The deep south

Fredag d. 14. startede vi med at tjekke akaciesavannen SV for Yotvata for arabisk sanger. Der skulle efter sigende have opholdt sig en syngende han på lokaliteten, men vi fandt kun mere almindelige akacie-savanne-arter.

Lille-groen-biaeder-Yotvata-14.02.2014-IMG_4519

Lille grøn biæder, Yotvata, 14. februar. Pynter i akacietræerne

Vi fortsatte snart til circular fields ved Yotvata, hvor der – helt som forventet – var mere gang i den. Det var varmt, og 1000+ gråsejlere trak nordpå. Markerne var fyldt med småfugle; heriblandt rødpiber50, bjergpiber10, blåhals5, isabellapik5 og ørkenpik2.

Roedstrubet-Piber-Yotvata-14.02.2014-IMG_4523

Rødstrubet piber, Yotvata, 14. februar

Sivsanger, gul vipstjert og en enkelt rødrygget svale var forårsbebudere. Desuden fløj en han og en hunfarvet blå kærhøg over lokaliteten, og den måske mest bemærkelsesværdige obs var tre dværglærker, der rastede ved northern circular field.

blegklippe_cif

Bleg klippesvale, Yotvata, 14. februar. Ingen almindelige klippesvaler sås på turen

gsejler_yotvata_cif

Gråsejlere, Yotvata, 14. februar. Bemærk lyst ansigt, skællet underside og lyse mellemste dækfjer på undervingen

yotvata_cif

Der luskes ved Yotvata om morgenen, bjerge i Jordan i baggrunden

Vi returnerede til Lotan for at spise morgenmad, hvorefter vi satte kurs mod K20 pools. Højdepunktet var en melanistisk flamingo, der har rastet på lokaliteten i lang tid (et år?) – og en markpiber var ny turart.

Flamingo-K20-Pools-14.02.2014-IMG_4630

Flamingoer, K20 pools, 14. februar

Markpiber-K20-Pools-14.02.2014-IMG_4599

Markpiber, K20 pools, 14. februar. Ny turart

100 dværgryler, lidt almindelige ryler, sort- og hvidklirer rastede ligeledes, men februar er ikke en god måned på lokaliteten til vaderhits. Vi kunne kun drømme os tilbage til primo maj 2007, hvor vi under et par besøg noterede kaspisk præst, terekklire, rød- og sortvinget braksvale og op til ca. 10 kærløbere og 10 odinshøns!!! Ved K19 pools så vi en adult kejserørn, der har overvintret på lokaliteten, og også en citronvipstjert og 2 nilgæs (hvor kommer de fra?) var værd at notere.

kejser_k19_cif

Kejserørn ad., K19, 14. februar. Jordan i baggrunden

Videre til legendariske North Beach, hvor 13 rødehavsmåger blev noteret – en længe ventet ny turart for IBJ. Den var vist ikke opfundet, da han besøgte lokaliteten i 80’erne… Desuden sås revhejre, tophejre, ørkenpik, isfugl og 15 pæne huskrager på lokaliteten.

Roedehavsmaage-Eilat-15.02.2014-IMG_5360

Rødehavsmåger med hættemåger og skarver, North Beach, 14. februar

De fleste vintre (men tilsyneladende ikke denne vinter?) ses der taigapiber i Eilat, og vi forsøgte os i den nordlige dadelplantage – desværre uden held. To skovpibere, fem blåhalse og en nordtrækkende rødrygget svale blev det til. Det var blevet frokosttid, og vi fandt et supermarked i Eilat by, hvor vi købte ind til picnic. Vi kørte til Wadi Schlomo – lige vest for Eilat by – for at indtage frokosten. Der har overvintret en stribet dværghornugle i wadien – så efter lidt fladbrød og humus – gik vi ind i wadien og tjekkede akacietræerne for små grå ugler! Der gik ikke mere end ti minutter, før der var gevinst! MKH spottede uglen i et af wadiens største akacietræer, og her kunne den halvsovende ugle (åbnene øjnene på klem af og til) nydes på 3-4 meters afstand. Hermed turens anden dyre ugleart – og ny art for MKH, IBJ og SOK.

schlomo_cif

Picnic ved Wadi Schlomo. Der tankes op før eftersøgning af stribet dværghorn

Stribet-dvaerghornugle-Wadi-Schlomo-14.02.2014-IMG_4763

Stribet dværghornugle, Wadi Schlomo, Eilat, 14. februar. Bemærk gråligt helhedsindtryk, distinkte sorte længdestriber på brystet og buff skulderstribe; på dværghornugle er skulderstriben hvid

Eilatområdet er ikke så spændende, som det har været. Krattene ved North beach er ryddede, og markerne øst for byen er omlagt til nyplantede,  daddelplantager. Oven i købet er byen om muligt blevet endnu mere ucharmerende over de sidste par år. Derfor var gode råd dyre i de varme middagstimer, så vi gav mangrovehejre (most wanted for KBJ) i marinaen et forsøg. I mellemtiden knappede MOKO, SOK og ABK en vase op op på North beach og skopede halvhjertet ud over Aqababugten. En skarvagtig dims lå og fiskede i en flok måger mange kilometer ude…..hmm, en skarv plejer da ikke at styrtdykke? Fuglen fløj ind mod land og satte sig på en bøje på Jordansiden af bugten – BRUN SULE! Efterhånden et rigtigt godt hak i WP og ny WP’er til ABK, den eneste han fik på turen. Velsagtens samme fugl er set ud for Eilat tidligere på vinteren. KBJ og IBJ blev kaldt over walkien; og de var snart på plads og kunne nyde sulen på laaang afstand, da den sad på sin bøje ud for Aqaba.

revhejre_cif

Revhejre, North Beach, 14. februar. God lokalitet for arten

north_beach_cif

Havobs ved North Beach – brun sule var absolut bedste art!

Selvom Mangrovehejren glippede, rykkede vi glade og tilfredse til akaciesavannen mellem Doum Palms og Evrona, hvor der dagen før var fundet en Steppetornskade. Efter nogen tids søgen opdagede ABK en lys stor tornskade-type, som i flugten viste en del hvidt i vingerne. Fuglen var meget mobil, men det lykkedes at få et par brugbare fotos af dyret. Desværre sank fuglen snart i jorden, så hverken SOK eller KBJ fik set dyret. Ved tjek af fotos kunne det konstateres, at det var steppetornen (med største sandsynlighed fuglen fra d. 13.). Også turens første berberfalk blev bogført på lokaliteten.

steppetorn_evrona140214

Steppetorn, 2 km syd for Evrona, 14. februar. Bemærk lys tøjle, lys rygfarve, ferskentoning på flankerne og lang (i forhold til aucheri) håndsvingfjersprojektion

Dagens sidste stop blev et gensyn med Yotvata. Ganske ydmygende var tre små sanglærker set af den lokale chef (meddelt til os per sms i løbet af dagen) om formiddagen, efter vi havde besøgt området om morgenen. I det begyndende tusmørke flushede vi tre mindre, korthalede lærker, der ikke var hedelærker. Situationen blev yderligere kompliceret af en samtidig, uautoriseret brug af playback….nogen sagde ja, andre sagde nej.

Det var ikke helt godt nok, så næste dag aflagde vi endnu et besøg på lokaliteten. Samme sted som dagen før flushedes tre Lille sanglærke, denne gang set og hørt godt. Arten er ganske lige til at bestemme, især pga det helt specielle snurrende kald og den korte hale. I southern circular field rastede desuden storpiber og markpiber. Vi fortsatte til northern circular field, hvor den overvintrende dværgværling blev lokaliseret af MKH i en flok rødstrubede pibere. Fuglen fouragerede på en nøgen sandflade og krøb rundt på sandet som en mus. Desuden rastede en korttået lærke, ipik10 og øpik4.

storpiber_cif

Storpiber, Yotvata southern circular field, 15. februar. Overvintrende fugl

lille_sang_cif

Lille sanglærke, Yotvata southern circular field, 15. februar. Op til fire fugle rastede op lokaliteten

dvarling_yotvata150214

Dværgværling, Yotvata northern circular field, 15. februar. Overintrende fugl. I omegnen af 1-2 fund om året i Israel

Vi inhalerede en hurtig omgang morgenmad på Lotan og rykkede derefter til den topgiftige kibbutz Neot Smadar, hvor vi har haft mange gode arter på tidligere Israelssatsninger inkl. dværghejre, lille flue, hætteværling, lys stenspurv og kværkerfinke! Ifølge den lokale fugleguide på Lotan havde lokaliteten skuffet i år. Det så vi nu ikke meget til, da vi på en halv times tid lavede Sibirisk bynkefugl, storpiber og hættestenpikker på markerne uden for kibbutzen. Der var rigtigt pænt med pibere, vipstjerter og sortstrubede bynkefugle, og en gammel kejserørn kredsede over området. Neot Smadar er, som mange andre kibbutzer, blevet sværere at gå til pga automatiske porte og omkransene pigtrådshegn. Det var muligt at komme ind på området fra bagsiden, men det nåede vi aldrig, da vi havde andre ting på tapetet.

sib_bynk_cif

Sibirisk bynk (maurus?) hunfarvet, Neot Smadar, 15. februar. Tilsyneladende intet hvidt ved halebaserne, som ellers ville pege på hemprichii (tidligere variegatus). Ifølge Birds of Israel skulle “enkelte maurus” og 1-2 hemprichii overvintre i Eilat- og Yotvata området

Stribet værling og lille ørkenlærke blev eftersøgt i Ovda Valley SV for Shizzafon Junction, men det gik ikke.

Om eftermiddagen tjekkede MKH Lotan, mens IBJ, KBJ, SOK og ABK kørte sydpå og tjekkede grusvejen ind til Amrams Pillar – en kendt lokalitet for sinai karmin. Der gik da heller ikke lang tid, før 1 rød han og 3 brune sinai karmine blev fundet ved campingpladsen. En hættestenpikker han havde tilsyneladende territorie i området – og fløj rundt om ørerne på os.

lokum_cif

Turistfaciliteterne er i orden ved Lotan

sinai_karmin_cif

Sinia karmin hunfarvet, Amrams Pillar, 15. februar

hattepik_cif

Hættestenpikker han, Amrams Pillar, 15. februar. I alt tre hættestenpikkere sås på turen; 1 hun Neot Smadar, denne han og en han ved K76

Vi fortsatte til Eilat, hvor vi tjekkede North Beach. En rovterne, der patruljerede kysten, var ny art for turen. Men ellers var det gengangere, og den brune sule sås ikke.

huskrage_cif

Huskrage, North Beach, Eilat, 15. februar. Hvornår får vi første godkendte danske fund?

Vi kørte derefter til Lotan, hvor vi havde sat næsen op efter en fin sidste middag i Israel. Men sådan  skulle det ikke gå; restauranten var lukket pga. sabbat, så sidste middag bestod af et par tomater og brød, som vi havde deponeret i en skraldepand! Nå – men med et par vaser gled det hele ned.

kbj_cif

Eftersøgning af fødevarer til afslutningsmiddag i Lotan

Søndag d. 16. februar; sidste dag i Israel. KBJ og SOK sov længe, mens IBJ, MKH og ABK tjekkede Yotvata før morgenmaden. Højdepunkter blev en adult berberfalk på jagt, og hele fire små sanglærker sås i southern circular field. Tilbage til Lotan, hvor vi efter en hurtig morgenmad, fortsatte til K76. Vi tjekkede området nord for vejen, hvor højdepunktet var en nana. Altid en fed art! Desuden rastede to brillesangere i ørken-scrubben. Andre arter inkluderede hættestenpikker 1 (han), 70 ørkendompapper, to ørkenstenpikkere, markpiber og to ørkenlærker.

Oerkensanger-KM76-16.02.2014-IMG_5369

Nana, K76, 16. februar. Nåede akkurat på turlisten ved sidste stop

Haettestenpikker-KM76-16.02.2014-IMG_5383

Hættepik han, K76, 16. februar

Derefter fortsatte vi mod Tel Aviv ad ruten op til Dødehavet, hvor vi – efter israelske forhold – kørte gennem et uvejr med meget regn. Men det klarede senere op, og vi fik kompensation for den noget spartanske afskedsmiddag på en landevejscafe lige syd for Tel Aviv. Udtjek i Ben Gurion forløb gnidningsløst og – efter et kort stop i Istanbul – landede vi i Kastrup lidt over midnat.

Reklamer

1 Response to “The deep south”


  1. 1 RBC 19. marts 2014 kl. 16:01

    Som altid en fornøjelse at læse om dine ture til Israel ABK!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: