Pæne fugle ved noret

Fredag d. 16. maj rykkede MHP, HÆG og ABK mod Falster fra Kbh ved 6-tiden om morgenen. På vejen derned tikkede meldingen ind om hvidvinget terne på Vestamager, så vi besluttede at aflægge Bøtø Nor et visit. Efter en halv time på lokaliteten var der hvidvinget terne! 2 fugle fundet af MHP fouragerede over lokaliteten – og de skulle vise sig at være blandt fortropperne til den største invasion af arten nogensinde i DK. Desuden bød lokaliteten på stor kobbersneppe (vist ikke årlig i Bøtø Nor) og en bjergand (han), som ligeledes er usædvanlig på lokaliteten. Vi fik snart selskab af Gert Jeppesen, men vi rykkede hurtigt videre til Gedser Odde, da GJE fik sms fra Louis Hansen om en rastende citronvipstjert hun. Vi var fremme ca. 20 minutter efter, men desværre var citronvipstjerten væk. Den var kommet trækkende over obsposten og havde landet på stranden. Formentlig er den fortsat mod øst? Klik her for foto af fuglen.

Vi rykkede igen til Bøtø Nor, hvor vi forsøgte os med rovfugleobs. Højdepunkter blev en 2K fjeldvåge og en fiskeørn. Imens tikkede meldingerne ind fra især Møn om store tal af hvidvinget terne. Vi kunne også være med – da en flok på 35 fugle trak ind fra SV kl. 13.35 og gav sig til at fouragere over lokaliteten. Vi rykkede derefter til Kroghage, hvor en indtrækkende mursejler og hvepsevåge var højdepunkterne. Desuden rastede en bjergand i lystbådehavnen. Videre til Birkemose, hvor turens eneste rødrygget tornskade (hun) sås.

hv_terne1_cif

hv_terne3_cif

hvidv_terne_4_cif

Hvidvingede terner, Bøtø Nor, 16. maj 2014. I alt 37 sås på lokaliteten denne dato

Vi grillede pølser og sugede et par vaser på Gedser Fuglestation, som i foråret er bemandet af Simon Davies fra UK. Han har været observatør 2-3 år på Fair Isle samt på North Ronaldsay og Dungeness og kunne øse ud af sin store erfaring om bestemmelse af Locustellaer om efteråret og fortælle gode røverhistorier fra de britiske øer. Så nu er vi klar til efteråret! Vi kvitterede med et par danske vaser.

rodr_torn_birkemose_cif

Rødrygget tornskade hun, Birkemose, 16. maj 2014

Næste morgen var vi oppe ved 5.30-tiden, og morgenkaffen blev passende afbrudt af en ringmærket blåhals 3K+ hun. En søgning i DOFbasen viser, at der i Gedser siden 2002 er indtastet observationer af ca. 18 blåhalse – heraf tre fra efteråret og resten fra foråret i perioden 8.-25. maj. Det seneste fund er fra 18. maj 2012, hvor en fugl (ikke indtastet med køn!) blev ringmærket. Desuden blev årets første karmin i Gedser (en hunfarvet) ligeledes ringmærket. Vi trækobsede et par timer ved odden, hvor en imm. almindelig/mellemkjove trak øst og smed sig på vandet på stor afstand. Desuden trak en hunfarvet blå kørhøg nord, og vi dyppede akkurat en sort glente ved 10-tiden, da vi igen satte kursen mod nord.

blahals_gedser_cif

Blåhals 3K+ hun, Gedser Fuglestation, 17. maj 2014

karmin_gedser_cif

Karmin hunfarvet, Gedser Fuglestation,  17. maj 2014

bkarhog_odden_cif

Blå kærhøg hunfarvet, Gedser Odde, 17. maj 2014

Rosinen i pølseenden blev en ad. sorthovedet måge, som sås fra bilen ca. 1 km syd for afkørsel 22 ved Avedøre – en udmærket afslutning på turen!

0 Responses to “Pæne fugle ved noret”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: