Foråret 2011

Foråret 2011. Hvordan var det så? Mange børnefødselsdage, men intet nyt til toplisterne. Hitsne i foråret 2011 var usædvanligt jævnt fordelt mellem landsdelene.

Vi starter i Nordjylland. Skagen havde et udmærket forår med mange su-arter, primært rovfugle. En ny lokalitetsart blev det til; en amerikansk sortand i april. En fint rovfugleforår blev skudt i gang med en rastende jagtfalk i marts og fortsatte med mange ørne. Dværgørn som den bedste suppleret med slangeørn, et par store- og små skrigeørne og rekordmange steppehøge (15-20?). En slagfalk set i to dage i maj var potentielt den sjældneste fugl; iagttagelsen skal nok skabe en masse debat. Desuden hele fire citronvipper og en buskrørs.

En dværgrørvagtel i juni i Lille Vildmose var et hårdt fund. En triel rastede én dag i slutningen af maj ved Troldkær, og en rekordstor flok på tre stylteløbere sås ligeledes i slutningen af maj ved Vilsted Sø. Til gengæld gjorde Thy ikke meget væsen af sig, hvor et par hvidøjede ænder i Vejlerne var bedste obs. Herfra er der langt til tidligere tiders megahits som jomfrutrane, amerikansk rørdrum, klireryle og gulddrossel.

Videre til Vestjylland, der har haft en godkendt sæson, hvor højdepunktet var Blåvands anden ringmærkede sorthovede sanger i juni. Fuglen blev eftersøgt i felten, men ikke genfundet. To hvidskæggede sangere i regionen (Blåvand og Bækbygård Strand) var populære; faktisk skal man helt tilbage til 1999 for at finde en hvidskægget sanger i DK, der var stationær i mere end én dag! En terekklire i Esbjerg Havn var også et godt fund. En hvidrygget ryle på Tipperne i slutningen af juni var tredje fund af arten på lokaliteten.

Sønderjylland havde en stille sæson, hvor højdepunktet var en amerikansk sortand på Rømø i starten af maj. Hvilket var eneste su-fugl i regionen i foråret.

Østjylland, der traditionelt er en ørken for sjældne fugle, havde en godkendt sæson med to su-fugle.  I slutningen af marts fandtes en brilleand han ved Fredericia Øststrand. Højdepunktet var dog en vestlig bjergløvsanger, der sang på Anholt i slutningen af maj. Efter mange år, hvor meget lidt blev fundet på Anholt, er øen igen kommet i rampelyset. Desuden sås lundsanger, hærfugl, tredækker og ca. 12 hortulaner på øen i foråret. Øen har tidligere produceret isabellatorn, stendrossel, alpejern og pileværling, så det bliver spændende om flere vil prøve øen i de kommende træksæsoner. Der er hits på den ø

På Fyn og sydhavsøerne blev det til én su-art; en lille skrigeørn, der sås trækforsøgende på Sydlangeland i midten af maj.

På Sjælland og nærliggende øer var højdepunktet en tophejre, der blev fundet i slutningen af maj på Vestamager. Hermed blot anden twitchable tophejre i Danmark (første var på Værnengene i juni 2003) og derfor meget velbesøgt. I Nordsjælland overvintrede amerikansk sortand igen ved Melby og en jagtfalk rastede kortvarigt ved Holløse Bredning. Gilleleje havde et fint forår med mange subhits som hvidhalset flue, steppehøg, aftenfalk, sort stork og biæder, men ingen su-arter. Men det kan man jo heller ikke forvente på lokaliteten. Røsnæs brillerede med amerikansk sortand, og en brilleand på lokaliteten var ny Sjællandsart for rigtig mange. Bliver amerikansk fløjls næste nye Melanitta? Ved Faxe Ladeplads, Stevns, sås både lille- og stor skrigeørn i maj.

Én region havde et super forår. Lolland / Falster / Møn. Efter flere år på lavt blus var 2011 på højde med 2003, hvor klippeværling og østlig bleg gulbug i månedsskiftet maj/juni begge blev fundet som nye arter for landet i Gedser. I år var hitsne fordelt mere jævnt i regionen. Bedste fugl på Møn var en terekklire, der rastede i flere dage på Ulvshale. Det var dog Sydfalster, der igen stod for overskrifterne med en potentiel ny art for landet i form af en kalanderlærke, der sås forbiflyvende i Gedser i slutningen af maj af tre observatører. Langt mere publikumsvenlig var en høgeørn, der sås to dage over Sydfalster, hvor den gjorde trækforsøg. På sidstedagen sås også en stor skrigeørn flyve syd ved Bøtø. Som om det ikke var nok, blev en ellekrage opdaget i starten af juni ved Birkemose. På Lolland var højdepunktet en indtrækkende 2K purpurhejre ved Lidsø i starten af juni.

Der er efterhånden langt imellem, at vi hører om hits fra Bornholm og Christiansø. Heldigvis har flere entreprenante birdere besøgt øerne i foråret. Og det har givet pote. Danmarks fjerde ørkendompap rastede én dag på Christiansø i starten af juni. Desuden sås høgesanger, lundsanger og biæder på øen i disse dage. På Bornholm gjordes et af de mest ekstraordinære genfund i dansk hithistorie, da høgeørnen, der i maj sås på Falster, blev genfundet nær Dueodde i midten af juni. At en høgeørn, der traditionelt regnes for en art, der har vandskræk, skulle krydse Østersøen og ende på Bornholm, er utroligt.

Så foråret 2011 viste (igen), at en varm april og starten af maj med østenvind efterfulgt af kølig vestenvind er opskriften på hits på sydlige odder i Danmark.

1 Response to “Foråret 2011”


  1. 1 MOKO 4. juli 2011 kl. 14:45

    Der var også rast citvip på Pølsen, den er sjældnere rastende end amr.sortand.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: