Godaw’rica

Med udsigt til lave temperaturer og NV-vind skulle Bededagsferien bruges i Gedser. Så torsdag d. 25. april ved 17.30-tiden rykkede MKH, IBJ og ABK sydpå. Første stop var Havstokken ved Pølsen, hvor en stenvender var bedste fugl. Vi stoppede ved sydtårnet ved Bøtø Nor ved 20-tiden. Det var tungt i vejret og stille. Over noret fouragerede en del svaler, som alle blev tjekket. Efter 10 minutter flyver en rødrygget svale ind i mit skopfelt!!! Jeg holder tæt med den i 1 minuts tid. Vi vil jo alle gerne have den som ædelart… Men længere kan jeg heller ikke klappe i, og snart har MKH og IBJ også svalen i optikken. Den fouragerer med de andre svaler, men ofte højere. En perfekt start på turen.

rodsvale_collage_boto_april

Rødrygget svale, Bøtø Nor, 25. april 2013. Bemærk hak i venstre vinge på foto øverst til venstre

Der bliver suget lidt øl og vin på Gedser Fuglestation om aftenen, hvor Ruben fra Spanien og Susanne Primdahl står for ringmærkningen.

Fredag morgen er vi tidligt oppe. Vejret er fortsat tungt med lav sigtbarhed. Vi går i samlet flok (!) ned ad Poststien. Ca. 6.15 melder MKH rødrygget svale! Jeg tror, det er for sjov, da en flok på ca. 5 svaler passerer mod nord, men sætter alligevel kikkerten på. Den er sgu go’ nok! En rødrygget svale flyver nord med landsvaler. Den begynder at fouragere over Birkemosegård. Fuglen har, som det ses på foto, flossede vinger. Fuglen sætter sig på Birkemosegårds TV-antenne, hvor den ses meget fint i det tågede vejr. Efter en halv times tid letter den og flyver mod nord. EGA og Morten Drejer når frem i tide, mens JAE og SKAT kommer for sent.

rodsvalegedser_collage

Roedrygget_svale_Gedser_24.04.2013_IMG_3823

Rødrygget svale, Gedser Odde, 26. april 2013

Svale-føljetonen er dog ikke slut endnu, da JAE og SKAT senere samme formiddag finder en rødrygget svale i Bøtø Nor. Denne fugl har flossede vinger og er derfor med største sandsynlighed samme fugl, som vi samme morgen har set i Gedser. Snart melder spørgsmålet sig, om den fugl, vi så torsdag aften i Bøtø, er samme fugl, som fredag sås i Gedser og senere i Bøtø?

På foto fra torsdag aften ses, at fuglen har et tydeligt hak i venstre vinge, og derfor er det med største sandsynlighed samme fugl. Der er ca. 9 km fra Bøtø Nor til Gedser Odde…

Onsdag d. 24. april ses en rødrygget svale ved slambassinerne syd for Nykøbing Falster af Asbjørn Jensen. Er det så samme fugl som ved Bøtø og Gedser? Jeg ringer til Asbjørn og sender ham mandag aften ovenstående collage af fuglen i Gedser. Han svarer:

hej Andreas
Tak for billeder af rødrygget svale.
Jeg havde nogle gange fuglen tæt på, så jeg kan med 100% sikkerhed sige, at det er 2 forskellige fugle,
vi har set. “Min fugl” havde ingen synlige afvigelser i vingerne.
Afvigelserne på “din fugl” virker som en skade, måske opstået ved at flyve igennem et dyrehegn.
Det er ok at bruge disse ord og dem fra Dof-basen den 24/4.

mvh Asbjørn

Fredag morgen tjekker vi desuden stationshaven, Frisenfelt, Gedser by og Kroghage for småfugle. Det lugter af hærfugl – eller i det mindste en vendehals. Men nej. Det bliver til en gulirisk i sydenden af byen, 7 ringdrosler og fire brogede fluesnappere. Vi fortsætter til Bøtø, hvor vi ser rødsvalen igen. Videre til Bøtø Skoven, hvor der noteres fire rødtoppede fuglekonger. De sidder samme sted som sidste år – ca. 1-2 km syd for den store parkeringsplads lige inden for diget.

Sortbynk_boetoe_26.04.2013

Sortstrubede bynkefugle (hun og han), overdrevet ud for Bøtøskoven, 26. april 2013

Et par sortstrubede bynkefugle er også på plads på overdrevet ud for diget. Om eftermiddagen bliver en rastende sort glente (efter indtræk?) på Gedser Odde eneste nævneværdige obs.

Sort_glente_gedser_26.04.2013_
Sort glente, Gedser Odde 26. april 2013

Lørdag morgen er det klart og koldt, og der er færre småfugle. Et lille rykind på 4 skovsangere noteres, ringdrossel og rødtoppet fuglekonge ved Vesterhave og et par sorte glenter trækforsøger på Gedser Odde.

skovs2_gedser

Skovsanger, Gedser Odde, 27. april 2013

Et par timers rovfugleobs ved Bøtø giver sort glente syd, rød glente 2 syd, lærkefalk nord, fjeldvåge 3 nord, blå kærhøg 3K+ han nord, lærkefalk nord, rastende vandrefalk og syv overflyvende havørne.

glenter_boto_cif

Sort glente og rød glente 2K, Bøtø, 27. april 2013

vfalk_boto_cif

Vandrefalk 3K+, Bøtø, 27. april 2013

mkh_boto

MKH leder efter Aquilaer ved Bøtø

Om eftermiddagen ser vi en flot natugle på dagsrast, som MKH har lavet tidligere på dagen, og i samme nåletræ raster en rødtoppet fuglekonge.

Natugle_gedser_27.04.2013_IMG_4111

Natugle, Gedser by, 27. april 2013

Roedtop_gedser_27.04.2013_IMG_4122

Rødtoppet fuglekonge, Gedser by, 27. april 2013

Søndag morgen er det koldt og klart i Gedser. Der er få småfugle i krattene, og højdepunktet bliver en rødtoppet fuglekonge hun, som Ruben ringmærker. Vi kører derfor til Østmøn, hvor hele 23 ringdrosler ses ved Høvblge. Desuden 4 trækkende fjeldvåger, 25 traner og 2 røde glenter. Turen afsluttes i slambassinerne ved Stege, hvor en rørsanger synger.

Reklamer

0 Responses to “Godaw’rica”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: