Olieuhyret i Veserne

Ville du rykke på en hvidskægget terne set af disse typer?

Af: TEO

Der var med høje forhåbninger om hvidskægget terne og andre hits, at undertegnede, HAG og MKH drog vestpå i pinsen.  Vi lagde ud i det sønderjyske, hvor vi desværre kørte storslalom udenom de sidste hvidskæggede i området under invasionen. Søndag den den 27.5 var vi nået til Okkerbassinerne ved Vest Stadil Fjord, hvor en stribet ryle luskede rundt på den topgiftige lokalitet. Det var undertegnede, som fik den i tuben først, og som etiketten foreskriver nu om stunder, blev der holdt kæft. HAG fandt den efter nogle minutter, mens MKH fedtede rundt med en almindelig ryle i den fjerne ende af vadefugleflokken. MKH blev dog glad for, at høre at det ”blot” var en stribet ryle (som han weekenden forinden havde fundet en af i Skagen), da han syntes han havde hørt snak om ”long-billed”, som i long-billed dowitcher.

Herefter gik turen op langs vestkysten, og først på eftermiddagen var vi nået til Veserne syd for Harboøre, hvor vi gjorde holdt på en bakke for at tage en bid brød og scope søerne. Inden længe fik jeg øje på en mindre terne i en sø et par km. væk. På grund af afstand og varmeflimmer kunne den ikke umiddelbart artsbestemmes, men inden længe vender den rundt og viser til min forundring mørk bug i kontrast til lyse undervinger. I visse vinkler ser den øjensynligt også ud til at have lyse hovedsider og mørk kalot. Meget tydede således på, at vi var rendt på en hvidskægget terne, trods det faldende odds. Fuglen var så langt væk, at jeg måtte bryde radio-silence´en, så MKH og HAG kunne få den set med det samme. MKH finder den hurtigt, og HAG får den også i kikkerten, da han overtager mit skop. De syntes også, det ligner en hvidskægget, og vi snakker om, at sortterne og sterna’er burde være udelukket pga. dens ensfarvde overside, mørke bug, og lyse hovedsider. Vi blev hurtigt enige om at skifte til en obspost tættere på søen for at se fuglen bedre. Vi pakker lynhurtigt sammen og suser hen til den næste bakketop. Men fuglen var på mirakuløs vis som sunket i jorden, da vi kom frem. Efter nogen venten blev vi urolige for, at den kunne være trukket videre, og HAG mener, at vi hellere må få den meldt ud.

Der gik dog ikke mange øjeblikke efter beskeden var afsted på brøllingcall, inden HAG spotter en terne på marken lige neden for obspunktet, som desværre var knap så eksotisk, som vi havde forventet. Og således transmogriffede en hvidskæggede terne, set i varmeflimmer på lang afstand, sig om til en olietilsølet fjordterne. I retrospekt havde den måske haft rigelig lyst på fronten i visse vinkler for helt at passe på hvidskægget, men det var ikke nok til at få alarmklokkerne til at ringe i dette enestående invasionsår for hvidskægget terne og med hitfeberen brusende i blodet.

Fjordterne, Veserne, 27. maj 2012. Foto: TEO

5 Responses to “Olieuhyret i Veserne”


 1. 1 MOKO AWARDS 2012 25. juni 2012 kl. 18:36

  Errata:

  1: Moko fandt altså gode fugle på turen bl.a en ult-maj-pibesvane, en sølvhejre og en flok skestorke. MOKO er god til at finde store, hvide fugle.

  2: Klovnen MoKo (t.h i billedet) fedtede længe rundt med almindelig ryle, som man kun kunne se ryggen af i det høje græs. Lige bagved den gik en kærløber, der også blev fundet af klovnen Trollo (til venstre i billedet).

  3. Fjordternen fintede ekstra-meget ved at dyppe (ikke dykke) i søen, som moseterner. Oven i hatten havde den ikke haleforlængelse. Var den blevet godkendt af SU, hvis den ikke var genfundet og ombestemt???

  4: Trollo, HAG og MOKO så på turen, som de første, de første fotos af den claimede 2k rosenstær. Konklusionen var dengang som nu (se tråd på Fugleognatur) – en retarderet stær pga det lillebitte spidse næb.

  hav det godt

  M*O*K*O

 2. 2 Topbirder 25. juni 2012 kl. 19:32

  Alle laver fejl – sådan er det bare!
  Dem, der siger de aldrig laver fejl er jo fulde af løgn…

 3. 3 Rødfodet Sule off Rørvig i går! 26. juni 2012 kl. 22:34

  møgSeK laver ofte fejl, derfor siger han, at alle laver fejl!

  Tag birdere som RoC HKn KnP PR HHN PHK JFa TA, så har du nogen, der aldrig laver fejl, din klovn.

 4. 4 Rød Zone 30. juni 2012 kl. 16:57

  RoC tror man kan bestemme citvip på stemmen, men blev klogere i maj = fejl

 5. 5 Gulvips i Rød Zone 3. juli 2012 kl. 17:42

  de kan sgu ikke bestemmme citronvips på kaldet når man ikke har været uden for DKs grænser….


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: