Det store andeår

2013 er allerede et historisk andeår! Den danske andeliste inkluderer ti arter i kategori A og C, der skal forbi SU. Af de ti SU-arter er otte set i Danmark i år. Og alle har været twitchable. Dertil kommer, at både amerikansk krikand og kongeederfugl, der tidligere skulle til SU, også er set i år. Året startede i fin stil med en lille bjergand han siden december ved Skælskør frem til 3. april. 23. januar blev en amerikansk fløjlsand han fundet ved Blåvand, som rastede frem til 3. marts. Og tjek af Melanittaflokkene ved lokaliteten resulterede desuden i to amerikanske sortænder (begge hanner). Den sædvanlige amerikanske sortand ved Melby Overdrev sås på lokaliteten frem til 30. marts, og en han ved Røsnæs 20. januar var sandsynligvis ligeledes en genganger. En han fotograferedet ved Øster Hurup 20.-21. januar var ny art for lokaliteten. En brilleand ud for Holmslands Klit 9.-20. februar gjorde, at samtlige 3 SU-Melanittaarter kunne ses på samme dag på Vestkysten.

Ved Furesøen rastede en 2K han halsbåndstroldand i perioden 30. januar til 3. marts, og der var fuldt hus i SU-Aythyaer, da en hvidøjet and han blev fundet i Sminge Sø NV for Silkeborg 12. februar; fuglen rastede frem til 28. februar, og det måske samme individ sås i Årslev Engsø i perioden 7.-17. marts.

Mindst én langstidsstationær stellersand han huserede i Østersøen i første halvår. En han set og fotograferet ved Rødvig Havn 14. februar, og 18. marts blev en han fotograferet ved Christiansø, og samme fugl rastede langs vestkysten af Bornholm fra 2. april til 9. juni. Årsagen til det lange ophold på solskinsøen var formentlig, at den havde en fiskesnøre viklet om det ene ben. Fuglen var dog mobil og blev 22. juni genopdaget i Skåne. I starten af juli blev fuglen fanget om natten på den skånske sydkyst og befriet fra fiskelinen. En kongeederfugl han rastede ved Hals 26. marts til 14. april og var første stationære i Danmark siden hannen ved Melby i december 2008.

Årets første  sjældne svømmeand blev en han amerikansk pibeand ved Sneum Digesø 1.-2. april. Herefter skulle vi frem til 12. maj, hvor en amerikansk krikand han rastede ved Jerup Strand. Ét fund af amerikansk krikand på et forår er klart under normalen. Endnu sjældnere var en blåvinget and han, der rastede ved Ølsemagle Revle fra 7. juli til i hvert fald d. 8.

blavinget_and_polsen_collag

Blåvinget and han med krikænder, Stauningsø, 8. juli 2013

Bemærk, at alle de nævnte fund af sjældne ænder i denne notits har drejet sig om hanner. For flere af arternes vedkommende kan det dog forklares ved, at hunner er svære at bestemme i felten.

Men – hvilke arter/racer er så ikke set i Danmark i år endnu? Sibirisk fløjlsand, sibirisk krikand og amerikansk skarveand. Sidstnævnte er for nylig genoptaget på den danske SU-liste, da arten er gået markant tilbage som gæst i landet. Formentlig fordi arten er blevet bekæmpet i Storbritannien. Seneste fund af amerikansk skarveand i Danmark er fra 18. juli 2010, hvor en hunfarvet sås og fotograferedes ved Føns Vang, Vestfyn. Bøffeland, der er optaget på den danske kategori D liste, er heller ikke fundet i år. Arten har haft en stigende forekomst i Danmark. Efter første fund ved Bognæs i juni 1995 er de efterfølgende fund gjort i 2007 (Vilsted Sø, april), 2008 (Esrum Sø, september/oktober), 2009 (Gurre Sø, juni/august), 2011 (Gødstrup Engsø, april). Flere af de sjællandske fund kan dreje sig om samme fugl?

Foruden de arter, der allerede er truffet i landet, er der også lagt i ovnen til landets første sortbrune and. Andre muligheder er strømand, mens en islandsk hvinand helt sikkert vil skabe debat.

0 Responses to “Det store andeår”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: