Vadermekkaet

Om morgenen, 10. februar 2015, var vi tidligt oppe, da vi skulle køre 50 km for at nå den berømte vadefuglelokalitet Barr El Hikman ved solopgang. Der overvintrer hundredetusindvis af vadere – måske mere end én million – på lokaliteten. Obsforholdene afhænger af tidevandet, og da mange af vaderne gik et stykke fra kysten under vores besøg om morgenen, valgte MKH, HÆG, CBN og ABK at smide skoene og gå ud på vaden. Lokaliteten – dvs. vaden – er ret uoverskuelig, og mange vadefugle ses på stor afstand. Men armeret med skop og i bare tæer på vaden går det lige!!! Pga. de store vadeflader fyldt med vadere blev antallet af almindelig ryle, dværgryle, mongolsk præstekrave, ørkenpræst og rødben blot noteret som “mange”. Lille kobber, hvidklire, stor præst og hvidbrystet præst blev heller ikke talt. For besøgende birdere er det især to vadere, som står højt på ønskelisten; krabbeæder og great knot. Foruden disse arter er flere hits set på lokaliteten – bl.a. Omans eneste fund af far eastern curlew og tre fund (frem til 2008) af tyndnæbbet spove samt en af sidstnævnte rapporteret fra foråret 2014! Klik her og scroll ned til 10. april 2014.

Krabbeæderen er let at se, mens great knot kræver et mere grundigt tjek. Vi havde fået et tip af Jens Eriksen om, at vadefladen 3,2 km vest for tankstationen i Shannah var et godt bud for great knot, og da vi nåede frem, gik der da heller ikke mange minutter, før én – og senere én mere – blev bogført. En vigtig art, da den vist nok var nummer 1 på HÆG’s ønskeliste! Af vadere ved Shannah kan foruden de almindelige arter nævnes: 300 krabbeædere, 20 krumryler, 20 terek og 2 damklirer. En nana og en indian reed warbler rastede desuden i de små urter ved stranden.

flamingo_barelhikman2

Flamingoer og vadere, vaden ved Shannah, Barr El Hikman, 10. februar 2015

great_knot_aes__bar_el_hikman3

great_knot_bar_el_hikman2

great_knot_bar_el_hikman1

Great knot (og AES i baggrunden), vaden ved Shannah, Barr El Hikman, 10. februar 2015

krabbeaeder_bar_el_hikman1

Krabbeæder, vaden ved Shannah, Barr El Hikman, 10. februar 2015

mong_prast_barelhikman1

Mongolsk præst, vaden ved Shannah, Barr El Hikman, 10. februar 2015

orkenprast_barelhikman1

Ørkenpræst i overgangsdragt, vaden ved Shannah, Barr El Hikman, 10. februar 2015

bar_el_hikman_1

Vadertjek på vaden ved Shannah

aes_kolerfigur1

AES poserer med den nye kølerfigur – et skildpaddekranie. Det holdt frem til ca. 14. februar, da det lå smadret foran bilen på en parkeringsplads uden for vores hotel i Salalah

Efter morgenmad ved vaden bestående af de sædvanlige – men også velsmagende – tunsandwiches, fortsatte vi til Shannah, hvor vi tjekkede måger og terner. Bl.a. sås to saunder’s/dværgterner, fem bengalske og 300 tyndnæbbede måger.

beng_terne_shannah1

Bengalsk terne ad., Shannah Havn, 10. februar 2015

beng_terne_shannah2

Bengalsk terne 2K, Shannah Havn, 10. februar 2015

Vi returnerede nu mod vest, men inden vi forlod Barr El Hikman gjorde vi et stop ved Filim, som er et fiskerleje ca. 20 km syd for Hiij. Herfra er der fint udsyn til vadefladerne, som bl.a. rummede hele 18 great knots, 65 krabbeædere, 100 terek og en dværg/saunder’s i sommerdragt.

orkenprast_barelhikman2

Ørkenpræst, Filim, 10. februar 2015

kamel_pickup1

Tankstation ved Hiij

kameler_vejen1

Dromedarer passerer vejen – et almindeligt syn i sydlige Oman. Pas på, hvis du kører om natten!

Vi stoppede i Hijj og spiste frokost, før vi satte os ind i bilen og fortsatte mod syd. Efter 200 km nåede vi en ny rundkørsel ved Ad Duqm, og her fejlede navigatøren (mig!), da det så ud til, at den hurtigste vej mod Ash Shuwaymiimah på sydkysten øst for Salalah, var at fortsætte vestpå ad vej 37 og fortsætte mod syd ad en vej ca. 15 km efter rundkørslen. Da vi nåede til det sted, hvor vi skulle dreje, kunne vi konstatere, at “vejen” blot var et hjulspor gennem ørkenen!!! Så vi måtte returnere mod rundkørslen. Omvejen var dog ikke helt spildt, da MKH spottede turens første ørkenløbere; en flok på fire løb nær bilen. Endnu en god vader i bogen.

orkenlober_duqm1

Ørkenløber, ca. 10 km vest for rundkørslen ved Duqm ad vej 37, 10. februar 2015

Vi fortsatte mod syd, og ca. 60 km og en enkelt ørkenløber, en steppehøg ad. han og to hærfuglelærker senere nåede vi Khawr Dhurf sidst på eftermiddagen. Khawr Dhurf var den første af flere khawrs, som vi tjekkede på sydkysten; en khawr er en lagune nær havet, hvor vandet er en blanding af havvand og ferskvand, som i regntiden strømmer til khawr’en fra wadier i oplandet. Højdepunktet (hvis man birder Oman) ved Khawr Dhurf var en sortterne; ifølge Birdwatching guide to Oman udgivet i 2008, var der på daværende tidspunkt blot 7 obs i landet. Af andre arter kan nævnes stor skrige, steppehøg 2K, vfalk, purpurhejre, sorthalset lap, 10 sibiriske hjejler, 10 store sorthovede måger, 2 citronvipper og turens følrste dykænder; en troldand og 6 taffel.

orkenpik_khawrdhurf1

Ørkenpik han, Khawr Dhurf, 10. februar 2015

sortterne_khawrdhurf1

sortterne_khawrdhurf2

Sortterne, Khawr Dhurf, 10. februar 2015. Bemærk mørk plet ved vingefæste, mørk overvinge og mørk tegning i hovedet, der når bagerste del af issen

storskrige_khawrdhurf1

Stor skrigeørn imm., Khawr Dhurf, 10. februar 2015

khawr_dhurf1

CBN, MKH og HÆG i det sidste lys ved Khawr Dhurf

Da det var blevet mørkt, var det igen ind i bilen, og 300 km senere nåede vi godt trætte den lille by Ash Shuwaymiiah, som ligger på sydkysten ca. 280 km’s kørsel øst for Salalah.

Vi havde mailet i forvejen til et lettere slidt “strandhotel” i byen, og vi fik snart indlogeret os i tre værelser til ca. 200 kr. per mand per nat. Efter kylling, ris og en godnatdrink var det tid til at tørne ind.

Reklamer

1 Response to “Vadermekkaet”


  1. 1 ABK 23. november 2015 kl. 19:31

    Fundet af sortterne er netop godkendt af det omanske sjældenhedsudvalg. Det drejer sig om 10. fund i Oman.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: