Spanien/Portugal afrundet

Vi må hellere se at få afrundet det Iberiske eventyr, inden vi glemmer det hele. Nåh. ABK var altså taget tilbage til snestormen for at se en måge, og IBJHAGAECMOKO krydsede om morgenen d. 17/2 grænsen til Portugal med en lille bilfærge over floden ved A Guardias.

Der checkes for pacific diver fra dækket

Lidt morgenlusk ved deltaget havde givet bl.a iberisk grønhakker og lidt cettisangere og selve flodudmundingen gav 10 sorthalsede lappedykkere og 14 hvidbrystede præstekraver. Vi tøffede i dagens løb ned langs den portugisiske kyst og sporadiske stop gav godt med Sorthovede måger og en storkjove.


Den største koncentration af Middelhavssølvmåger oplevede vi på en losseplads i det nordlige Portugal. Desværre måtte vi ikke gå derind, og det var nok derfor at vi (nok) ikke fandt nogen amerikanske måger.

Vi nåede destinationen, Aveiro, lidt op ad eftermiddagen. Aveiro er en 42 km lang lagune omgivet af revle, saliner og marsk. Mest af alt minder det om en overdimensioneret Harboøre/Agger tange, pga en del industri og menneskelig aktivitet. Vi gav området en dags tid – lidt for lidt, men vi havde en fræk aftale med Extremadura, der skulle nås.


En englænder på cykel havde pga det trefarvede næb bestemt denne fugl til audouinsmåge…


1/6 af Aveiros blå glenter


Mingoer i Aveiro

Der var mange fugle, og  Aveiro gav bla. 6 blå glenter, 55 flamingoer, 10 sølvhejrer, lidt sorthovede måger, stylteløbere, dværgryler, sorthovede og cistussangere, 400 store kobbersnepper, 15-20.000 graellsii-sildemåger og det helt store scoop – 32 Helena-astrilder, der er god C-art i Portugal.


Helena astrild (common waxbill).

Desuden producerede vi portugisisk SU-art, nemlig en knortegås, fundet af AEC. Næææh.


Knortegås ssp, Averio. Da Averio ligger langt mod vest og det ikke var en black brant, går vi ud fra at det er en grey-bellied brent.

Vi fortsatte syd om lagunen og checkede en lille sø ved byen Mira, fordi der måtte være et hit. Sørme om der ikke lå en fin mandarinand, der øjensynligt havde ynglet med en gråand.


Formodede GråandXmandarinand, lidt porno til LMN

Frokosten, der naturligvis bestod af topsmovseren cerranoskinke og chorizo blev indtaget ved stranden, hvorfra en almindelig og 10 storkjover, 6 dværgmåger og to stormfugle, der måske var balearskråper, blev bogført.

Efter en dag Portugal kunne vi konkludere, at der var mange fugle, men få yanx, men det er et godt land, ligesom Spanien.


Forår i Portugal

Herefter satsede vi stort og satte kursen med Centralspanien, der efter vores intel, stadig kunne ligge underdrejet i en snestorm. Henad aftenen stod regnen da også ned i tove, så forventningerne til sidste etape blev nedjustreret. Da vi den følgende morgen ankom til Extremaduras stepper var det lykkeligvis  til et skyfrit daggry med behagelige temperaturer og masser af fugle på vingerne. Inden vi første gang steg ud ad bilen var de første blåskader, 2 sorte glenter (dem så vi ingen af sidste år) og et par hærfugle bogført. Vi lagde ud i området omkring Santa Marta de Magasca. 31 Spidshalede sandhøns brillerede ved at gå ved på en mark tæt ved vejen, så de kunne ses fint i skop.


Spidshalede sandhøns. Arten ses som regel overflyvende, og har uheldig vane med ofte at gå ned bag et bakkedrag.

En enkelt stortrappe spankulerede rundt sammesteds og alle vegne sang kalanderlærker over markerne. Det var Extremadura, når det er fedest.

Vi fortsatte herfra mod Belen, der sidste år gav godt med dværgtrapper, en art der var på ønskelisten for halvdelen af holdet. Undervejs stoppede vi ved en bro for at checke for Sørgestenpikker. Dem var der ingen af, men i en rede i en elmast tæt ved vejen kunne man se en lang rovfuglehale med sort halebånd. Den sad på en gammel høgeørn, der kort tid efter lettede og gav opvisning på klods hold.


Høgeørn. Bemærk bleget p4 – var den gået i DK?

Magen kunne også ses på reden. Arten er per definition halvsvær i området, og sidste år så vi ikke nogen. På turen mod Belen gav vi markerne lidt øst for Santa Marta et forsøg. Her krydsede vi sidste år Dværgtrappe, men så let gik det ikke i år.


Sortbugede sandhøns, en original akvarel af IBJ

Skadegøg, ådselsgrib, 10 stenspurve, 36 stortrapper, 5 sortbugede og 2 spidshalede sandhøns og pænt med thekla og kalander samt en del trækkende traner holdt dog stemningen i top, og ikke længe efter var der deja vu for Ibber og MOKO, da en flok på 160 dværgtrapper kunne nydes ved Belen. Måske sås op til 320 fugle, men det kunne have været de 160, der havde delt sig op i mindre flokke siden hen. Belens stepper er et pissefedt område, og på den halvanden time vi var der, så vi bl.a også 15 munke-, 1 ådsels- og 100+ gåsegribbe, 11 stortrapper, 8 hærfugle, 5 sydlige store tornskader, 20 sortbynk  og 2 spansk spurv.

Desuden mødte vi en brite, der havde bosat sig i Extremadura for at birde. Han gav os intel omkring aktuelle steder for spansk kejserørn og berettede at lille tårnfalk var ankommet til borgen ved Trujillo. Den fik derfor et forsøg på tilbageturen, men bedste fugl her var blådrossel. Eftermiddagen blev brugt i det nordøstlige hjørne af Monfrague, hvor der ifølge vores nye britiske ven, skulle være gode chancer for spansk kejserørn. Det floppede, men en yngre høgeørn og en kongeørn lagde vejen forbi. Næste morgen opsøgte vi derfor sidste års spansk kejser-hot spot i nærheden landsbyen Torrejon el Rubio, og her sad to gamle fugle i den gammelkendte pilon.

Det hele er næsten for let i Extremadura. Selvsamme fugle kunne senere ses fra terrasen på et mondænt hotel mellem Torrejon og Mongrague, hvor en kop kaffe blev indtaget. Der blev samtidigt skålet på at ABK havde set en måge. Resten af dagen gav yderlige 5 spanske kejserørne og endnu en høgeørn. De gode dage i Extremadura blev fejret på en natklub i en by et sted i det centrale Spanien.


Titanernes kamp – der lægges arm om regningen. Efter tre kvarter måtte kampen dømmes uafgjort

Det er hårde odds at gå i byen i Spanien, fordi de lokale først kommer ud efter kl 1. I mangel på Estrella Galicia blev der nulstillet godt med Mahou og fuglefrø (dem spiser man som peanuts i Spanien) og minglet med de lokale.


HAG arbejder på en lokal skønhed…


En bekymret MOKO med knocked up lokal. Moko mindes sidste års besøg og spekulerer på om en spanioler kan gå 3 mdr over termin.

Herfra gik turen tilbage til DK, hvor IBJHAGAEC kunne lukke Århusmågen weekenden efter.


AEC, HAG, IBJ lukker og slukker gråvinget måge i Århus Havn 27/2-2010 (klik for stort foto)

Alt i alt endnu en supergod tur til iberiske halvø i uge 7, prøv det.

CIF

0 Responses to “Spanien/Portugal afrundet”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: