Forår i Skagen – rødstjert i hus

MoKo & Ibber valgte strategisk korrekt at placere sig i Skagen i Påsken, fordi de begge manglede Sneugle og satsede på at den ville blive genfundet efter Houdini-manøvren. 0145 hrs torsdag rykkede peugeot#1 mod Jylland og 0700 hrs startede morgenobsen på Verdens ende. RoC LP MVS + 4 spec. var også tilstede. Der blev snakket blå pile og Topskarv-af-SU-listen og lidt a propos kiggede MoKo mod syd fordi RoC siger at topskarverne kommer den vej (nu kendt som Topskarvsporet). Ved et af de første check kom der ganske rigtigt en flok skarver, der slog med vingerne som ederfugle, men desværre røg de ind i solstriben inden de kunne checkes ordentligt, og de var laangt ude. Heldigvis drejede de om og rundede spidsen i bedre lys og MoKo sagde at nu måtte man hellere kigge på dem. De havde alle sammen plump krop, megatynd hals, rundagtige vinger, hurtige vingeslag og RoC så måske top på nogen af dem. Tynd obs, men topskarver det var det. Heldigvis checkede MoKo topskarvsporet én gang til og der kom tre fugle til, der var magen til og lidt tættere, og der kunne man se top på den ene. Nu kan Topskarv ikke ædles i Skagen mere – det svarer lidt til Pomeransfugl på skjern enge, Så glEm det, iKk’!.

bcl_2009_041302072Chefenes basecamp – klunke-style

 

 

Det var jo en fin start og kort efter lavede RoC en af Skagens tidligste Sorte glenter lavt over Verdens Ende sammen med en masse våger. Herudover var bedste fugl en 2k hvidvinget måge, der ikke lignede den faste fugl, fordi den havde badet (RoC, pers. meddelelse). MoKo rykkede til bageren og Ibber og RoC så hvid stork og nok to topskarver til, mens MoKo og AWN så hvidvinget og Gråmåge på havnen og indhentede den returtrækkende hvide stork i bil. Den fløj ca 60 km/t.

Herefter blev Gyvelmarkerne (Ex-festivalpladsen) checket, og her blev det til 2 ringdrosler samt lidt stenpikkere og misteldrosler.

Samme aften tikkede meldingen om Sneugle ved Brønderslev ind, og rygtet lød godt: en stor grå og hvid fugl med stort hoved siddende ved ringvejen S om Brønderslev (sådan én er der faktisk). Det hele lød meget godt, så vi rykkede sydover og så en fiin moseugle i en trætop, mens AWN fandt en fiin lys musvåge siddende ved ringvejen S om Brønderslev. Så kørte vi tilbage til Skagen og drak øl. Desværre drak vi så mange øl at vi ikke nåede ad hvidnæbbet lom 0635 hrs – også en af Skagens tidligste. Til gengæld lavede MoKo og Ibber ankomst af rødstjert til Skagen ved Stald Grenen. Den havde fin lys bug, så vi gad ikke kigge på den husrødstjertegrå ryg og det lyse husrødstjertpanel i vingen. Det var først da den begyndte at sige hip hip hip vi fandt ud af, at der var noget galt og den største skandale i DK siden Blå glente over KBH var en realitet. Det er sejt….husk at fejlobse en gang imellem.

husroedstjert_2009_041300661

Husrøds ad F, Stald Grenen,  – bemærk lyst panel i vingen (pas på samamisicus-pitfall) og skifergrå ryg, der adskiller arten fra den nært beslægtede rødstjert. MoKo & Ibber holder foredrag om rødstjertebestemmelse 3/11 på Rudersdal Fuglestation.

 

Fredag aften kom endelig en god melding på Sneugle og 0758 hrs lørdag rykkede peugeot sydover og Sneugle kunne endelig Xes ved  km.42 på Agger Tange.

sneugle2009_04130127

Gevningeugle, km 42 Agger Tange 11/4. Desværre var der ikke nogle fotografer til at få den på vingerne, så den sad bare og stenede hele tiden. Faktisk fik MoKo og Ibber en røffel af en fotograf fordi vi var på vej ud af bilen…godt nok inden vi vidste hvor uglen sad.

 

Resten af dagen blev brugt på at checke ænder i Vejlerne og drikke øl med BRØL. Vi dippede en ad F Steppehøg i Skagen på bekostning af sneuglen, men det er OK.

 

broelling_2009_041302011Øl hos BRØL

 

Resten af perioden bød på endnu en topskarv, rastende ved Nordstrand, et par lapværlinger, 2-3 sorte glenter, pungmejse (lokalhit), guirisk og Skagens tidligste Sivsanger. Det store clue var næsten den isfugl, der gik i MHH’s net mandag morgen, fordi den både er flot og hård i Skagen. Sidste gode fugl blev en ad F steppehøg lavet af RoC, der strøg ud mandag formiddag. Man kunne se at den havde mørk arm mod lys hånd, kort, spids hånd, smal lys overgump, men det var ikke en god obs. Kig på proportionerne (du skal have kigget grundigt på fugle i 15+ år, før du må bruge proportioner) når du bestemmer ad F steppehøg. Den ligner en høg (kort hånd), mens hedehøg ligner en tårnfalk (længere hånd) og blå kærhøg ligner en blå kærhøg (bred hånd) (pers.medd. RoC).

fugle_i-landskabet_2009_041301471Foto indsendt til Cif’s fotokonkurrence: Fuglene i landskabet 2

rygelom_2009_041301021Whizzlom

haandsyning_2009_041300831ROC håndsyr…kikkertremmen var SLIDT over – det er hårdt.

sort_glente_2009_041302191Post glemte ved radarstationen 12/4-09

ringmaerkning_2009_04130234MHH mærker isfugl foran twitcherskaren

isfugl_ellekrattet_2009_04130246Isfugl m – arten er sjælden  i skagen, og flere su-ørne er mere almindelige. Bemærk langt næb og kort hale, der adskiller arten fra Blåstjert.

3 Responses to “Forår i Skagen – rødstjert i hus”


 1. 1 ABK 18. april 2009 kl. 21:29

  Utroligt, hvis det er den samme ugle, som høvler frem og tilbage i Nordjylland: Hanstholm, Agger Tange, Skagen, Agger Tange og Skagen!!!
  Jeg mener, at en del af de ugler, der er set i Skagen de sidste 20 år, er set trække ud over Skagerrak mellem Nordstrand og Grenen. Måske har årets ugle vandskræk?

 2. 2 Sylle 18. april 2009 kl. 21:35

  Jeg tror den har krydset et meget stort Atlanterhav og er blevet meget bange for vand. Jeg ælsker mus ligggggesom sneuglen

 3. 3 Scrutinize, Optimize and Maximise 21. april 2009 kl. 11:06

  jeg tror vi også ser den på djursland snart

  kent


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: