Phyl bonanza

Uge 42 2017 blev tilbragt i sommerhus i Blåvand med familien. Vi ankom søndag d. 15. oktober om eftermiddagen – tidsnok til at jeg kunne bogføre den sibiriske bynkefugl, som siden d. 14. havde rastet på Nyeng. Det var præcis ti år siden, jeg sidst havde set arten i DK – den gang var det i mosen i Blåvand. Det var nogle heftige dage, den gang for ti år siden, hvor jeg i perioden 13.-15. oktober så tretået spætte, sabinemåge 1K og almindelig skråpe i Skagen, sib bynk og fuglekongesanger i mosen, Blåvand, og sluttede af med den langhalede tornskade på Skallingen. De mørke nistre på struben viste, at det var en 1K han. Fundet var det 10. for Blåvand-området og første siden 2011. Totalen for Blåvand-området er kun overgået af Ertholmene med 14 fund.

Sibirisk bynkefugl 1K han, Nyeng, 15/10 2017

Mandag ved solopgang startede HKR og jeg på Skallingen. I køkkenhaven ved langhalet tornskade-sommerhuset var der gevinst, da jeg flushede en høgesanger 1K. En længe ventet ny ædelart. Fuglen fløj snart mod de forbudte haver, hvor den blev genfundet og sås fint. Vi fortsatte med at luske Skallingen, hvor vi bogførte to sortgrå ryler på stranden og en vandrefalk. Desuden tre bjerglærker.

Høgesanger 1K, Skallingen, 16/10 2017

Sortgrå ryler, Skallingen, 16/10 2017

Vi fortsatte til Grønningen, hvor to rødtoppede fuglekonger rastede i pilekrattet SØ for minizoo. Jeg skulle tilbage til frokost ved 12-tiden – og selvfølgelig skulle superluskeren HKR slå til. Telefonen ringede – lige da jeg havde sat mig ved frokostbordet. Det var HKR, der kunne meddele, at han lige havde fundet en schwarzi i det isolerede krat ved sommerhuset for enden af Hvidbjerg Strandvej.

Så var det ud i bilen igen og tilbage til Grønningen. Efter ca. 15 minutter sås schwarzi’en ganske kortvarigt. Jeg tilbragte ca. tre timer ved fuglen, der var, som schwarz ofte er. Mega skulky. Med tålmodighed bød den dog på fine obs, mens den fouragerede i hybenkrat. Den sås frem til solnedgang og var 4. fund for Blåvand-området efter fund i 1994, 2012 og 2013; alle fund er fra perioden 7.-20. oktober. DK oplevede en historisk invasion af schwarzi med ca. 6 fund i disse dage; de første fund af arten siden 2013.

Schwarz’ løvsanger, Blåvand, Grønningen, 16/10 2017

Det var ikke den eneste sjældne phyl i Blåvand-området denne dag, da en fuglekongesanger blev mærket ved stationen, og endnu en kongs – uden ring – sås senere nord for fyret.

Natten til tirsdag 17. oktober var det blæst op fra vest, så jeg valgte at satse på havobs på hukket. Det blev en tam affære, hvor højdepunkterne frem til ved 11-tiden var en gråstrubet lappedykker og en dværgfalk. Om eftermiddagen luskede jeg ved Ho, hvor bedste fugl blev en hvidbrynet løvsanger ved Skaubjergvej 4.

Onsdag d. 18. oktober stod den igen på lusk på Skallingen med HKR. Vi gik på stien kurs Spunsen. Der var færre fugle end om mandagen, og vi fandt ingen hits. Der er sat bistader op i det store krat ca. 1 km syd for Vogterhuset. Her er der læ, og steder stinker langt væk af hits. Hukket gjorde det godt denne morgen med stor stormsvale 2 og lunde 1.

Vi fortsatte til Grønningen, men måtte afbryde luskeriet, da HKR blev ringet op af SJ. Schwarz i garnet ved stationen! Vi nåede frem i tide til at se den fede phyl i hånden. Det var 5. fund for Blåvand-området og nr. 3 i garnene efter fuglene i 2012 og 2013.

Schwarz’ løvsanger, Blåvands Huk, 18/10 2017

Den er go’ nok, den schwarzi – selvom jeg ser sur ud. Lone tjekker underhaledækfjerene. Foto: SJ

Torsdag d. 19. oktober startede jeg på hukket. Der var mange drosler i krattene, men regn besværliggjorde lusk. Bedste fugle blev en husrødstjert ad. han og en ringdrossel. På Hvidbjerg Camping blev der fundet en brun løvs af KBJ og KDU og 2-3 hvidbrynede løvser, så SJ og jeg rykkede til campingpladsen, hvor fuglene fortsat var på plads. Der gik en halv times tid, før den brune løvs blev lokaliseret på kaldet. Den var, som det er typisk for arten, skulky, men lod sig se enkelte gange.

Fredag d. 20. oktober var jeg igen på Hukket for at luske. Det skulle vise sig at være en god idé, da jeg kl. 8.33 hørte nogle velkendte “tak” fra lave hybenbuske. Det lød som en brun løvs, og da fuglen fløj til en ny busk, kaldte og fløj igen, blev jeg sikker i min sag. Jeg kaldte på walkien, og ca. 10 minutter senere genfandt HÆG fuglen bagved Vesterled. Fuglen kaldte en del og var meget aktiv. Den sås kun kortvarigt, når den fløj fra busk til busk. Vi mistede den efter ca. 10 minutter ca. kl. 9. Måske samme – eller en ny – blev fundet i retning af ishuset af TOE lidt senere. Klik her for en lydoptagelse af dyret ved Vesterled. En tur i mosen gav en husrødstjert på den store bunker.

Efter frokosten, da den stod på klapvognstur, var SJ i røret. Humes i mosen! Så var det af sted igen. Fuglen var fundet af endnu en superlusker – TOE – og var stationær i pilebuske ca.200 m NØ for branddammen. Den sås godt og kaldte også en del. Klik her for optagelse af kaldet. Det drejede sig om 6. fund af humes i Blåvand-området og det første siden invasionsåret 2003, som har været det suverænt bedste år for arten i DK indtil videre med 10 fund – heraf 5(!) fra Ertholmene. Desuden rastede en hvidbrynet løvs ved branddammen.

Humes sanger, Blåvand, mosen, 20/10 2017. Bemærk, at fuglen kun har et markant vingebånd til forskel fra bryn, der har to. Denne fugl har lidt lyst ved næbbasis.

Lørdag d. 21. oktober var jeg igen på hukket fra solopgang. Der var dog færre fugle i krattene end de forrige dage, og formiddagens højdepunkter var den stationære hvidbrynede løvs i mosen samt en flok på 24 bjerglærker på stranden. Desuden trak 4 hedelærker forbi.

Uge 42 2017 i Blåvand vil blive husket som den nok bedste for sibiriske phyller nogensinde. Det er vist første gang, det er sket i DK, at bryn, fuglekongs, humes, brun løvs og schwarzi er set på den samme lokalitet inden for en uge. Godt gået af Blåvand og de mange birdere, der gæstede DK’s vestligste punkt.

Reklamer

0 Responses to “Phyl bonanza”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: