Rehab-gribben på tangerne

Lørdag d. 3. april 2010 var IBJ, MKH og ABK nået til Harboøre Tange efter at have tjekket Vestkysten fra grænsen og nordpå. Den kraftige sydøstenvind havde allerede givet pote om formiddagen med trækkende fiskeørn, rød glente og to traner. Men det skulle blive større. Meget større!!!

Vi kørte på grusvejen parallelt med hovedvejen vest for lagunerne og alle undtagen chaufføren havde netop poppet en blå cola – det var trods alt ferie, da jeg kl. 12.52 fra passagersædet kigger ud af sideruden og bliver opmærksom på en masse måger på vingerne over lagunen. “Nå, nu kommer der snart en havørn,” tænker jeg. Jeg kigger over skulderen og skråt bagud kurs Cheminova ser jeg med det blotte øje en sort prik, som ligner en havørn!

Vi stopper bilen og sætter kikkerter på prikken. Noget passer ikke helt med havørn og MKH udbryder: “Det er GODT NOK en stor havørn!”

Vi får skoper på dyret, der i mellemtiden er nået længere nordpå, så vi ser den skråt bagfra. Jeg tænker, det kan være munkegribben, som ca. to uger tidligere er set i Holland. Heldigvis giver den sig til at kredse, og da hovedet bliver synligt er sagen klar: MUNKEGRIB!!!!!

Munkegrib, Harboøre Tange, 3. april 2010. Foto: IBJ

Vi ser lige med det samme, at fuglen på venstre vinge har en afbleget fjer (og senere ser vi også afbleget fjer i højre vinge). Dyret giver sig til at kredse og lander på sletten vest for lagunen. Her sidder den i ca. 5 minutter omgivet af gråkrager, før den letter og fortsætter mod nord. Vi taber den som en lille prik mellem husene i Thyborøn 13.20.

Mig og gribben. Foto: MKH

Vi kører til Thyborøn, hvor vi tjekker havnen og misser færgen til Agger kl. 14, så vi først kan komme over kl. 15 med ankomst på Agger Tange ca. 15.15. I mellemtiden har JJA og JKY fedtet rundt på Agger Tange, men kan ikke finde gribben.

Cheferne vil gerne dele den store fugl med andre, så vi hjælper med eftersøgningen og 15.20 genfinder IBJ fuglen siddende i en klit ca. 1 km nord for færgelejet. JKY og JJA returnerer hurtigt og ser gribben, og snart er også JKK + 2 på plads. Gribben letter og flyver lavt mod nord og er væk en halv time, før den igen genfindes fra landevejen nogle hundrede meter mod nord, hvor den sidder i læ for vinden ved en klit. Nu kan HRC, Susanne Røjle og senere AKV og KEK se fuglen frem til det bliver mørkt.

Fuglen oprindelse bliver researchet under obsen, og det viser sig at være en hun, som i 2007 blev taget i pleje i Extremadura, Spanien, og efter rehab på Mallorca blev den udsat i det sydlige Frankrig d. 7. december 2008, hvor man forsøger at genetablere den uddøde franske munkegribbe bestand. Mange har spurgt mig – kan den krydses?

Ja, på liste E er min konklusion. Fuglen er flyttet ca. 800 km mod NØ, og idet det er sket, er fuglen nedgraderet fra en “kategori A fugl” til en E’er. Uanset hvad, var det stort – i bogstaveligste forstand – at se en nordtrækkende munkegrib over Harboøre Tange.

Reklamer

5 Responses to “Rehab-gribben på tangerne”


 1. 1 nhdude 6. april 2010 kl. 13:09

  og jeg så for mange år siden en trefarvet nonne på parkeringspladsen ved kronborg i helsingør.

 2. 2 nej stop! 6. april 2010 kl. 18:35

  hej,

  flere har nu wp-krydset munkegribben fra Tangerne på deres Netfugl-liste, hvor tyndt kan det blive?

 3. 3 Suren Birk 7. april 2010 kl. 21:13

  At dømme ud fra den sene eftermiddags DOFcalls er der to Høgeørne i området umiddelbart syd for skagen. Jeg mener at chancerne for at krydse én af fuglene imorgen er 100%, dette skal ikke mindst ses i lyset at min succesrate på de seneste tiders sjældnere fugle i Danmark.

 4. 4 Stop Datokrydserne! 7. april 2010 kl. 21:31

  onsdag eftermiddag fuckes der op i Nordjylland, for mindst een birder bliver taget i at svindle:

  en ad. høgeørn trækker 12 kilometer på 14 minutter, hvilket giver 60 km./t. – ydermere trækker den først S et sydligt sted, senere S 12 km. N derfor. Rovfugle, der svævetrækker, har normalt en fart på 30-45 km/t.

  ja, man kan altid finde en musvåge, man kan kalde en høgeørn

 5. 5 Verdens Ende, Grenen... 8. april 2010 kl. 15:42

  ‘Der komme en lærkefalk lavt bag busken med de 2 småfugle i’:

  http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=17220


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: