Will the real sykes’ warbler please stand up?

Vi luskede området ved Wadi Bani Awf Resort om morgenen søndag d. 8. februar. Der kunne tilføjes et par nye arter på turlisten – grey francolin (2) og en østlig mestersanger (han); sidstnævnte var eneste obs af arten på turen. Desuden menetries sanger, 2 stribede værlinger, indisk ellekrage, persisk pik og en plain leaf warbler, der fouragerede i et større løvtræ i haven ved “resortet”. Den eneste obs, vi havde af arten, som ikke gjordes i akacietræer.

plain_leaf_alawabi1

Plain leaf warbler, Wadi Bani Awf Resort, 8. februar 2015

Op ad formiddagen satte vi kurs mod nord. Målet var Khatmat Milahah nær grænsen til U.A.E – en køretur på ca. 250 km. Vi kørte ud til batinahkysten nord for Muscat, som vist er den tættest befolkede del af Oman. Her oplevede vi ret tæt trafik, men bortset fra et par køer ved nogle af de mange rundkørsler, gled det fint. Da vi kørte så tæt på kysten, besluttede vi os for at gøre et stop ved Khalil ca. 30 km NV for Al Masnas.

Her rastede en del større måger foruden de allestedsnærværende sodfarvede måger. Der blev kigget, fotograferet og diskuteret. I runde tal sås 50 heuglinier, 50 barabensistyper og 1 fuscus. Heuglinierne var større end barabensistyperne med større næb; ryggen var mørkere (men rygfarven var ofte svær at vurdere pga. den skarpe sol). De havde desuden en mere diffus overgang mellem sorte håndsvingfjer og grå overvinge. De fleste (alle?) havde mørke nistre i nakken (stadig i vinterdragt) til forskel fra de adulte barabensistyper, der alle var fældet til sommerdragt. Barabensistyperne adskilte sig fra de cachinnanser, vi ser i DK, ved at de lyse tunger i hånden var kortere; benene på barabensistyperne var desuden kortere. Fuscus’en skilte sig ud fra heuglinierne ved at have en mørkere sortbrun ryg, var lille og langvinget – en mere elegant måge. Fem store sorthovede måger trak desuden forbi, og mindst tre bengalske terner fouragerede til havs. Vi fortsatte mod nord og gjorde stop ved en tilfældig pakistansk restaurant, hvor vi fik et af de bedste måltider på turen. Husker ikke menuen, men det smagte godt!

barabensistype_khalil1

barabensistype_khalil2

Barabensistyper, Khalil 30 km NV for Al Masnas, 8. februar 2015

mager_khalil2

To heuglinier og barabensistype (til højre), Khalil 30 km NV for Al Masnas, 8. februar 2015

mager_khalil3

Fra venstre: barabensistype, fuscus (bagerst), heuglini, 3 barabensistyper og heuglini, Khalil 30 km NV for Al Masnaa, 8. februar 2015

pallas_khalil1

Stor sorthovedet måge 2K, Khalil 30 km NV for Al Masnaa, 8. februar 2015

Vi ankom om eftermiddagen til Khatmat Milahah, hvor vi straks gik i gang med at tjekke den savannelignende vegetation for variable wheatear. Variable wheatear er en fåtallig vintergæst i det nordlige Oman og U.A.E, og området ved Khatmat Malihah er tilsyneladende en af de det bedste lokaiteter for arten i Oman. Vi spredte os i området, og efter tre kvarters tid var der gevinst, da vi fandt en hunfarvet fugl. Variable wheatear minder i farver om humes pik, men er mindre og slankere. Desuden sidder den ofte højt i træer, mens humes oftest sidder nær eller på jorden. Andre arter på lokaliteten inkluderede 2 plain leaf warblers, 15 arabian babblers, 2 ørkenpik og 3 “østlig” gærdes (mejsekald).

housecrow_khatmat_milahah1

Huskrage, Khatmat Milahah, 8. februar 2015

variable_wheatear_khatmat_milahah1

variable_wheatear_khatmat_milahah2

Variable wheatear, Khatmat Milahah, 8. februar 2015

khatmatmilahah1

Been there done that – CBN, AES og HÆG umiddelbart efter at have connected med vw

Vi satte derefter kursen mod syd og kørte 60 km til Liwa, hvor vi havde en times tid, før solen gik ned. Liwa skulle være bedste lokalitet i Oman for collared kingfisher (den truede race kalbaensis). Lokaliteten huser desuden en bestand af tilsyneladende sykes’ warbler (baseret på DNA-studier); sangeren yngler i mangrove og er standfugl! Til forskel fra fuglene i Centralsien, som yngler i halvørken og er trækfugle. Det lykkedes dog ikke at se disse to specialiteter denne aften. Til gengæld bogførtes turens første steppetorn, isatorn (isabellinus), 2 indian pond herons, indian reed warbler, 2 mangrovehejrer, en del vadefugle inklusive 6 ørkenpræst. Vi havde indstillet os på, at vi skulle ca. 30 km mod syd til Sohar for at finde overnatning, men et ferielejlighedskompleks i Liwa blev spottet fra bilen, og her indlogerede vi os for en enkelt nat til ca. 90 kr. per person. Vi nulstillede et par rom og cola, spiste, og så var det i seng.

indianpond_liwa1

Indian pond heron, Liwa, 8. februar 2015. Ligner tophejre ungfugl/vinterdragt, men bemærk bredere mørke striber på brystet, ryg koldere farvet og mørkere tøjle

daurian_shrike_liwa1

daurian_shrike_liwa2

Isatorn (isabellinus) han, Liwa, 8. februar 2015. Ferskenfarvet isse og flanker samt diffus øjenbrynsstribe adskiller isabellinus fra phoenicuroides

steppetorn_liwa1

steppetorn_liwa2

Steppetorn 2K, Liwa, 8. februar 2015. Bemærk stort hvid vingefelt afgrænset til håndsvingfjer, lys tøjle og ryg samt lange vinger. Hoppede rundt på stranden

Om morgenen d. 9. februar var vi ude ved mangroven ved Liwa ved solopgang. Der var stadig ingen tegn på collared kingfisher; fire isfugle var det nærmeste, vi kom. MKH havde hørt noget hippo-agtig sang fra mangroven, og efter morgenmad ved bilen, som nu var opgraderet med tun og mayonnaise, fik vi ved hjælp af playback lokket et par sykes’ warblers frem; en birders bird. En fugl poserede fint, og det lykkedes at få et par fotos af den. Ellers var arten ikke særlig samarbejdsvillig i den tætte mangrove. Som det ses på fotos, er hovedet ret utegnet som sykes’ og uden mørk isseside som lille gulbug. Den virker dog måske ikke så langnæbbet og acro-agtig som sykes’… Klik her for link til PDF-version af artiklen: Will the real Sykes’ Warbler please stand ud?

orkenprast_liwa1

Ørkenpræst, Liwa, 9. februar 2015

liwa_morgenmand1

Så er der serveret – morgenmand ved mangroven ved Liwa

sykes_warbler_liwa1

sykes_warbler_liwa2

sykes_warbler_liwa3

Sykes’ warbler, Liwa, 9. februar 2015

Efter at have nydt sykes’ satte vi kursen sydpå; foran os lå en ca. 650 km køretur til Hiij ved Barr El Hikman – en af verdens bedste vadefuglelokaliteter. Vi stoppede dog ved Sun Farms nær Sohar, som indtil for få år siden var en rigtig god lokalitet med sine store kunstvandede græsmarker. Desværre er dyrkningen af græs stoppet. Vi fik lov af vagten ved indgangen til at køre ind på lokaliteten, som nu er ved at vende tilbage til sit oprindelige habitat – halvørken. Der var dog stadig lidt at kigge på – bl.a. 2 namaquaduer, slangeørn, 2 ad. hanner steppehøge, blå kærhøg, ipik, grey francolin, 40 sortissede lærker, 2 persisk pik, steppetorn, 5 sydlige store torn og 3 ørkenpik.

sortissetlarke_sunfarms2

Sortissede lærker (hanner), Sun Farms nær Sohar, 9. februar 2015

greyfrancolin_sunfarms1

Grey francolin, Sun Farms nær Sohar, 9. februar 2015

ipik_sunfarms1

Ipik, Sun Farms nær Sohar, 9. februar 2015

slangeorn_sunfarm1

Slangeørn, Sun Farms nær Sohar, 9. februar 2015

Fra middagstid tilbragtes resten af dagen i bilen bortset fra et kort stop i halvørken ca. 20 km nord for afkørslen til Hijj på vejen mellem Sinaw og Ad Duqm sent om eftermiddagen, hvor eneste obs var tre tyrkerduer og to palmeduer. Vi fandt et hotel i Hijj drevet af indere, hvor vi betalte ca. 120 kr. per mand. Efter de obligatoriske godnatdrinks og mad på en lille lokal restaurant gik vi til køjs.

Reklamer

0 Responses to “Will the real sykes’ warbler please stand up?”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: