Århus – på den fede måde

Efter at have afkortet en tur til Spanien med 5 dage ankom ABK til Århus med toget torsdag d.17. februar ved 8 tiden. MBL var så venlig at samle mig op på stationen, hvorefter vi kørte til 3-broer, hvor den gråvingede måge var set onsdag morgen. Den var der ikke, så vi fortsatte til vågen i østenden af Brabrand Sø. Og sådan gik torsdagen med at tjekke de to lokaliteter i tiltagende snevejr med bl.a. JAHC, JLI, LAB, 3 tyskere og sidst på dagen 2 finner. Men lige lidt hjalp det – mågen var væk…

Der var ikke andet for end at blive i Århus, og jeg var så heldig at kunne sove i MBL’s hus nær Brabrand Sø. Op næste morgen i snevejr; de fleste af de lyse timer tilbragtes på en sivmåtte ved 3-broer, som jeg stod på for ikke at blive alt for kold om tæerne. Imens tjekkede to finner vågen ved Brabrand Sø. Om eftermiddagen blev jeg samlet op af RS, MWK og PU, som havde sat HKO på toget, da han skulle drikke øl på Fyn.

Fredagen tilbragte ABK størstedelen af de lyse timer på en sivmåtte ved 3-broer

Århus Havn blev tjekket, men en leucistisk hættemåge (langtidsstationær) var det mest ophidsende. Vi kørte til det fashionable Risskov, nord for Århus, hvor RDN bor i et kollektiv i en stor villa. Vi havde øl med, og snart troppede RSN og SSL op med pizza og endnu flere øl. Ved 2-tiden blev RSN sendt hjem i taxa; på det tidspunkt havde han svært ved at udtale sit eget navn!

MWK gik godt i spænd med RSN

Familiefoto. Smil til fotografen!

Lørdag morgen ved 8-tiden var der friskmalet kaffe, og ligesom den sidste slurk var nulstillet, ringede RS’ telefon. Det var ESE. Mågen var genfundet!!! ESE havde set den forbiflyvende ved 3-broer 8.28 med kurs mod VSV.

Vi løb ud i bilen og fortsatte i rask tempokørsel mod Brabrand Sø, hvor fuglen i mellemtiden var landet. Efter en kort løbetur, hvor alle mågerne ved vågen blev skræmt op, nåede vi broen, hvor Sakke, ABB, LPA m.fl. stod og holdt øje. Der var sekunders panik, da ingen havde styr på, hvor mågen var fløjet hen, men heldigvis var den blot flyttet lidt længere ud på isen, hvor den stod blandt andre måger. Senere flyttede den tilbage til vågen og kunne nydes på ca. 40 meters afstand indtil 9.31, hvor den lettede og fløj SV. Kort efter blev den genfundet ved hestefolden ved Rugholmvej, hvor den rastede ca. 10 minutter før den fløj mod NØ – kurs 3-broer.

Endelig – på 3.dagen – blev mågen bogført

Gråvinget måge 4K+, Brabrand Sø, 20. februar 2010

Gråvinget måge er en ekstrem sjældenhed i Vestpalæarktis. De eneste tidligere fund er følgende:

1992: 7.-10. februar, El Hierro, Kanarieøerne, subadult.

1995: 31. januar, Essaouria, Marokko, adult.

2006: 15.-16. december, Gloucestershire, England; igen 2.-5. marts 2007, Carmarthenshire; igen 16.-17. marts Gloucestershire; og igen 18. april Surrey, 3. vinterdragt (ringmærket 16. december).

2008: 31. december til 10. januar 2009,  Cleveland, UK, adult (ikke ringmærket).

Gråvinget måge yngler på begge sider af Stillehavet. På den amerikanske østkyst er der tilsyneladende blot 2 fund; begge fra New Foundland i februar/marts.

De nærmeste ynglepladser er ved Beringshavet, som ligger ca. 7.000 km fra Århus. Umiddelbart en lang tur, men tænk på, at fuglekongesangeren fra sine nærmeste ynglepladser ved Yenisei-floden, Sibirien,  har fløjet 5.000 km for at komme til Danmark!

Gråvinget måge vil måske i fremtiden – i lighed med andre arter fra det nordlige Stillehav (toplunde, long-billed murrelet) – optræde hyppigere i Europa pga. mindre is nord for Canada og Sibirien.

Fra gråvinget måges nærmeste ynglepladser i Beringshavet er der ca. 7.000 km til Århus

Reklamer

12 Responses to “Århus – på den fede måde”


 1. 1 RSN's far - 21. februar 2010 kl. 18:25

  – beder jer alle huske, at GVM blev fundet under en langvarig østenvindsperiode i en mild november (efter en kold oktober). Den kan meget vel være kommet via det nordlige Sibirien og videre over land til Østersøen, senere Kattegat/Århus Bugt (altså ikke N om Norge)? Andre arter, der af og til når Østersøen via Rusland/Finland (over land) er ismåge, polarlomvie, strømand samt vel også long-billed murrelet (Rumænien og Schweiz) og slaty-backed gull.

  RSN’s far

 2. 2 Sylle 21. februar 2010 kl. 20:41

  …hvor kommer de fra – hvor skal de hen – og hvor kan de mon komme af med de tomme flasker…

 3. 4 ak81½ 22. februar 2010 kl. 12:42

  ..ja, og jeg venter stadigt på de billeder af rubinen…

 4. 5 Fars DumAss 22. februar 2010 kl. 23:09

  En birder, af nogen kendt som LT, af andre bare udråbt som “Fars’ DumAss” havde en ven, der havde en rubinnattergal i haven en hel vinter et sted i Nordsjælland. Fars DumAss fik selv lov til at se den, men det kunne ikke offentligggøres, for så ville alle komme og være glade, og så skulle man jo dele den.

  Fotos fik vi aldrig at se, dem glemte de vist at tage?. Hvem kan linke til den berømte tråd på Fugle og Natur, der gik 100+ indlæg, så vidt jeg kan huske?

  Første vinterfund i Europa var det – ja, hvis ikke det bare var en kæmpe løgn. Nu har samme mand nærmest claimet ringnæbbet måge i Lyngby i går…

  Sjældenhedsudvalget***DK500club

 5. 7 A38 23. februar 2010 kl. 18:17

  så er Københavwnerne væk og det er mågen også
  op på hesten jyske – piger

 6. 8 Hørt siden sidst 24. februar 2010 kl. 06:41

  http://www.danmarksmågefugle.dk er en realitet konstitueret ved formand R.ur(b)inkanal, næstformand G. Rimglaucouswingedottir, kasseret R.Bill Gulliver og webmaster L. Angfinger Saksenæb.

 7. 10 RS 24. februar 2010 kl. 21:55

  I disse tider hvor folk laver fup fotos og andet, er det godt med beviser på at man har set fuglene. Derfor var det helt på sin plads at denne video af ABK blev taget.

 8. 12 RS og ABK i slikbutikken... 24. februar 2010 kl. 22:01

  der er endnu en Micho-Møller-fup-film: ABK har samme jakke på som foråret 2009 i Skagen, og 2008 og 2007 – det klip viser ham fra Spanien, hvor han lige har set sangsvane – turens hit…det er sammenklippet med ‘Gulls of Washington DC’, en købevideo med gråvinget måge, man kan få for 20 dollar i Naturbutikken. Stemmen er ikke RS, men lyder mere som Hjalte Benjamin Johansen, så alt i alt et dårligt klippe-klistre-arbejde,

  Troels Bird Stringer


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: