Kogen

Mellem mandag 21. juli og lørdag 26. juli trawlede IBJ, MKH og ABK Vadehavet – især Magrethekog. Det blev ikke til den forventede SU-art. Højdepunkterne blev i stedet rustand 5 (4 + 1), hvidvinget terne 2, sorthovedet måge, rovterne, skestork, slørugle, fyrremejse 3, grønspætte, rødtoppet fuglekonge, islandsk stor kobber 3, kærløber (op til 8 på én gang) og ikke mindst black-bellied whistling duck.


CIFs køleskab med både mad og drikke

Om mandagen blev den hvidvingede terne bogført ved Sneum ved middagstid. Den trak tilsyneladende umiddelbart efter vi så den, da den ikke sås senere, men så er det godt, der blev taget et foto. Fuglen var i næsten komplet sommerdragt, men havde en smule hvidt ved næbfæstet.

Hvidvingede terner 3K+, Sneum (tv) og Margrethekog (th)

Tirsdag tilbragte vi i Margrethekog, hvor højdepunterne blev en gammel hvidvinget terne med næsten hvidt hoved (desværre fundet af JMP), en gammel sorthovedet måge i sommerdragt, der fløj vest over diget ved Vidåslusen, syv kærløbere 500-4000 m. syd for Vidåslusen, tre islandske store kobbere (2 ad., 1 1K), der rastede på en græsmark lige NØ for p-pladsen ved Vidåslusen.


Islandske store kobbere (1K tv., ad. th.), Vidåslusen, juli 2008

Rømø blev tjekket om onsdagen, men udbyttet var magert. 10 hvidbrystede præstekraver sås ved Havsandrenden (heraf 5 1K).


Selv om det meste af øen blev tjekket var der langt mellem fuglene på Rømø i år

Vi skyndte os sydpå og havde en 1K vandrefalk rastende ved Ballum Sluse (tysk fugl?). Vi fortsatte til Kogsbøl Mose, hvor der stadig var en del fuglesang. 3 fyrremejser og 2 nattergale kaldte fra pilekrattene og en hugorm rastede på asfaltvejen. Ved Vidåslusen kunne Dagligreservoiret byde på en gammel rovterne i selskab med en kortvarigt rastende 1K stestork. Den hvidvingede terne var stadig på plads, men en gammel vandrefalk fik desværre skræmt rylerne væk, før de var tjekket.


Katastrofevej – der denne dag levede op til sit navn

Torsdagen startede med eftersøgning af mellemflagspætte i Lindet Skov. Arten er gået frem i Holland, og den kan nok snart findes i en gammel løvskov i Sønderjylland. Det blev ikke denne dag, men skoven kunne byde på bl.a. hvepsevåge 3, skovsanger 3 (ungeflok?) i selskab med en 1K rødtoppet fuglekonge, syngende grønspætte og korttået træløber 3.


Slørugle i tilfældig lade i Sønderjylland

Vi fortsatte til Margrethekog ved middagstid, da det var lokaliteten med klart flest fugle under vores ophold. Et stop på grænsevejen gav en gammel rovterne i Tyskland, mens turens højeste total af kærløber (8 ) sås langs asfaltstien syd for Vidåslusen. To gamle islandske stor kobbere rastede i Dagligreservoiret og en lærkefalk trak nord langs diget 19.25


MKH har netop fået digegreven til at aflevere en smøg

Rømø fik endnu en chance fredag, men lige lidt hjalp det. 9 krumnæbbede og 3 dværgryler i Lakolk Klitsø var højdepunkterne. Eftermiddagen tilbragtes som sædvanligt i Margrethekog. VI startede på grænsevejen, hvor en mystisk rapand sås ganske kortvarigt i flugten blandt grågæs. Fuglen landede på en mark øst for Saltvandssøen blandt grågæs og efter ca. 15 minutter sås hovedet ganske kortvarigt bag en græstue. Den havde rødt næb!


Black-bellied whistling duck ved Margrethekog 25/7-08

Efter en time rejste den sig endelig op og viste en flot sort bug, øjenring og lyse skuldre. Den kunne nu bestemmes til black-bellied whistling duck – en mellem- og sydamerikansk and, der af og til ses i Nordamerika. Denne fugl er dog næppe kommet fra den nye verden, selv om den tilsyneladende ikke bar ringe.

Kl. 15.29 kom fire rustænder trækkende ind over det yderste dige og landede i den nordlige del af Margrethekog ude af syne. Vi forsøgte at genfinde fuglene fra Vidåslusen, men uden held. De er nok fortsat sydpå. Efter al sandsynlighed er det samme fugle, der sås trækkende syd ved Blåvands Huk 6.30 samme morgen og som sås i juni og juli på Agger Tange.

Lørdag formiddag tilbragtes ved Vidåslusen, hvor det varme vejr og sydøstenvind gav forhåbninger om gåsegrib og sorte storke. Det blev dog kun til to nordtrækkende røde glenter, mens en rustand svømmede rundt i Dagligreservoiret.


Den afsluttende rustand på CIFs vadehavssommersatsning 2008

3 Responses to “Kogen”


 1. 1 Izak 5. august 2008 kl. 16:37

  Hvis cheferne er så fede, hvorfor kører de så rundt i en pisbil og går i vindjakker, der ligner noget fra firserne?

 2. 2 Rolf 6. august 2008 kl. 13:03

  Du ka proppe en chef i en blomstret hørkjole og sætte ham på en trehjulet cykel og han ville stadig være SUPERfed.

  klovn

 3. 3 Lars Nargaard Ammestue 26. december 2008 kl. 18:23

  Flot billede af en sortbuget pivegås….eller er det en mørkrøvet tudeand? Alle de fucking navne, jeg kan krafteddeme ikke huske dem allesammen…pis mig i øret
  God Kristi solhverv, der tidliger hed jul men som jeg har omdøbt.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: