Den Danske Fuglelov, februar 09

SÅ går det igen galt derude! Årsartsjagten er atter sat ind, og stringerne kommer ud af busken efter et par måneder i dvale. CIF må derfor atter i blækhuset og sætte en stopper for denne hensynsløse kompromittering af dansk ornitologis gode ry og rygte. Hør efter:

 #1: Middelhavssølvmåge: Nej, nej, nej – stop NU. Det kan ikke passe at arten er mere almindelig i januar end resten af årets måneder. Blot fordi den pynter på januartotalen på din årsliste, berettiger det ikke, at du hugger til hvad som helst med gule ben eller øjenmaske. Vi har sagt det før og nu siger vi det igen: Middelhavsmåge er HERREsvær at bestemme. I første halvår er ungfuglene oven i købet slidte, og tertial- og dækfjersmønster er sværere at benytte end om efteråret. Alligevel hugger stort set samtlige årsartsdudes lystigt til arten, især de umulige immature fugle er populære.  De dygtige og forsigtige ornitologer, derimod, har noget sværere ved at finde middelhavsmåger, men det er nok fordi de er uheldige. Se mågeartiklen her på CIF – så kan du lære noget.

#2: Pibesvane. Mange Sjællandske fuglekiggere bliver glade, når de ser overflyvende gulnæbbede svaner om vinteren. De er også pæne. Desværre bliver en del  imidlertid så glade, at de kalder dem Pibesvaner, fordi de mangler arten på årslisten. Pibesvane er desværre bare så sjælden på Sjælland om vinteren, at ingen tror på det. Som regel står der et par stykker omkring Borreby Mose samt enkelte andre steder, men DET ER DET. Flyvende pibesvaner kan godt bestemmes på proportioner, men det er svært, så hvis du ikke får set næbtegningen supergodt, kan du godt glemme det. Hvis du imidlertid FÅR set næbtegningen på overflyvende fugle 15/11-20/3 vil du se, at der er supermeget gult på. Det er fordi, det er Sangsvaner. Pibesvaner trækker over sjælland sidste tredjedel af marts og de første dage af april,  og retur i oktober.

#3: Nordisk Lappedykker: HALLOO!?! Det kan godt være, at der ikke er så mange Gråstrubede Lappedykkere i år, men  er det nødvendigt at kalde dem allesammen for Nordiske? Når du endelig finder en Nordisk lappedykker (og det har du ikke gjort i år,) så er den super-lille…og så vil du grimme dig over dem, du har hugget til tidligere. Husk nu, at Nordisk lappedykker næsten altid ligger tæt på land – tag evt en tur langs Sandflugtsplantagen, her vil du se toppede og gråstrubede langt ude, og småflokke af Nordiske noget tættere på kysten. Ergo: Hvis du ikke kan vurdere om din lappedykkere har orange (Gråstrubet), lyserødt (Toppet) eller gråt (Nordisk) næb, så er det ikke en Nordisk, for så er den for langt ude. Capiche?

nordisk-lappedykker2

Norddykker med Toppede lappedykkere, Furesø, marts 07. Se nu lige, hvor lille den er, ikk’.

CIF

6 Responses to “Den Danske Fuglelov, februar 09”


 1. 1 ABK 1. februar 2009 kl. 20:24

  Frem til 15. oktober er trækkende søkonger forbudt for dudes

 2. 2 RRRRoC 1. februar 2009 kl. 22:16

  I perioden 1/1-31/12 kaldes hærfugle for nøddekriger i Melby

 3. 3 cheferneifelten 1. februar 2009 kl. 22:19

  …og prøv nu at se Nøddekrigerne, i stedet for kun at høre dem. Mange gode birdere hører kun skovskader i Kongelunden, selvom de er der længe.

  MKH

 4. 4 ABK 2. februar 2009 kl. 20:37

  Vi venter spændt på det første pust fra NV, hvor over ivrige havobsere på Nordkysten bliver imponeret af en trækkende sortstrubet lom, som fejlobses til islom

 5. 5 Sortlom-mysteriet 5. februar 2009 kl. 21:50

  Siden 1993 er der indtastet 15 obs. over 5 sortstrubede lommer i DOF-basen fra DOF Nordvestjylland. Evigt havfugleobs-aktive HHN har gjort 0 (nål!) af de obs., hvordan kan det være?

 6. 6 ekstra glad 6. februar 2009 kl. 00:40

  § 456, stk. 2:
  ring til ‘dr. Aythya’ (andebys borgmester) fra brønshøj, når du står og fedter med sjællands første lille bjergand i Christianias Voldgrav. Han kan kende 4 arter Aythya-arter i DK…

  § 456, stk. 3 A:
  ring til ‘the real professor Aythya’ = Ola Armguf fra Hvem?, som kan kende 6 arter, snart 7, når der claimes CanVandBask udi Skjernsøen…


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: