Sjælland Rykker

Efter 2 år i helvede er det endelig blevet sjovt at birde østpå igen. Ikke siden 2006, hvor Østlig Kalander, Audouinsmåge, Ringnæbbet måge, Alpejern, Spurveugle, Høgeugle og Ismåge kunne Xes øst for Storebælt, har der været meget at råbe hurra for herovre . I 2009 har den onde cirkel (indtil videre) været brudt, og Hovedøen har t.o.m. medio apr allerede givet gode fugle som  Amr.sortand, Hvidøjet and, Alpejern, Sortstr.drossel, 4 hærfugle,, 1-2 skrigeørne, Hvidhalset flue samt et par Jagtfalke og amr.krikænder. CIF har i weekenden bemandet det meste af Nordkysten. MoKo besøgte sammen med MHP og PU Rørvig lør-søn, mens ABK og Ibber tog kontrollen over GIF søndag.

Vestholdet åbnede ballet med twitche at Hærfugl ved Værløse og  lave Sortbynk på Korshage, men ellers var der ikke meget at berette om. Ud for sandflugtsplantagen kysten lå lidt fløjlsænder og et par Havlitter, og krattene gav et par  Gærdesangere og Rødstjert, men nat-temperaturer omkring frysepunktet og stjerneklart havde lagt en dæmper på ankomsterne. I Hovvig kunne Tinksmed Xes som årsart, men ellers var det sløjt. Eftermiddagen blev brugt på rovfugleobs fra Brentebjerg, en gravhøj N for Nakke, hvor der er godt udsyn mod syd over halvøen inkl.Hovvig. Et par Vandrefalke, samt lidt Fiskeørne, Fjeldvåger, Blå kærhøge  og Røde glenter var mere end resten af Sjælland kunne byde på, så det var ok. Der var blå colaer, gode lokalhistorier og en morfar i solen, så  alt i alt var det en god eftermiddag.   

sortstrbynk-korshage180409

Sortstr.bynkefugl F, Korshage 18/4. En bleg satan med ret tydeligt bryn. Desværre var overgumpen mørk og brystet havde for kraftigt rust-wash til en af de sjove. 

bretntebjerg180409

Brentebjerg, 18/4. De lokale tager vagten mens københavnerne er gået i morfar.Det skal dog nævnes at MHP opdagede mange prikrovfuglene på en helt umulig skyfri himmel. Fra vestre Anders Fisher, Henning Vikkelsø, Christan Gade,  en birder fra Ledøje og MHP.

Søndag startede magert, med 2-3 røde glenter som bedste fugle på råkold morgenobs ved Korshage. Planen om at producere Steppehøg og Lille skrigeørn blev kompromitteret af meldingen om Hvidhalset flue i Gribskov, så obsen blev forladt til fordel for chancekøen til Rørvig-Hundestedforbindelsen (det koster 209 kr for en 20 min.sejltur m. bil og 3 passagerer…grove løjer). Både MHP og MKH manglede arten, så der var ikke noget at rafle om. Den indledende plan havde været fejlfri, for netop som vi kørte ombord på færgen ringede HVR om Lille skrigeørn ved Korshage, og fra færgedækket kunne vi i håndkikkert se den kredse over plantagen sammen med en musvåge. 15 min tidligere var også en steppehøg F trukket ud. Sådan!…men hvorfor er der så mange hunner ift. hanner? 

Efter ankomst til Hundested smækkede vi hurtigt skoperne op ved nordmolen og fik skrigeørnen fint, da den trak ind nord om havnen og videre ind over byen. En time og tyve minutter efter vi havde sluppet den, strøg den over Ibber og ABK  på Hesbjerg, sydøst for Gilleje. Der er aldrig set en artsbestemt skrigeørn fra Gilbjerghoved – hvis du vil se en god skrigeørn – eller store vingefang generelt –  skal du stille dig på Hesbjerg. 

lille-skrige-hundested190409

Ll.Skrigeørn, Hundested 19/4. k Læg mærke til kort, afrundet hale, store, brede vinger ift. krop og lille hoved – tegn på en god aquila. Lille næb, chokoladebrune krops- og dækfjer i kontrast til sorte svingfjer og tydeligt hvidt håndrodsfelt på overvingen,  blev set i felten. Ifølge MT, der har set begge fugle på Sjælland i år, er denne fugl identisk med den sidste.

Så var SU-arten i hus (standarten/succeskriteriet på MHP-MKHture), og vi kørte til Mårum for at Xe Hvidhalset flue. Efter en lille times eftersøgning – fuglen sad i en kropumulig højstammet ellesump og havde været væk i flere timer- brølede SKR et sted i skoven, og snart efter kunne vi endelig muntre os med denne pæne og efterhånden meget sjældne fugl. Tak Stig.  Også lille flagspætte blev hørt på lokaliteten og alt i alt var der kommet mange gode fugle i posen for en weekend midt i april.

0 Responses to “Sjælland Rykker”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: