Los jefes#3 – sidste etape

Alle var rigtigt glade for den smukke kamblishøne, men vi havde stadig to frække aftaler med svømmefugle: marmorand og Hvidhovedet and. Begge er i rivende tilbagegang, og mange tidligere sikre lokaliteter er fortid. Vi fulgte en nyere rapport, ABK havde fundet på nettet og stod snart ved nogle store, ucharmerende jordhuller, kendt som “Los Portugueses”.

Marmorand_Los_Portugueses_14.02.2013_IMG_1188

Taffel-, marmor- og rødhovede ænder med blishøne(r), Los Portugueses, februar 2013

mkh_marmor

MKH fejrer ny art. To marmorænder ved Los Portugueses langs østsiden af Coto Donana

Marmorande-pølen lå i udkanten af Coto Donana med endeløse saliner og 1 mia flamingoer. Her var tidligere på vinteren set lille flamingo, men vi gad ikke rigtigt bruge tid på at lede efter den. I stedet kørte vi om på den modsatte side af reservatet og fandt via Ibs downloadede luftfotografier søen Laguna de Tarela, en kendt lokalitet for hvidhovedet and. Selvom søen mest mindede om Utterslev mose i miniudgave, var der mange fugle. 11 hvidhovede ænder, 1 marmorand, 13 rødhovede ænder, 90 nathejrer og en dværgmåge kunne nydes på nært hold.

Hvidhovedet-_og_marmorand_Laguna_de_Tarela_14.02.2013_IMG_1238

Taffelænder med marmorand og hvidhovedet and han, Laguna de Tarela, februar 2013

Fra samme sted kunne man se ud over salinerne fra den anden side. Ud over et par tusinde flamingoer, var overskrifterne en dagsfouragerende slørugle og en Hvidskægget terne. Desuden gav området turens første sorte glenter, kalanderlærker, dværglærker og nogle små, blege topla-lærker som ikke engang de lokale kan finde ud af hvad er.

MKH_14.02.2013_P1090677

MOKO – vist nok på jagt efter insekter…

Videre mod den nærliggende havneby Chipiona. Turen gik gennem landsbyen Bonanza, hvor endnu 4 Hvidhovede ænder kunne noteres i nogle småsøer.

Hvidhovedet_and_Bonanza_Pools_14.02.2013_IMG_1473

Hvidhovedet and han (2K?), Bonanza Pools, februar 2013

Arten skal eftersøges på lokaliteter, man normalt forbinder med grønbenet rørhøne og mandarinand.

Dvaergoern_Bonanza_Pools_14.02.2013_IMG_1536
Dværgørn, mørk fase, Bonanza Pools, februar 2013

Næste projekt var Lille sejler, der ligeledes var et MKHul. Arten skulle kunne ses vinteren igennem på havnefronten i Chipiona, Der gik heller ikke mere end et minuts tid før to fugle lå og susede rundt over parkeringspladsen…fed art.

Lille_sejler_Chipiona_14.02.2013_IMG_1643

Lille sejler, Chipiona, februar 2013

Det skulle efter sigende være lettest at se arten om morgenen, da de forsvinder ind over byen i løbet af dagen. Et hurtigt check af de mange måger gav intet ud over de gængse graellsi og middelhavsmåger. Vores sidste frække aftale var med en spansk birder i Tarifa samme aften. Derfor trillede vi målrettet sydover, men havde tid til at lægge vejen forbi La Janda. La Janda er et stort, fladt landbrugsområde lidt nord Tarifa, der er kendt for at huse mange rastende og overvintrende rovfugle. Vi angreb området nordøst-fra (fra byen Facinas), men måtte opgive pga dårlige veje. I stedet indtog vi en bakketop og dækkede rutinemæssigt op med cerranoskinke, chorizo og dåseøl. En del trækkende hvide storke og sorte glenter, en gammel høgeørn, to kirkeugler, en dværgfalk og lidt gåsegribbe holdt humøret oppe. Aftenen blev brugt i Tarifa sammen med en lokal SUmand, ABK havde skaffet kontakt til. Han havde mange spændende historier om fuglene i Spanien og den sindssyge situationen omkring flygtningestrømmen i Tarifa. Til en afveksling holdt vi os vågne så længe, at barerne og cafeerne livede op og de lokale kom på gaden.

Almedina_Tarifa_14.02.2013_P1090685

Der var flamenco-koncert og mojitoer og god stemning, så det blev lidt sent.

kite_school

Har du også fejlobset rød glente til sort? Så er der hjælp at hente. Kursus tilbydes i Tarifa

Det var også en lidt krøllet lokal SUmand vi samlede op næste morgen 0730. 12 audouinsmåger var bedste obs på morgenbobsen ved Los Lances Beach og vi prøvede atter La Janda – denne gang fra den rigtige side.

Tarifa_15.02.2013_IMG_1709

Audouinsmåger og middelhavsmåger, Los Lances, Tarifa, februar 2013

En spansk kejserørn, 2 2k høgeørne, 2 skadegøge, lidt blå glenter og sorte storke udgjorde overskrifterne. Det var kort tid inden vi kom til Tarifa blevet helt sommerlige temperaturer med høj sol og svag vind, og mange af de overvintrende fugle var ifølge de lokale allerede stukket af.

Skadegoeg_La_Janda_15.02.2013_IMG_1735

Skadegøg, La Janda, februar 2013

Således var der efter sigende kun ganske få rovfugle, storke, traner og lærker etc ift hvad man kan opleve. Til gengæld var der lidt træk af sorte glenter og storke dagen igennem. Også to desmerdyr vakte glæde. Eftermiddagen blev brugt på at eftersøge Rüppels grib på steder med mange gåsegribbe, men det var et ret koldt spor.

Gaasegribbe_15.02.2013_IMG_1812

Gåsegribbe, nær Tarifa, februar 2013

Den sidste var set i december. Vores lokale kontakt mente, at der sidste år havde været 20-25 forskellige individer i Tarifa-området – vurderet ud fra fotos.

Gibraltarstraedet_15.02.2013_P1090687

Observationspost ved café øst for Tarifa

Monark_Algeciras_15.20.2013_IMG_1884
Monark i to forskellige udviklingstrin – Algeciras, februar 2013. Også afrikansk monark yngler i området.

lesser_flamingo_cif

…det nærmeste vi kom lille flamingo var i hotellobbyen i Tarifa

Sidste hele dag indledtes ved Gibraltarstrædet. Mens Ibber og Moko nød de 5 små tårnfalke, der har overvintret på fortet, var der løbende meldinger på walkien fra ABK om indtrækkende skråper i sundet.

Lille_taarnfalk_Tarifa_2013_02_16_IMG_2490

Lille tårnfalk ad. han, Tarifa, februar 2013

57 Kuhls og 3 balear taltes på en times tid – formodentlig egentlig ankomst til middelhavet. Så begyndte hjemturen. Vi lagde endnu engang vejen over La Janda, hvor en mærkelig overflyvende dims viste sig at være en Eremitibis.

Eremitibis_La_Janda_2013_02_16_IMG_2534

Eremitibis, La Janda, februar 2013

I teorien noget af en VPbombe, hvis ikke det havde været for et udsætningsprojekt lige i nærheden. Øv. Sidste stop i Spanien blev ved Laguna de Medina, en ret spændende sø tre kvarters kørsel nord for Tarifa. Endnu to hvidhovede ænder var det eneste egentligt spændene i selve søen, mens en dværgørn, en blå glente, lidt klippesvaler og en lille flok sejlere,  (ud fra datoen formodentligt gråsejlere) susede rundt langs bredden. Endnu en ad høgeørn kunne også bogføres lidt syd for søen.

Ved solnedgang var vi tilbage ved Lissabon. Sidste morgen stod regnen ned i tove. Med nogen besvær fandt vi Barrocca de Alva, en kendt lokalitet for c-arterne yellowcrowned bishop og blackheaded weaver. Trods vejret lykkedes det os at se et par bishops, og Gærdeværling og tophejre blev føjet til turlisten. Vi bestemte os for at bruge de sidste par timer på bilobs langs kysten ved Lissabon.

Crested_mynah_Carcevellos_17.02.2013_IMG_2584

Crested mynah, Carcevellos, februar 2013

Ved fortet ved Carcevellos havde vi den store fornøjelse af 5 crested mynah – endnu en af de fantastiske c-arter omkring Lissabon. Lidt federe var en flok på 150 sorthovede måger, der også blev turens sidste obs.

Sorthovedet_maage_Lissabon_17.02.2013_IMG_2658

Sorthovede måger, Carcevellos, februar 2013

Således slutter Chefernes Iberiske halvø-trilogi. 170 arter sås på denne tur, og omkring 225 er set over vores tre besøg i uge 7. Det er mange i Europa i februar. Under dette besøg lå Spanien/Portugal fuglemæssigt stille hen, men efter vi kom hjem gik det løs: Prærietrane, thayersmåge, bonapartemåge, amr.sølvmåge, langnæbbet sneppeklire, ørkenløber, taigapiber….puha. Heldigvis blev der ikke fundet langs vores rute. Iberiske halvø er bare røvgiftigt, selv i februar. Prøv det.

Reklamer

1 Response to “Los jefes#3 – sidste etape”


  1. 1 Don Juan 29. marts 2013 kl. 00:45

    Kortnæbbet sneppeklire diskede de sku op med da I kom hjem.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: