ØJ rocks

Det hører til sjældenhederne, at jeg må til østsiden af Jylland for at se en sjælden fugl. Men lørdag d. 5. november skete det. Og så endda to fugle. Fredag 4. november 2016 blev foto af en husrødstjert med rød underside lagt på facebooksiden “feltornitologen” af John Mortensen, som samme dag havde fotograferet fuglen på Bønnerup Havn, Djursland. Det lugtede af østlig husrødstjert (ssp. phoenicuroides), så IBJ, HBJ og undertegnede rykkede om natten på denne potentielle nye race for landet for at være klar ved solopgang.

Det lykkedes relativt hurtigt at lokalisere fuglen på østmolen, hvor den også sås om fredagen. Her sås den i ca. fem minutter, før den forsvandt i en time. Herefter blev den genopdaget på vestmolen, og resten af dagen var der styr på fuglen.

husrod1

Husrødstjert 1K han med karakterer svarende til ssp. phoenicuroides, Bønnerup Havn, 5/11 2016

Der har været tre tidligere fund af mulige/sandsynlige østlige husrødstjerter i DK, men ingen af dem er – indtil videre – godkendt af SU:

Hirtshals Havn, 25/11-1/12 2000. Denne fugl blev dokumenteret med dårlige fotos, men disse findes vist ikke længere på internettet.

Ertholmene, 15/10 2005, set og fotograferet af Jan Speiermann. Klik her for foto.

Anholt, 20/12 2005, set og fotograferet af Frank Svensson. Klik her for foto.

Fra Sverige foreligger der hele 13 godkendte fund til og med 2014 af østlig husrødstjert. På nær en overvintrende fugl fundet i januar er alle fundene gjort i oktober og november. 11 af fuglene er godkendt som hanner, en som hun og en er godkendt uden køn.

Det er slående, at de tre tidligere rapporterede østlige husrødstjerter i DK har været fra det sene efterår og vinter; fænologien passer fint med de svenske fund. Så de tre fugle har formentlig været “the real deal”.

En fin gennemgang af bestemmelsen af Bønnerup Havn-fuglen samt foto, der viser de indbyrdes afstande mellem håndsvingfjerene samt indskæring på p6, kan du se på KO’s blog.

Efter at have nydt stjerten på Bønnerup Havn fortsatte turen sydpå, da HBJ manglede tophejre på listen! I silende regn nåede vi Slivsø, hvor der til at starte med var dårlig stemning. Ingen vidste, hvor hejren var. Men efter ca. et kvarter kunne den genfindes i åen ved parkeringspladsen, hvor den sås fint. Den sås endda fange en fisk.

top1

Tophejre 1K, Slivsø, 5/11 2016

0 Responses to “ØJ rocks”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: