Januar-yanks

Forhåbninger om, at den svenske store gulben, der sås ved Göteborg i perioden 19.-26. december 2017, skulle være fløjet til Danmark, blev i dag, lørdag d. 6. januar, gjort til skamme, da fuglen igen er på plads i Sverige. Den er dog rykket ca. 70 km længere mod syd og står nu mellem Varberg og Falkenberg. Men måske de kommende dages frostvejr kan få den endnu længere mod syd? I skrivende stund står den ca. 100 km nord for Gilleleje… Lad os håbe, den følger i fodsporene på steppeviben på Getterön nær Varberg 28. juni 2000, som blev genfundet ved Søborg Sø i Nordsjælland 29. juni.

På Sjælland må vi indtil videre nøjes med halsbåndstroldanden, som har overvintret i Nordsjælland siden vinteren 2012/2013. Jeg besøgte det suttede bolche, der for tiden opholder sig i Søndersø, 4. januar. Fuglen kunne let genfindes langs søens nordbred. Desuden sås en hvidsisken i en flok på ca. 30 nordlige gråsiskener ved stien, der løber langs søens nordbred.

Halsbåndstroldand ad. han med troldand, Søndersø, 4. januar 2018. Bemærk, at den hvide ring ved næbbasis ikke ses på foto. Den kunne dog ses i skop…

Dagen efter – 5 januar – trillede jeg til Melby Overdrev. Brugte et par timer på at lede efter endnu en suttet yank  – den amerikanske sortand, som har overvintret på lokaliteten siden vinteren 2008/2009. Men på trods af et nærmest spejlblankt Kattegat kunne rapanden ikke genfindes. Den sås på lokaliteten 2. januar. Til gengæld var der mere held med småfuglene, da en stor tornskade sås i skovkanten øst for parkeringspladsen. En flok nordlige gråsiskener ca. 500 m vest for p-pladsen indeholdt en hvidsisken og en bjergirisk, og to bjerglærker trak NØ, som senere blev jaget op nærmere parkeringspladsen, hvorefter de fortsatte mod NØ. Ifølge DOFbasen første obs af sidstnævnte art i Nordsjælland siden 7. november 2017, da tre fugle ligeledes sås på Melby Overdrev.

Hvidsisken med nordlige gråsiskener, Melby Overdrev, 5. januar 2018

Reklamer

0 Responses to “Januar-yanks”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: