Vinterhits

Cheferne ser nærmere på hits, der kan optræde i vinterperioden. Drop Magasin og find en fed julegave i felten.

Ismåge: Med 7 fund er ismåge et megahit i Danmark. 3 af de 7 fund er gjort i perioden november til januar, så det er nu, i den mørke tid, at spøgelset fra Arktis skal laves. Ismåge var i mange år en de arter, der stod meget højt på danske birderes ønskeliste. Forløsningen kom 27. december 2006, da Lars Adler Krogh fandt en adult fugl i Langø Havn, Vestlolland. Fuglen rastede frem til 31. december og var – naturligvis – særdeles velbesøgt. En fugl, der efter datidens standarder også var velbesøgt, var en 1K i Hanstholm i december 1983. I den mellemliggende periode var der blot ét fund – en 2K, der fandtes død ved Nissum Fjord i januar 1994.

En 2K, der bevægede sig op gennem det hollandske og senere tyske Vadehav i maj 1997, døde desværre nær Husum i Schleswig-Holstein, ca. 40 km fra den dansk/tyske grænse!

ismage_lerkil_2004

Ismåge 1K, Lerkil Havn, Halland, Sverige, 8. december 2004

ismage_lango_2006

Ismåge ad., Langø Havn, 27. december 2006

Rosenmåge: En delikat måge fra Arktis, som med 10 fund i Danmark blot er en smule mere almindelig end ismåge. Den har sidst gæstet Danmark i perioden december 2007 til juni 2008, da en 1K (senere 2K) blev fundet af OZG i Esbjerg Havn. Bemærk i øvrigt, at den foregående fugl, en adult i Vilslev Enge i marts 2000, ligeledes blev fundet af OZG. 7 af de danske fund er gjort i perioden december til marts. 3 af fundene er gjort i Skagen.

Polarlomvie: Endnu en gæst fra Arktis, der gæstede Danmark så sent som 4. januar 2012, da en fugl trak forbi Gilleleje opdaget af JHC. Der foreligger ca. 13 fund Danmark, hvoraf ca. 8 af disse er skudte fugle frem til 1970. Tre af fundene har drejet sig om stationære fugle i havne. En fugl blev opdaget af Aase Mielow i Hundested Havn 10. december 1989, en i Hirtshals Havn fundet af Lars Malta Rasmussen rastede i perioden 17.-19. januar 1995 og en – første gang set i Strandby Havn 23. januar 1998 (fundet af Erik Holm Sørensen?) – blev genfundet i Frederikshavn Havn 24. januar, hvor den sås frem til 3. februar.

Hvidkindet værling: En art, der fortsat står højt på ønskelisten blandt danske birdere, da der ikke har været en twitchable fugl i landet. Førstegangsfundet drejede sig om en han ved en foderplads nær Skjern i november/december 1973. Siden da er der gjort 2 fund. En han blev fundet på Christiansø 18. oktober 1997 af RT og var også på plads på øen d. 19. Den blev forsøgt twitchet fra Sjælland, men fuglen sås aldrig igen. Seneste fund var en han, der blev fundet ved et foderbræt nær Åbenrå 1. februar 2010 under en kuldeperiode af Andreas Bennetsen Boe. Den blev fotograferet, men sås desværre aldrig siden. I efteråret/vinteren 2012 er der tilsyneladende kun gjort et fund i Nord- og Vesteuropa. En han i Sydnorge d. 29. november. Hold øje ved foderbrætterne!

Hedepiber: En af de mest ventede nye arter er hedepiber. Arten er truffet 4 gange i Sverige og ca. 6 gange i Norge. Arten bør eftersøges langs kysten – steder, hvor skær- og bjergpibere færdes. Klik her for at lytte til hedepiberens kald. De svenske fund er alle gjort i perioden ultimo november til januar. Et fund fra den jyske vestkyst er sandsynligt, men også den velbesøgte nordsællandske kyst vil være et godt bud på, hvor arten ses i Danmark. Et fund fra den svenske Østersøkyst (af den amerikanske race, ssp. rubescens) i december 2005 viser dog, at arten vil kunne findes på en hvilken som helst kyst i Danmark.

Sortstrubet drossel: Den mest almindelige af de sjældne drosler i Danmark med 10 fund. Foruden to fund fra 1800-tallet er de resterende danske fund gjort fra 1983 og frem. En han sås i Skagen i perioden 3.-7. december 1983. En meget velbesøgt han blev fundet af SHN på sin avisrute i en have i Frederiksværk 11. december 1991, hvor den sås frem til d. 15. december. I 2007 blev en hun fundet ved Zoologisk Museum d. 26. januar af MHP, og da arten ikke havde været twitchable i Danmark siden Frederiksværk-fuglen, sås den af mange hundrede birdere. Den rastede frem til 28. februar. Samme vinter blev en – ligeledes hun – fundet ved Nivå 3. februar. Fuglen sås frem til 21. april og sås ganske overraskende igen på lokaliteten de efterfølgende to vintre.

sortstr_drossel_nivaa_2008

Sortstrubet drossel hun, Nivå, 26. marts 2008

0 Responses to “Vinterhits”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: