en fin palet af subhits.

0 Responses to “Skagen rykker”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: