Jylland på langs

Efter en vellykket tur til Kazakhstan/Krigisien i perioden 26.juni til 14.juli var det tid til at rydde op i Jylland. På vej til Skagen bogførte ABK og SOK den hvidstrubede spurv i Skørping om morgenen torsdag d. 15. juli. Fuglen hørtes syngende 9.25 til 10.04. Fuglen sås 10.04, da den sad i en busk.

Om morgenen d. 16. juli var der morgenobs på programmet på Grenen. ROC og ABK (og senere JOK) på Verdens Ende og KP, som luskede mellem Grenen og Nordstrand. Kraftig søndenvind og varme i juli viste sig at være en glimrende kombination! En almindelig skråpe trak vest, og en biæder sås dårligt på vej retur ved radarstationen (sidstnævnte fundet af KP). Desuden sås en trækf. karmin, en trækkende lærkefalk, ca.  22 trækkende hvepsevåger, storkjove og to hulduer.

17. juli om eftermiddagen samlede ABK AEC og MHP op på Fredericia Station. Planen var at lave stort i det sydvestlige Jylland. Første stop var Sneum, hvor en ad. sorthovedet måge sås fodre en juvenil.

18. juli sås to kærløbere og en han hvidbrystet præst i Margrethekog. Desuden 10 sortterner ved klæggravene. Nørresø besøgtes også, hvor højdepunkterne var 12 sortterner og en blåhals. Ved middagstid fandt jeg ud af, at der om lørdagen (17.juli) var fanget en lundsanger/grøn sanger i Blåvand, så om eftermiddagen besluttede vi at rykke til Blåvand, for at se om vi kunne genfinde dyret. Nettene havde kun været åbne d. 17. juli (hverken 16. eller 18.), og pga. ret kraftig vind fra vest tænkte vi, at der var en chance for, at fuglen fortsat var på plads.

Vi startede eftersøgningen mandag d. 19. juli kl. 6 – og kl. 6.13 ser MHP med kikkert (og ABK uden) en phyl i stationshaven, som er ringmærket og har en kraftig øjenbrynstribe ala hvidbrynet… Fuglen forsvinder igen. I 10-12 m/sek fra vest er det svært at luske småfugle. Vi fortsætter dog ufortrødent og bortset fra en pause på 2 timer midt på dagen står den på lusk i og omkring stationshaven. Om eftermiddagen løjer vinden, og der kommer sol, og kl 18.28 ser ABK fra Fyrvej mellem fuglestationen og Vesterled en phyl, som flyver over vejen til Vesterled. Det ses, at fuglen er ringmærket og har en lang og tydelig øjenbrynstribe. Desuden er oversiden ret grøn og undersiden gråhvid. En lundsanger type!!! Jeg ringer til AEC og MHP. AEC kommer straks, mens MHP er i mosen. Efter ca. 10 minutter genfinder AEC sangeren i indkørslen til Vesterled, hvor AEC og ABK nu ser den i halvdårligt lys, hvor den kraftige øjenbrynstribe er det mest iøjenfaldende. 18.52 flyver sangeren fra Vesterled over vejen og lander ca. 5 meter over jorden i et nåletræ over de offentlige toiletter ved stationen. Her ses fuglen godt, og der ses et hvidt snit i vingen. Siden dykker fuglen ned i stationshaven og ses ikke igen.

Flere tilrejsende (bl.a. LS, OZG, PHK og Finn og Lone) eftersøger fuglen samme aften, men den ses ikke.

Næste morgen (tirsdag 20.juli) eftersøger ca. 15 birdere fuglen, men den er væk. Det pæne vejr (og en meget varm nat!) har bragt nye fugle til Blåvand. Bl.a. ses og høres en pungmejse, 1 1K stor flag og en træløber sp. flyver fra fyrhaven til stationshaven. Om eftermiddagen bliver AEC afleveret i et sommerhus ved Ho; MHP og ABK fortsætter til Margrethekog, hvor der ses en kærløber.

Onsdag 21. juli starter MHP og ABK på Rømø, hvor første stop er Lakolk Klitsø i mega modlys. En hvid hejre kommer flyvende ind i MHP’s skopfelt. Heldigvis lander den og kan nu bestemmes til silkehejre (blot ca. 5. fund i DK i år) og ny ædelart til MHP. Fuglen flyver en del rundt i klitsøen og er måske netop ankommet?

Silkehejre og hættemåge, Lakolk Klitsø, 21. juli

Ved Havneby ses hele 84 dværgterner og efter frokost ved Juvre triller vi lige så stille nordpå, da MHP skal med toget fra Kolding. Vi beslutter dog at gøre et kort stop ved Kammerslusen, hvor MHP tjekker sin telefon (han har slumret fra Rømø) og fortæller at der er set hvidvinget terne ved Kammerslusen! Jeg ringer til Henrik Brandt, der fortæller, at fuglen er forsvundet 20 minutter tidligere. Henrik og TLP kommer forbi og vi står og snakker, da TLP annoncerer, at en moseterne fouragerer højt over klæggraven. I kikkert og skop kan det konstateres, at det er den 1K hvidvingede terne, som er vendt tilbage. Fuglen fouragerer højt i ca. 10 minutter frem til 14.40 hvor den forsvinde mod vest…

23. til 26. juli tilbringes i Skagen, hvor højdepunkterne er en pungmejse trækforsøgende over Grenen 26. juli og 4 storkjover. Desuden ringmærkes en 1K gul vip 26. juli.

Gul vipstjert 1K, Grenen Skagen, 26. juli

0 Responses to “Jylland på langs”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: