Måge på Ishøj Strand

Sildemåge 2K, Ishøj Strand, 29/6 2017

2 Responses to “Måge på Ishøj Strand”


 1. 1 ABK 30. juni 2017 kl. 11:30

  Fuglen er en 2K sildemåge.
  Jeg tænkte i går, at det var en lille svartbag, men kyndige mågeeksperters dom er sildemåge. Bemærk det brede halebånd, der passer med sildemåge. En svartbag har smallere halebånd.

 2. 2 ABK 3. juli 2017 kl. 09:14

  Denne 2K sildemåge er set på flere datoer i vandhullet på Ishøj Strand i juni 2017. Bemærk, at fuglen har fældet ca. 60% af de inderste armsvingfjer. Klaus Malling Olsen har venligst kommenteret:

  “En spændende fugl, som har det rette jizz for en han heuglini; som en lille svartbag med lange vinger. Dragtmæssigt kunne fuglen også godt passe på heuglini, med sin avancerede fældning (50% armsvingfjer og indre håndsvingfjer udskiftet samt store dele af oversiden). Nyere undersgelser fra Holland har dog underbygget, at de længsttrækkende intermedius kan fælde så avanceret som heuglini og altså opnå et udseende, der er stort set identisk med denne fugls. Jeg har sammenlignet med fotos af heuglini, intermedius og fuscus og bliver fortsat mere forvirret; i bogform kan kan forsøge at skære tingene ud, men gang på gang frustreres man over den enorme variation, og modsætningsfulde karakterer der toner frem.

  De fleste heuglini jeg har set fotos af har dog været noget lysere i grundfarven på de nye fjer; her er din fugl nærmere i linie med intermedius (heuglini er nærmere som graellsii, de mørkeste dog som intermedius, men de udgør et mindretal).som jeg altid har opfattet som stort set identisk med Svartbag med hensyn tl oversidens farve; din fugl er kun lidt lysere, og for at være sikker på heuglini ville jeg gerne have haft en lidt lysere grå tone på de nye fjer på oversiden. Undervingen ser interessant ud, da langt de fleste intermedius har mere udbredt mørkt. Heuglini har dog her stor variation. Sm svenskerne er inde på har nogle betydeligt lysere undervinge end intermedius/graellsii, hvilket godt kunne passe på fuglen her. Men hvor meget af undervingedækfjerene er fældet til lysere fjer (2. generation)?. Det er i øvrigt kun et mindretal heuglini, der har så lyse undervinger som svenskerne er inde på; det samme gælder i øvrigt fuscus, omend lyse undervinger ala Kaspisk er et godt kendetegn for fuscus/heuglini hos 1-års fugle før fældningen indledes.

  Udfra det ret mørke helhedsindtryk tror jeg mest på en avanceret fældende intermedius af den type, som stort set ikke kan kendes fra heuglini; Men gem endelig fuglen. Godt nok har feltornitologer bokset med heuglini-problemet de sidste 25 år, mindst, men fremtiden kunne bringe nyt for dagen. Hvis vi snakede lægevidenskan er fænomenet heuglini at sammenligne med cancer.”

  Foto af 2K intermedius-typer fra juni her:
  http://www.gull-research.org/lbbg2cyb/grael2cyjune.html

  Foto af 2K heuglini-typer fra juni her:
  http://gull-research.org/heuglini/02cyjune.html

  Foto af en formodet heuglini fra Öland i juni 2017 samt diskussion om bestemmelsen her:
  https://www.artportalen.se/Image/1809981


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: