Vuelta de España #4: Middelhavskysten

Tidligt om morgenen d.13 nåede vi Valencia på den spanske middelhavskyst. Første stop blev gjort ved en oversvømmet rismark syd for Albufera-reservatet.  Var der godt med vand på rismarkerne (der om vinteren blot er store mudderflader) kunne de myldre med måger, hejrer og småfugle. Således kunne der på på den første mark vi checkede tælles bl.a 750 Silkehejrer, 5 Sølvhejrer, 600 sildemåger, 50 Middelhavsmåger, 5 Audouinsmåger, 3 Dværgmåger og 2 Rødhovede ænder. I den omkransende rørskovskanal var der Cettisangere, Blåhals og godt med Gransangere, der overvintrer talrigt langs kysten.

middelhavsmaage_2009_0213_0369

Middelhavsmåge, Albufera

gullroostcif

Middelhavsmåge med vestlige sildemåger, Valencia. Kun enkelte klare intermedius blev set. På indlandslokaliteter, som ved marker og søer, var Sildemåge langt mest talrig, mens Middelhavsmåge var i overtal ved kysten.

Herefter besøgte vi Albuferareservatet. Fra selve visitorcenteret kan lagunen checkes fra et højt tårn, og der er bygget skjul ved en fersk sø.  Omkring visitorcenteret så vi bl.a Dværgørn, Stylteløber 6, Rødhovedet and 400, rørhøg 10, og pungmejse 4, mens en køretur sydpå langs lagunen  gav turens første Hvidskæggede terne.

hvidskaegget_terne_albufera_2009_0213_0372-2Hvidskægget Terne i lagunen ved Albufera

Da områdets klart mest fuglerige steder havde været delvist oversvømmede rismarker, trillede vi lidt rundt på må og få i rislandet nord for Albuferareservatet. Især een mark var et sandt fuglebonanza, da en traktor pløjede mudderet op og tiltrak hundredevis af måger.  Her kunne bl.a tælles 650 Store kobbersnepper, 1000+ hvide vipstjerter og 2 gule (burde de ikke være i Afrika?), 10 bjergpibere, 4-500 Sildemåger, 3 Audouinsmåger, 6 Hvidskæggede terner og lidt Middelhavsmåger. Mokolink tænkte at han lige måtte checke mågerne en sidste gang, og sandelig om der ikke også stod en 2k Ringnæbbet måge. Arten er er regelmæssig ved Spaniens Atlanterhavskyst, men megasjælden ved Middelhavet. Det viste sig senere, at fuglen faktisk var set før, men ikke rapporteret ordentlig ud.

ringnaebbet_maage_albufera_2009_0213_0414

2k Ringnæbbet måge

ringnaebbet_maage_albufera_2009_0213_0409

2k Ringnæbbet måge

audouinsmaage_albufera_2009_0213_0419

Ringmærket måge

gul_vipstjert_albufera_2009_0213_0383Noget overraskende blev to gule vipstjerter set blandt tusinder af hvide på rismarkerne ved Albufera

Sidste stop ved Valencia blev vådområdet Marjal del Moro.  Området består af en masse småsøer, der desværre er svære at checke pga høj rørskovsbevoksning. Vi så på et par timer bl.a 100 rødhovede ænder, 400 skeænder, 8 sultanhøns, 3 sorthalsede lappedykkere, 15 stylteløbere, 1 dværgørn, 5 cistussangere , 3 Tamarisksangere og samt lidt Blåhalse, Sorthovede sangere og hærfugle. Skønt vi behændigt havde undgået kat.C arter kom en ll.alexanderparakit desværre hen over hovedet på os.

marjal_del_moro_2009_0213_0425

Cheferne kan gå på vandet.

dvaergoern_marjal_del_moro_2009_0213_0426Dværgørn – lys fase – ved Marjal del Moro

Vi så hverken Hvidhovedet and eller marmorand, men det gør ikke noget, fordi det er ænder.  Sidste etape på Chefernes vuelta gik til Ebrodeltaet. Her  rendez-vous’ede vi med local chief Cristian Marcet, der er naturguide i området. Den følgende morgen var der lykkeligvis ringmærkning på fuglestationen, og i dagens løb blev der fanget bl.a Tamarisksanger, Cettisanger og Sultanhøne.  Cheferne trillede også lidt rundt i området og lagde ud med at checke den nærliggende lagune, Bassa de Lancada. Obs inkluderede 1000 Flamingoer, 80 Tyndnæbbede måger (der i modsætning til hættemåge holder sig ved kysten, og under vores besøg overhovedet ikke blev set indlands), 120 dværgryler, 10 Sortklirer, 17 Hvidbrystede præstekraver, 60 strandhjejler og 6 sorthalsede lappedykkere.

spansk-rolf

Den spanske Prins Ingolf, som i virkeligheden var fra Montenegro.

tamarisksanger_riet_vell_2009_0214_0438Cristian fra Audouin Birding Tours fremviser Tamarisksanger ved det økologiske reservat Riet Vell i Ebrodeltaet


sultanhoens_2009_0214_0431Del af en flok på 220 Sultanhøns – Riet Vell, Ebro

sultanhoene_2009_0214_0430En grim fætter, der giver associationer til en bowlingkugle

Herefter forsøgte vi os med en gang halvhjertet havobs ved Pladiya de la Marquesa – herfra skulle man i vinterhalvåret kunne se Balearskråper, og en sjælden gang Ægæerskråpe. Chief Cristian fortalte, at han måtte lade en del skråper passere  som sp, fordi der er er mange mellemformer. Det blev kun til lidt suler,og eneste enlige nævneværdige obs var 6 sorte ibiser og to Tophejrer, lavet en route.  Havobsen fik endnu et forsøg tilbage ved Lancada, hvor det lykkedes at se en enkelt Balearskråpe, samt en flok på omtrent 100 sorthovede måger. IbJ trampede en moseugle op (medium hård på lokaliteten) i forsøget på, at fotografere den formodede revXsilkehejre, der huserede i området.

sort_ibis_ebro_2009_0213_0442Sort Ibis

cettisanger_riet_vell_2009_0213_0450Cettisanger.

Sidste obs på turen blev en syngende stor hornugle fra Cristians have, hørt i gigant blæser, så det var måske et båthorn.

Alt i alt kan Spanien varmt anbefales i den døde vintertid. Vi så på 6 dage ca.160 arter. Der er masser af fugle allevegne, og mange fede arter. Havde vi orket, kunne vi have twitchet arter som Stor gulben og Amr.blishøne, men som de fleste yanx i Spanien, var de i Galicien, den nordvestlige region. Folk var søde, priserne var overkommelige og alt fungerede hurtigt og effektivt.

Til sidst det vigtigste – Fejlobskavalkaden: Cheferne forsøgte sig i ugens løb med bl.a Savisanger (var cikade), Skadegøg (misteldrossel), Gråsejler (forsøgt brygget ud af både Ensfavet stær og Klippesvale), revhejre (fiskehejre), Kirkeugle (Toplærke), og Dværgtrappe (plasticbånd). Det var gode forsøg, men det gik ikke.

Vi ses i Spanien i uge 7,2010.

CIF

Reklamer

6 Responses to “Vuelta de España #4: Middelhavskysten”


 1. 1 TMK 24. februar 2009 kl. 12:13

  Fin underholdning,
  specielt kunne jeg godt li`: Kirkeugle (Toplærke)

  toplalærke, tja! den har jeg også prøvet, men at cheferne indrømmer det…

  Og ja! I sælger varen godt, jeg må der-ned igen… Og måske SKULLE det overbvejes med en vintertur. Tak for tippet.

  PS!
  Et eller andet sted mangler vi at sådanne uformelle turbeskrivelser lægges på Netfugl, under den debatside der nu er lukket, af NFP
  Så godt vi har Cheferne!

 2. 2 Han Tulan Senior 24. februar 2009 kl. 13:31

  I ka’ jo bruge tudeulf.dk – stedet for seriøst klynkende feltpadder…

 3. 3 TMK 24. februar 2009 kl. 16:03

  Kan se at der er rigtig god gang i en saftig debat på ovennævnte klynkeside… Fedt alternativ til Netfugl/debatforum hvor finkerne fløj af mange pander, i det røde felt! Men sjovt var det.
  Og hvor vi nok overlever at hr. og fru DK, spørger om hvad det er for en sort fugl med hvid hale der gnasker af deres udlagte æbler.
  Hygge hejsa!

 4. 4 MJ 12. marts 2009 kl. 15:12

  Spændende beretning fra det spanske! Jeg skal selv til Extremadura i maj i år, og surfer i øjeblikket ivrigt efter tips! Jeg søger bla. også efter denne sagnomspundne bog: A Birdwatching Guide to Extremadura by John Muddeman

  Er der nogen som kender den, og som kan fortælle om den virkeligt er så god som omtalen siger? Kan den fortælle noget, som div turrapporter på nettet ikke kan?

  MJ

 5. 5 ABK 13. marts 2009 kl. 00:17

  Hej MJ
  Bogen kan købes brugt på nettet:
  http://www.amazon.co.uk/gp/offer-listing/1900159317/ref=dp_olp_used?ie=UTF8&condition=used

  … efter prisen at dømme, er den i høj kurs

  Mange fuglekiggere besøger Extremadura i maj, så jeg tror, at I møder nogen, der kan give jer helt friske tips.

 6. 6 MJ 13. marts 2009 kl. 22:49

  Ja, den har jeg også set, men SÅ god kan den bare ikke være!

  Så hellere læse Vuelta de España ;-)

  MJ


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: