Spændende vinterprojekter#2: husk kragerne

En yndet vintersyssel blandt birdere og dudes er at tjekke havne, men chefernes analyse viser, at de griber det helt forkert an! Stop dem! Hør her, drop havmågerne, drop skarverne. Vend ryggen til havet og havnebassinerne og fokusér i stedet på den nærmeste vegetation. Det er her, du kan skrive historie. Mange store hits kommer formentligt med skibe; senest den rosenbrystede kernebider i Esbjerg, de spanske spurve i Holland og kattedroslen i Belgien. I England er mange amerikanske spurve desuden fundet i nærheden af store industrihavne, hvorfor det er sandsynligt, at de har været blinde passagerer på skibe.

Cheferne ser nærmere på to højpotentielle nye arter for landet. Ikke det sædvanlige øllebrød, nej, to instant boners!

LMN og alle andre: Boykot dykænder, havmåger og skarver – og sæt ind i havnene!

1) huskrage

Huskrage (Indian House crow)  er aldrig officielt registreret i Danmark, selv om der er tre ubekræftede observationer; Stigsnæs Oliehavn ca. i 80’erne, en trækkende fra Gilleleje i april en gang i 90’erne og en fra Haderslev ca. i 1998. Hybridkragen fra Skagen i foråret 2009 gider vi ikke at beskæftige os med. Iagttagelserne er aldrig sendt til SU.

Huskragerne er ankommet fra Asien som blinde passagerer på skibe og har etableret bestande langs Suezkanalen og Rødehavet; bl.a. i  bunden af Aqababugten (Aqaba/Eilat),  hvor første iagttagelse i Eilat gjordes i 1976. Bestanden i Eilat/ Aqaba tæller nu flere hundrede fugle. I Holland, der huser VP’s nordligste bestand af Huskrage, gjordes det første fund i april 1994, hvor 2 2k fugle ankom med skib til Rotterdam. Arten ynglede første gang i 1997, og i dag tæller bestanden 10-30 fugle. Fra resten af Vesteuropa foreligger der kun eet yderligere fund: 1 langtidsstationær fugl, County Waterfort, Irland, 1974-1980.

Husk-kragen er let at bestemme, størrelsen ligger mellem allike og krage. Halen er lang, benene er lange, den har et ret langt let buet næb, og den er grå i nakken. Kig på foto her, klovn.

Huskrager, Aqaba, Jordan, april 2005. Ville dette syn få dig til at løfte kikkerten i Køge havn?

2) spansk spurv

Spansk spurv er registreret to gange i Norge og én gang i Finland. På de britiske øer er der syv fund (alle hanner), og der er tre fund af i alt 16 fugle fra Holland. Heriblandt en flok på 14 (!) i en havn i april 2009. Med så mange fund omkring os, har arten sandsynligvis også besøgt Danmark, den er bare aldrig fundet, fordi vi hellere bruger tiden på havmåger og skarver. Da det hollandske multifund blev gjort i en havn, er der god grund til at tro, at arten kan ankomme med skib til Danmark. Herhjemme vil de store industrihavne som eksempelvis Esbjerg og Københavns havn nok være gode bud.

Hannen er let at bestemme. Kig i en bog. Her ser du i stedet et foto af en hun. Den ligner en gråspurv, men mange spansk spurv hunner har striber på undersiden. Desuden er næbbet tykkere ift. gråspurv, og den har bredere vingebånd. Men der skal alligevel nok et lig på bordet, før en hun kan godkendes herhjemme.

Spansk spurv hun, Israel, april 2009. Foto: MWK

13 Responses to “Spændende vinterprojekter#2: husk kragerne”


 1. 1 Rød zone 27. november 2009 kl. 17:48

  Godt set drenge!

 2. 2 ÅretsHit? 27. november 2009 kl. 18:28

  FRE svartbag x sølvmåge hybrid århus havn rune gummistøvle, Keno + 18 dudes ( nu er den væk )

 3. 3 GOD-KENT, GUMMISTØVLE! 27. november 2009 kl. 18:40

  Rune Gummistøvle kommer nu i SU (fra dags dato), fordi han har fundet en ny art for Skandinavien. Han afløser Sebastian og Kent, fordi han er lige så hård som dem begge to på én gang!

 4. 4 østenvinden... 27. november 2009 kl. 18:47

  …der varede 1 mdr i okt/nov 2009 gav både st. sorthat. måge på Feddet og nu, næsten adult gråvinget havmåge på århus midtby så fik vi alligevel et par hits i dannevang!!!!!!!!!!!

 5. 5 Vi er skuffede 27. november 2009 kl. 19:33

  over ABK og MKH som sir at vi ikke skal kigge på stor havmåger på havne vad har i gangi?

 6. 6 Nemesis 30. november 2009 kl. 00:35

  Breaking news: Lørdag ABK set fodre hættemåger på Århus Havn med toastbrød fra Rema 1000 !

 7. 7 ABK 30. november 2009 kl. 15:16

  købte hele 4 poser, for at lokke den til

 8. 8 Gedser Fuglestation 30. november 2009 kl. 17:33

  Gimmi Skvat forsøgte at sprede brød på hele Glaucous Havn ved hjælp af hans bils vinduesviskere, men lige meget hjalp det, hybridmågen var væk…

  Mange kendte mødte op, her et foto af LAK og en aldrende Jens Ryge:

 9. 9 ABK 30. november 2009 kl. 21:00

  Ja, brødet virkede ikke.

  BicMac eller sushi havde nok været bedre til en art fra Stillehavet

 10. 10 moko 1. december 2009 kl. 17:43

  Man skal ikke kigge på store havmåger, fordi man risikerer at finde en langtidsstationær pallas havmåge, og sådan een skulle vi jo nødigt ha igen. Alternativt kan man finde en gråvinget havmåge, men det er ligesom at score den sidste dame på morgenværtshuset: Du har noget at fortælle om, men kønt var det ikke. Nææh, kragefugle og spurve – DET er der fremtid i.
  Dermed ikke sagt, at det ikke var hårdt fundet af støvlen. Congrats herfra.

 11. 11 lokumsaftale 1. december 2009 kl. 18:13

  han hedder ikke ‘støvlen’ men ‘Rune Gummistøvle’, og da han fandt Århus-winged Gull fredag, fik han hvad der var tiltænkt RS’ plads i SU fra 1. januar 2010

 12. 12 Alle hader os 2. december 2009 kl. 21:52

  GummiTarzan i SU, og GWG i stedet for Keno hjelmen.
  RS kommer ik i SU, sir RoC af Skagen og h.øjet and er til julemaden og ikke til SU sir mamma værløse.

 13. 13 Gråspurv 23. januar 2010 kl. 04:09

  Godt set :)

  Fedt billede af kragerne der!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: