Stensanger på stenøen

Mandag d. 30. maj 2016 om eftermiddagen tikker en sms ind fra ROC. SEK fedter rundt med en mystisk sanger på Christiansø. Ringer til SEK, der sender fotos og lydoptagelse af fuglen. Den har en mystisk sang, og dragten minder om løvsanger. Jeg tænker, det kan være en afvigende løvs. Den ligner ikke andre sangere, som er truffet i VP, skriver jeg til SEK. Kort efter tikker en sms ind: sulphur-bellied warbler passer med sang og kald. Shit!!!

Efter at have arrangeret børnepasning med svigerfar, er jeg klar til at rykke mod øst. På vej til Nørreport Station på cykel om morgenen tirsdag d. 31. maj bipper telefonen: Pp, står der i beskeden fra SEK. Super, sangeren er på plads. Jeg tager metroen til Kastrup, og 7.30 er der afgang mod Rønne Lufthavn. AEC er også med på flyveren.

aec1

AEC i flyet fra København til Bornholm

Vi ankommer planmæssigt til Bornholm kl. 8.05, og vi kan lige nå at luske terminalområdet, hvor vi bogfører rød glente og en nattergal, før VKN og Susanne Knudsen samler os op, og så er det af sted mod Gudhjem.

I Gudhjem er A-kæden samlet; ca. 25 m/k – de fleste ikke-bornholmere – har chancet fuglen ved at tage natfærgen fra Køge, så de kan nå båden fra Gudhjem til Christiansø kl. 10.

gudhjem1

AEC, MPO, MMJ og SG og halvdelen af CL venter på båden i Gudhjem. God stemning, da sangeren er på plads!

erten1

MTK og civile på Gudhjem Havn – på vej til til Christiansø

I en frisk NØ-vind stævner vi ud fra Gudhjem. Der uddeles brækposer, men de fleste på soldækket holder morgenmaden indenbords!

aec_srs1

AEC og SRS på båden til Christiansø

Kl. 11 ankommer vi til Christiansø, hvor vi bliver taget imod af en storsmilende SEK samt PL og LAC. Vi går straks mod de små haver nær slottet på SV-delen af øen. Her har fuglen opholdt sig siden i går – sikkert fordi der er læ for NØ-vinden. Den har været aktivt syngende mandag eftermiddag og tirsdag formiddag, og efter blot 10 minutter er der bingo. Sulphur-bellied warbler, eller stensanger, oversat fra det svenske navn, stensångare, ses – ret godt – siddende og pudse sig i en busk. Stensangeren er dog ikke særlig medgørlig, da den sjældent sidder frit fremme, og den er desuden temmelig mobil. Heldigvis synger den regelmæssigt med sin gærdesanger-agtige sang, så den er let at lokalisere.

65156__Sulphur-bellied_arbler_CL_01B

Stensanger, Christiansø, 31. maj 2016. Foto: CL. Bemærk den gule øjenbrynsstribe, snavset gullig underside, langt næb med lyst undernæb og kort håndsvingfjersprojektion

stens1

Stensanger, Christiansø, 31. maj 2016. Under besøget midt på dagen 31/5 sås fuglen i træer og buske, men på andre tidspunkter sås den også på sten, som det ses på dette foto.

sek_vkn_roc

Den stolte finder, SEK, poserer med VKN og ROC ved slottet

aarsart_lifer1

Årsart eller lifer? Du drejer bare på håndtaget!

munken_cl1

Munken og CL blandt civile på hjemturen fra Christiansø

Stensanger yngler i Centralasien i bl.a. Kirgisistan, Kazakhstan og overvintrer i nordlige og centrale Indien. Jeg har selv set fuglen på yngleplads i Kirgisistan, hvor de to fugle, jeg så, ofte hoppede rundt på store klippeblokke. Desuden har jeg dyppet arten på overvintringsplads i Indien ved Bund Baretha nær Bharatpur. Arten har et nord-syd gående træk mellem ynglepladser og overvintringsområde på op til ca. 3.000 km, og det er måske derfor, arten indtil 2016 ikke var registreret i Vestpalæarktis. En overshooter ville blot havne i Sibirien, mens den – for at nå Europa – både skal fejlnavigere kurs NV fra overvintringsområdet, samt trække ca. 6.000 km. Men det er måske alligevel lidt overraskende, at arten først nu er registreret i Europa, da humes’ sanger har en udbredelse, der minder om stensangers. Humes’ yngler dog ca. 500 km længere mod nord, og den overvintrer længere mod vest. Der er desuden flere vinterfund af humes’ på Den Arabiske Halvø.

sulphur_map2

Stensangers udbredelse (stjålet fra xenocantos hjemmeside)

humes2

Humes’ sangers udbredelse (stjålet fra xenocantos hjemmeside)

Men unden alle omstændigheder er stensanger en cosmic mindfucker og en meget uventet art i Danmark!!! Hvem havde set den komme? Stensanger er den eneste art i DK, som ikke er set andre steder i VP, og selv ørkennatravnen, som rastede på Christiansø 29/5-18/6 1983, kommer til kort – rent sjældenhedsmæssigt. Det bliver spændende at se, om årets stensanger er en enlig svale, eller vi de kommende år ser flere fund af arten i Europa?

Fundet af stensanger på Christiansø er vildt, men et fund, som er i samme kategori, er en plain leaf warbler, som sås på øen Landsort ved Stockholm 10/10 1991. Læs om fundet her.

plain_leaf1

Plain leaf warblers udbredelse (stjålet fra xenocantos hjemmeside)

De fleste danske birdere – inkl. undertegnede – har nok svært ved at rumme en stensanger. En irania ved man, hvad er. Men en stensanger… Som en årgangsvin, der serveres for konfirmander.

Der findes andre asiatiske phyller, der minder om stensanger. Bl.a. tickell’s warbler, men denne har en mere grøn overside, mere gul underside. Se fotos af tickell’s warbler her. Buff-throated warbler ligner også stensanger, men har kortere næb med mørk spids på undernæbbet. Se foto her.

Foruden stensangeren kunne Christiansø denne varme tirsdag byde på en buskrørs, som sang ved campingpladsen. Fuglen var fundet 30/5 – også af SEK. Ved 13.30-tiden blev en høgesanger fundet på plateauet af JMP. Hvilket er første(!) fund af arten i DK i 2016. Desuden sås en lunds ved slottet, og to sortmejser, som er ualmindelig på Christiansø så sent på foråret, driblede også forbi slottet. I perioden 1976 til 2001 var seneste fund af sortmejse på Chrø fra 13/5.

1 Response to “Stensanger på stenøen”


  1. 1 ABK 4. juni 2016 kl. 20:35

    En kort optagelse af stensangerens sang – optaget af SRS – kan høres her:

    http://www.xeno-canto.org/319537


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: