Ørnebonanza

Vi står op vel solopgang d. 11. februar og går de få hundrede meter ned til kysten ved Ash Shuwaymiyyah for at havobse. Diversiteten er lav; fra obsen kan nævnes 7 maskesuler, 800 vestflyvende socotraskarver, 100 bergiusterner og en jagende vandrefalk. Derefter fortsætter vi mod vest, og vi kan se frem til 300 km, før vi når Salalah. Vi stopper ved en khawr lige vest for Ash Shuwaymiyyah, der byder på turens første pheasant-tailed jacana samt tre blisgæs, 400 bergiusterner og svømmeænder fordelt på 4 grå, 20 spids, 5 ske og 1 pibe.

maskesule_shuwaymiyyah1

Maskesule ad., Ash Shuwaymiyyah, 11. februar 2015

pheasant_tailed_jacana_shuwayiimah1

Pheasant-tailed jacana, Ash Shuwaymiyyah, 11. februar 2015

60 km vest for Ash Shuwaymiyyah ad den nye kystvej stopper vi ved en grøn wadi. I den golde ørken ser lokaliteten lovende ud. Bedste obs er 4 arabian wheatears, 1 rørhøne, 6 shining sunbirds, menetries sanger og 2 ørkenhøner. Det skulle dog blive bedre! En af de arter, vi hjemmefra især havde håbet på at se i Oman, var verreauxørn. Arten yngler i Dhofar-bjergene i sydlige Oman, men da arten har en lav densitet, kan den være svær under kortere besøg. 5 km før vi når byen Hasik, råber AES pludselig op. Vi har netop rundet en kurve, da to store rovfugle i høj fart passerer bilen. Jeg når lige at tænke: “våger?”, men noget er galt. Bilen bliver smidt i vejsiden, og jeg når akkurat at få kikkert på fuglene, inden de dykker ned bag en bjergkam, men sagen er klar: to adulte verreauxørne!!! En fed – men også meget kort – obs. Faktisk lidt af et antiklimaks. Vi aftaler, at AES parkerer bilen et mere forsvarligt sted, mens vi andre klatrer op ad en stejl skrænt for at få bedre udsyn. Vi er på vej mod toppen af skrænten, da AES fra vejen genopdager fuglene, der nu svæver over bjergene på stor afstand. Vi andre kommer hurtigt ned af skrænten igen og får nu ørnene i tuberne.

south_arabian_wheatear_hasik1

Arabian wheatear, wadi ca. 60 km vest for Ash Shuwaymiyyah, 11. februar 2015

tristams_sortstar_hasik1

Tristam’s starling, wadi ca. 60 km vest for Ash Shuwaymiyyah, 11. februar 2015

vereaux_2ad_hasik1

Verreauxørne, 5 km øst for Hasik, 11. februar 2015

I Hasik stopper vi ved den lokale købmand for at proviantere, før vi kører til stranden lige vest for byen for at forsøge os med havobs. Efter et kvarters tid er der stormfugl! MKH har spottet en skråpe, der hurtigt kan bestemmes til turens første (og eneste skulle det senere vise sig) persiske skråpe. Ny art for alle på turen bortset fra CBN, der har set arten i U.A.E. Desuden ses en 2K vandrefalk (lyshovedet, calidus?) med bytte, 10 maskesuler og 2 fjordterner.

hasik1

Proviantering i Hasik

vfalk_hasik2

vfalk_hasik1

Vandrefalk 2K (calidus?), Hasik, 11. februar 2015. Bemærk ingen kontrast i undervinge og lyst ansigt. Stort lokum og manglende buff toning på underside 

havobs1

Havobs nær Hasik

Turen videre mod vest i middagsheden bliver afbrudt ca. 3 km syd for Hasik, da AES endnu en gang lyner bag rattet. To større rovfugle skruer ved en bjergside. En 2K høgeørn flyver rundt med en 2K verreauxørn; en udmærket ørnekombination! De kan nydes i ca. 10 minutter, før de forsvinder ud i bjergene… Kort tid efter passerer vi endnu en khawr, hvor en større falk sidder på en ledning. Det er en adult vandre/berber, og den nærmest ustribede bug ser spændende ud. Da vi får set nærmere på hovedet, står sagen klar: nakken er rødbrun, og turens første (og eneste) berberfalk kan bogføres. Tre verreauxørne lavet fra bilen på en halv dag i Dhofar-bjergene er godkendt.

vereaux_bonelli_hasik2

vereaux_bonelli_hasik1

Verreauxørn 2K med høgeørn 2K, 3 km syd for Hasik, 11. februar 2015

berberf_hasik1

Berberfalk ad., ca. 4 km syd for Hasik, 11. februar 2015

tissepause

Kunstvanding. Foto: AES

Vi fortsætter mod Salalah, men inden vi når byen, har vi en aftale med en NFL (ny for landet). 6. februar (ifølge Oman Birding) blev to african skimmers fundet på stranden ved Taqah ca. 30 km øst for Salalah. Fuglene er siden da set regelmæssigt i området; ofte rastende på stranden. En meget dyr art i Arabien!!!

Vi er ikke klar over nøjagtig, hvor vi skal lede efter fuglene, men vi kører ned til Taqah khawr, stiller bilen og tjekker stranden og selve khawr’en. Der er intet tegn på saksnæb, men masser af fugle. Khawren nåes fra østsiden, da vestsiden er en kæmpe byggeplads. Ved khawren ses bl.a. 3 tophejrer, indian pond heron, 2 sorte glenter (overraskende fåtallig!), 2k høgeørn, hvidskægget terne, citronvip, 2 indian reed warblers, 3 african silverbill 3, 2 rüppell’s weaver. Desuden to saunders’ terner. Sidstnævnte art er meget svær/umulig at adskille fra dværgterne i vinterdragt, men ifølge Birdwatching guide to Oman er saunders’ den eneste af de to arter, der forekommer i landet om vinteren.

Solen er ved at gå ned, da vi en sidste gang tjekker havet, hvor det myldrer med sodfarvede måger og bergiusterner, da MKH råber saksnæb!!! På med skop og kikkert; en saksnæb flyver mod vest, og alle connecter med denne dyre art i Arabien. Fedt. Indian skimmer er der et enkelt fund af i Oman, så vi defaulter fuglen til african. Vi møder Hanne og Jens Eriksen, som giver os de sidste opdateringer.

kejser_taqah1

Kejserørn subad., Taqah, 11. februar 2015

kejser_taqah2

Kejserørn ad., Taqah, 11. februar 2015

arabian_silverbill_taqah1

African silverbill, Taqah, 11. februar 2015. Arten skelnes fra indian silverbill pga. udbredelsen (indian i nordlige Oman, african i sydlige), sort overgump og bræmmer på dækfjerene. Hvilket ikke ses på dette foto

indian_reed_taqah1

Indian reed warbler, Taqah, 11. februar 2015. Indian reed warbler er for nylig udskilt fra clamorous reed warbler

heron_taqah1

Indian pond heron, Taqah khawr, 11. februar 2015. Bemærk mørk tegning mellem iris og næbbasis og brede striber på halssiden hvilket adskiller IPH fra tophejre

tophejre_taqah1

Tophejre, Taqah khawr, 11. februar 2015. Bemærk ensartet gul farve (uden sort) mellem iris og næbbasis samt smalle striber på halssiden ift. IPH

Da det er blevet mørkt, er det blevet tid til at connecte med spotted thick-knee, der ses regelmæssigt på en græsplæne lige øst for Crown Plaza-hotellet i Salalah. Vi får af en vagt lov til at gå ind på området og bevæbnet med lygter lokaliserer vi hurtigt to fugle; arten er udbredt i Afrika og det sydligste Arabien. Dernæst cirkulerer vi en del rundt i Salalah på udkig efter et hotel. I guiden til Oman anbefales Al Nile Hotel. Det tager dog temmelig lang tid og flere telefonopkald, før vi endelig finder hotellet, som ligger i Janub Madinat As Saadt distriktet NØ for Salalah centrum. Klik her for hotellets placering. Vi bliver indlogeret i et kæmpe “hotelværelse” beståede af tre soveværelser, et køkken og en opholdsstue for ca. 100 kr. per mand per nat. Her overnatter vi resten af opholdet.

Reklamer

0 Responses to “Ørnebonanza”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: