Toppen af Danmark

Påsken i Skagen 2011 blev den bedste nogensinde. Ikke færre end 4 SU-arter sås i denne rekordsene påske: amerikansk sortand, stor- og lille skrigeørn og dværgørn. Dertil ca. 7 steppehøge, rødrygget svale, 4 vendehalse, 4 kongeørne, hedehøg, to hvidnæbbede lommer, pungmejse, to nilgæs, gråmåge og meget mere!!!

Selvom jeg desværre ikke så nogen af lommerne, svalen, hedehøgen, den lille skrigeørn og “kun” så 4 steppehøge, var det alligevel ganske imponerende. Steppehøgene fordelte sig med en 2K ved Farmerstien og en 3K+ han ved Nordstrand 20. april, 2K på Grenen 24. april og denne fugl, som vi tror var en 3K+ hun, ved Nordstrand 19. april. I felten sås, at den havde tydelig længdestribning på brystet og øverste del af bugen. Kan en 3K+ hun have så tydelig halsring? Eller kan en 2K vise sådan en undersidetegning? Kommentarer til alderbestemmelse er meget velkomne.

Nordmand, der sugede tre vaser på morgenobsen på Grenen

Amerikansk sortand med sortænder, Grenen, april 2011. Foto: IBJ

Schæfer i felten

2K gråmåge, Nordstrand, april 2011. Foto: IBJ

ROC og EKR på Nordstrand

FSH fortæller Nordstrand om rosenstæren, som han så på en rasteplads i april i Drømmeland

Hvilken dansk birder har stået model til dette mesterværk?

3K stor skrigeørn og 2-3K Kongeørn, Butterstien, april 2011. Foto: IBJ

Munken obser på Nordstrand

Mandag d. 25. april. Sidste dag i Skagen startede som sædvanligt på Grenen. Højdepunktet var en pungmejse, som hørtes fint fra Verdens Ende. Desuden en sort glente og en lapværling. MKH, IBJ og jeg rykkede ved 10.30 tiden til Saftevandsbakken, da det havde tyndet ud med fugle på Grenen. Musvågeskruerne blev større og større og vi tænkte, at en ørn måske ikke ville nå ud til Grenen?

Efter ca. en halv time ringer ROC: “LYS DVÆRGØRN VED DET GRÅ FYR!!!”

Vi skoper i retning af Det Grå Fyr, men afstanden er for stor, så vi beslutter at rykke til Grenens parkeringsplads, hvorefter vi løber op på Drachmanns Grav. Herfra tjekker vi vågeskruen, men dværgørnen er væk! Fra Verdens Ende får jeg at vide, at dværgørnen ikke er set i et par minutter, men at den er deroppe – i himlen – et sted! Men hvor?

Vi obser ca. 10 minutter, og panikken begynder at brede sig. AEC, Peter og Jeppe Bundgaard deltager i eftersøgningen. Vi beslutter at rykke til Flagbakken, da jeg er bange for, at fuglen uset er fløjet mod SV. Netop som vi når toppen af Flagbakken ca. 11.40 ringer telefonen igen. Dværgørnen ligger nu igen og skruer over Det Grå Fyr. Ærgerligt, da vi jo lige har forladt Grenen, men jeg er lettet over, at fuglen stadig er i området – og ikke er trukket ud, som Skagen-fuglen fra 1991 tilsyneladende gjorde. Der er nu tjek på fuglen. EC ser på fuglen nær Det Grå Fyr, og senere ser KP fuglen ved Vippefyret, hvor fuglen er begyndt at glide SV kurs Flagbakken! Der står ca. 40 på Flagbakken med øjnene klistret til skoperne og ca. kl. 12 kommer forløsningen. Dværgørnen kommer glidende på plane vinger med let sænket hånd sammen med et par musvåger og ser ud til at ville passere øst om Flagbakken – over Den Tilsandede Kirke. Fuglen ses på nogen afstand i dårligt lys, men selv under disse forhold er dværgørnen let at pille ud pga. sine rektangulære vinger og lange hale i forhold til de medfølgende musvåger. Vi tænker, at det nok bliver det sidste, vi ser til fuglen. Men nej. Showet er ikke forbi. Fuglen vender og flyver nu igen mod Grenen!

Vi skynder os ned ad Flagbakken og kører ud ad Fyrvej. Ca. 300 m før Det Grå Fyr bliver bilen smidt i vejsiden, og vi skoper nu vågeskruerne over fyret. Snart får vi dværgørnen i skoperne, og vi kan nu frem til ca. 12.50 nyde dværgørnen i medlys og på fin afstand. Vi kan se den med det blotte øje! Dværgørnen ses sidste gang i en flok på ca. 200 musvåger, der langsom driver mod nord over Ellekrattet.

Reklamer

0 Responses to “Toppen af Danmark”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: