Vestenvind og DNA-sangeren

Det kolde majvejr kunne ikke forhindre den årlige Skagensatsning ultimo maj, så fredag d. 22. maj kørte HÆG og ABK ud af København med kurs mod Skagen. AEC var med på bagsædet, da han skulle have lukket et vadefuglehul på Fyn; sumpvibe! Nåede ud af København, før den værste myldretidstrafik, og kunne connecte med sumpviben ved Ølundgård sidst på eftermiddagen. Kan det være fuglen, der sås i Polen 8.-11. maj? I hvert fald DK’s 7. fund – og noget uventet i betragtning af lave temperaturer og meget vestenvind!

sump_oelund1

Sumpvibe, Ølundgaard, 22. maj 2015

Foruden sumpen kunne en syngende drosselrørs også bogføres ved Ølundgaard. Derefter fortsatte turen til Odense, hvor AEC, HÆG og jeg fik en burger på en udmærket café anbefalet af HÆG. AEC blev smidt af på Odense Station, mens HÆG og jeg fortsatte til Skagen med ankomst omkring midnat.

23. maj var der morgenobs på Grenen, og resultatet var – vejret taget i betragtning – udmærket. Højdepunkterne var skestork 2, biæder, pirol, mellemkjove 2K, og sortstrubet bynk han. Der har været rekordmange 2K mellemkjover i Skagen dette forår, hvilket formentlig skyldes den store invasion af 1K fugle i efteråret 2014; fuglene dette forår er nok rester fra invasionen.

skestork_grenen1

Skestorke imm. (3K med grøn ring), Grenen, 23. maj 2015

biader_grenen1

Biæder, Grenen, 23. maj 2015

24. maj springer vi hurtigt over; en af de ringeste majdage, jeg har haft i Skagen nogensinde. Blå kærhøg var højdepunktet på morgenobsen.

25. maj trillede HÆG sydpå, mens jeg tog på morgenobs. Der var mere at kigge på end d. 24. (hvilket ikke siger særlig meget!), og bedste fugle blev karmin, pirol, gulirisk og storkjove. I løbet af formiddagen blev der fundet hvidbrystet præst og hele fem kærløbere på Jerup Strand, så HHØ, JAE, MJB og jeg rykkede sydpå. Præsten fandt vi ikke, men de fem kærløbere sås fint – primært sovende på en sandrevle.

rol_grenen1

Piroler, Grenen, 25. maj 2015

gaettebirder1

Gættebirder, Grenen

karlober_jerup

Almindelig ryle, sandløber og kærløber, Jerup Strand, 25. maj 2015

Om aftenen blev der serveret en glimrende gullasch hos HHØ, JAE og MJB, hvor ROC også var inviteret som gæst. MJB rykkede med mig til Gæstgiverstien, og jeg hoppede med på idéen om at stå op allerede 3.30(!) næste morgen for at være tidlig på morgenobs.

26. maj ringede vækkeuret 3.30, og efter en halv times tid var MJB og jeg på cyklerne på vej til Grenen. Den meget tidlige ankomst var godt timet, da der allerede kl. 4.44 trak en islom NV. Hvilket var eneste obs af arten på turen. Lidt kærsangere var ankommet, og der var flere fugle i krattene end de foregående dage. ROC luskede en del på morgenobsen, og på den ca. tredje runde var der gevinst: “hvidskægget sanger!” skrattede walkien! Fuglen fouragerede lavt i buske SV for den gamle strandeng i en gryde – lige inden for klitrækken ved sælbunkeren. Den var skulky, men sås til tider meget fint. Hermed en længe ventet ny art for JAE. Desuden bogførtes biæder, sort glente 2K, karmin 2 og mellemkjove 2K.

albistriata2

Østlig hvidskægget sanger han, Grenen, 26. maj 2015. Bemærk den vinrøde strube og øvre bryst i kontrast til hvid bug. Den vinrøde farve peger på østlig i forhold til moltoni og vestlig.

sort_glente_mjb

Sort glente og MJB, Grenen, 26. maj 2015

Om eftermiddagen trillede vi atter til Jerup Strand for at give den hvidbrystede endnu et forsøg. Og denne gang lykkedes det. Om aftenen blev der tændt op i grillen på Gæstgiverstien, hvor MJB håndterede pølserne til UG, mens jeg trak i forklædet og lavede kartoffelsalat til gæsterne HHØ, JAE og ROC.

hvidbrystet1

Stor præstekrave og hvidbrystet hun, Jerup Strand,  26. maj 2015

27. maj var MJB som sædvanlig oppe kl 3.30, mens mit vækkeur først ringede kl. 5. Det blev til en meeeget stille morgenobs, hvor højdepunkterne var storkjove, sort glente 2K (genganger) og dværgmåge 2K. Ved middagstid cyklede jeg tilbage til Gæstgiverstien, og efter en kort udflugt til Butterstien, hvor ROC hørte en mulig hvidskægget sanger, var jeg parat til en middagslur (havde faktisk allerede lagt mig i sengen), da telefonen ringer ved 14-tiden. SKI fortæller i telefonen, at HKN har garnet en mulig kaukasisk lundsanger i Blåvand! Nu er gode råd dyre, da HHØ og JAE er i Ulvedybet, FSH er i Ålborg, og STESO er i tvivl, om han vil rykke. Heldigvis er munken klar, og sammen med ROC er der afgang fra Skagen ved 14.30-tiden. Vi tager motorvejen, og bortset fra tæt trafik ved Århus går det relativt hurtigt, og ca. 18.25 når vi Blåvand, hvor sangeren ikke er set siden ca. kl. 13.30, hvor fuglen blev sluppet. Blot ca. 10 twitchere prøver at connecte med fuglen, og det ser da også sort ud indtil 18.38, da THH ser en phyl flyve fra Vesterled til buske nær toiletbygningen ved fuglestationen. Jeg får hurtigt fuglen i kikkerten og kan med det samme konstatere, at det er den!!! Det er en flot phyl med gulligt ansigt og øjenbryn og hvid bug i kontrast til den ret grønne ryg. En DNA-analyse af en fjer fra fuglen kan formentlig kaste lys over, hvorvidt det er en kraftig tegnet lunds eller en kaukasisk…

Efter blot en halv time i Blåvand går det nordpå igen med korte stop ved okkerbassinerne ved Vest Stadil og markerne ved Råbjerg Kirke. På sidstnævnte lokalitet høres en natravn; vi ankommer til Skagen ved midnat.

phyl_blavand1

Lunds / kaukasisk lunds, stationshaven, Blåvand, 27. maj 2015

munken1

Agurk nulstilles af munken

roc1

Vase suges af ROC

28. maj er MJB tidligt på den, mens jeg først står op kl. 5 og cykler ud til turens sidste morgenobs – naturligvis på Grenen. Mindst 3 2K mellemkjover raster langs nordkysten, men ellers er morgenobsen en stille én af slagsen. Sangeren i Blåvand eftersøges forgæves af andendagstwitcherene, men de bliver kompenseret med sortbrynet albatros!

Ved 13-tiden sætter MJB og jeg os ind i toget og sætter kursen mod Kbh.

nej_su

Nej til fejlobs af su-arter!

0 Responses to “Vestenvind og DNA-sangeren”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: