Børnefødselsdag

Det sene efterår 2011 blev en fin periode for hits i Danmark. Fra uge 43 og 3-4 uger frem var vinden primært fra østlige retninger og i kombination med mildt vejr blev der fundet mange hits i Danmark. Årstiden taget i betragtning.

Særligt stenpikkerne havde et godt sent efterår med ca. 4 ørkenpik, hvilket er rekord. Den bedste pik var dog uden tvivl den vestlige middel, der rastede ved Thorsminde Havn i ca. 10 dage fra d. 1. november. Hermed tredje fund af middelpik i Danmark efter en østlig middelpik, der oversomrede i Stevns Kridtbrud i sommeren 96 og en hemmeligholdt vestlig på Aflandshage i juni 2000.

Vestlig middelpik, Thorsminde Havn, november 2011

Middelpikken opdagede ikke SJ, der var trukket i camouflagetøjet

Potentielt endnu sjældnere var en “østlig” gærdesanger, der blev fundet i felten på Grønningen, Blåvand, d. 5. november og ringmærket dagen efter. Fuglen rastede frem til 9. november. I skrivende stund ventes på DNA-analyse af fjer fra fuglen, som måske kan fastslå, hvilken race det drejer sig om. Der er i Danmark et tidligere godkendt fund af “østlig” gærdesanger; en fugl, som blev ringmærket i Blåvand i oktober 1992.

“Østlig” gærdesanger, Blåvand, november 2011

Der var børnefødselsdag med røde pølser og sodavand i Hirtshals Havn, da Danmarks fjerde bonapartemåge blev fundet 10. november og sås i hvert fald frem til i dag, 26. november. Hermed imponerende 3. fund for lokaliteten efter fund i 1995 og 2004. Alle tre fugle er fundet i oktober/november!

Desuden sås ca. 10 storpibere fra uge 43 og frem, hvilket også er en pæn forekomst.

November på Sjælland stod i spurveuglernes tegn med den største invasion nogensinde. Pt. er ca. 43 fugle opdaget – og dermed er invasionen fra vinteren 1999/2000 overgået, hvor ca. 40 blev registreret.

Spurveugle, Tisvilde Hegn, november 2010

Mange fine arter. Men hvad missede vi?

Kun én brun løvs (Blåvand, uge 42) er få i betragtning af, at hele 14 (!!!) er fundet i Holland i efteråret. Isabellapik burde også være fundet; Sverige havde rekordår med 4 fund i efteråret – dertil kommer fund fra Finland, Norge og de britiske øer.

Isabellatorn undgik endnu en gang at blive opdaget i Danmark, selv om arten havde et godt år i Vesteuropa med hele 7 på de britiske øer (samt 1 brun og 1 steppe) i oktober. En langhalet tornskade sås i Holland (1. fund). En ørkensanger sås i Finland – en art, der står højt på manges ønskeliste. Arten er blevet sjældnere i Vesteuropa ift. 1990’erne.

Skuffende, at nul humes’ sangere blev fundet i Danmark, da der har været mange fund af arten i efteråret på de britiske øer. Ca. 20 taigapibere sås på de britiske øer i oktober, hvilket er mange. Mongolsk piber sås i Finland og Norge – et ret normalt år.

I morgen, søndag, rammes Danmark af en storm fra vest. Det kan give hvide måger på Vestkysten. Den svenske vestkyst har i dag haft sabine 1k, thors, stor storm og en del mellemkjover. To lattermåger fundet i går i Island er sikkert også et resultat af stormen.

Så i morgen har du to muligheder: Sut en spurveugle og få et træ i hovedet – eller find et hit på kysten.

Reklamer

2 Responses to “Børnefødselsdag”


  1. 2 Børnefødselsdag 11. december 2011 kl. 23:43

    Børnefødselsdag for en bonapartemåge. Måske en ny overset målgruppe ;-)
    Men spændende lyder det.
    Skal man imidlertid holde børnefødselsdag med manér, findes der mange andre muligheder end røde pølser og sodavand…


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: