Den glemte and

Havænder. I 90’erne var brilleand det ultimative scoop. I 00’erne blev sortimentet udvidet, da to havænder sås som nye arter for Danmark: amerikansk sortand og sibirisk fløjlsand. Men kan det blive til mere?

Amerikansk fløjlsand, der indtil videre regnes for samme art som sibirisk fløjlsand,  er set i Island, og er klart mulig som ny race (snart art?) i Danmark i betragtning af, hvor mange brilleænder der efterhånden er set. Kig efter en fløjlsand med stor hvid markering ved øjet. Og koncentrér dig så om flankefarve og næbbets tegning.

Ederfugl af racen dresseri (fra USA) sås som ny race for Irland sidste vinter. Hannen er relativ let at bestemme. Kig på næb og hoved. En race (men snart art?), der kan dukke op i landet.

Sigter man efter stjernerne, når man toppen af bjerget. Så vi kigger lidt videre. Brilleederfugl, der yngler ved Beringshavet, er set enkelte gange i Nordnorge. Et par sås i Varangerfjorden 8. juni 1993 (iflg. Birding World, vol. 7 s. 26). Der er de seneste ti år set en del nordlige stillehavsarter i Europa (long-billed murrelet, slaty-backed gull, gråvinget måge, stillehavslom). Mindre is nord for Canada og Rusland kan måske betyde, at disse arter lettere når Europa. Og derfor også brilleederfugl.

Labradorand (og brilleand og amerikansk sortand), illustration fra Eastern Birds

Men den mest ultimative havand er dog labradorand!!! Labradorand sås i østlige Canada og om vinteren ned langs østkysten af USA. Man mener, den ynglede i Labrador (Canada), men der er aldrig fundet en rede af arten. Den sidste observation (indtil videre) blev gjort i 1878. Labradorand illustreres ikke længere i felthåndbøgerne, så derfor har jeg affotograferet denne illustration fra Eastern Birds af Roger Tory Peterson (en udgave vistnok fra 80’erne). Klik her for flere illustrationer og information om arten.

1 Response to “Den glemte and”


  1. 1 ABK 26. marts 2011 kl. 14:28

    Flushing – american style:

    Måske, vi mangler “redskaber” til pechorapiber og pallas græs på Vestkysten…


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: