Børnefødselsdage

Vi er nu i gang med den sidste vintermåned, og det er tid til at kigge tilbage på vinteren 2017/2018, som blev en rimelig en af slagsen for sjældne fugle. Ikke nogle GIGA’er, men flere børnefødselsdage rundt om i landet fik mange ud på de danske motorveje.

Vinterens ubestridte højdepunkt – indtil videre – var en ad. han sibirisk fløjlsand, der blev opdaget onsdag d. 7. februar ved Vesterlyng, Vestsjælland, af RS. Fuglen var stadig på plads i dag, 9. februar. Hermed 2. fund i DK af sibirisk fløjls efter fuglen, der sås ved Blåvand første gang 12. oktober 2009 og igen på lokaliteten i marts 2010, februar/marts 2011 og i oktober 2014.

Sibirisk fløjlsand ad. han med fløjlsand og sortand, Vesterlyng, 9. februar 2018

På andenpladsen kommer en ad. lattermåge, som blev fundet ved Roshage, Hanstholm, 29. december 2017 af Dorthe Pors Knudsen og SDY. Fuglen var stationær i Hanstholm frem til 29. januar, hvilket er sidste dag, at mågen er rapporteret fra lokaliteten.

Ifølge britiske Rare Bird Alert er en lattermåge (alder?) rapporteret ved Aberdeen i Skotland 1. februar, hvilket er ca. 650 km VNV for Hanstholm. Kan det være Hanstholm-fuglen, der er fløjet vestpå?

Hermed 8. fund for DK – og den første, der har været stationær i mere end én dag siden fuglen på Rømø i maj 1996, der sås på to datoer; 12. og 16. maj.

Lattermågen kunne kombineres med en meget publikumsvenlig ad. han kongeederfugl, der 28. december blev fundet i Hirtshals. Fuglen er fortsat på plads (9. februar). I starten af opholdet havde fugle en del brune fjer på brystet, som formentlig var rester fra eklipsedragten, mens den nu i februar har fældet stort set alle eklipsefjer. En flot fugl!

Med ca. 13 kongeederfugle var 2017 – efter nutidens standarder – et rigtig godt år for arten, hvor især 4 i foråret ved Hyllekrog imponerer.

To krognæb i Skagen 2/12 lukkede og slukkede efterårets invasion af arten med ca. 9 individer; de første obs af arten i DK siden 2013.

En gammel kending i perioden var halsbåndstroldanden – en ad. han, der har overvintret nord for København siden vinteren 2012/2013. Denne vinter sås den første gang 5/11 i Søndersø, hvor den har huseret det meste af vinteren. Ved Nykøbing Falster Slambassiner sås også en ad. han halsbåndstroldand 18.-20. december, hvilket formentlig også var en genganger, da en ad. han sås på samme lokalitet i vinteren 2016/2017.

De faste havdykænder var også på plads denne vinter inkl. brilleand på Fanø og amerikansk sortand ved Melby Overdrev og Blåvand. En amerikansk sortand 30. november ved Rørvig, selvom ligger uden for perioden, skal dog lige nævnes, da det var ny art for lokaliteten. En amerikansk sortand sås desuden ved Vestlyng 6. og 7. februar, hvilket også var ny art for lokaliteten; den er dog set ved nærliggende Røsnæs i januar 2013.

På rovfuglefronten skal nævnes en overvintrende stor skrigeørn ved Åstrup Skov nær Fakse, hvor den har opholdt sig i perioden 14. januar til i hvert fald 4. februar. Perioden bød desuden på to jagtfalke; en 1K ved Ballum 11.-12. december og en 2K ved Vest Stadil Fjord 6. januar.

1 Response to “Børnefødselsdage”


  1. 1 ABK 13. februar 2018 kl. 22:25

    … en forglemmelse var spurveuglen, der har opholdt sig i Hesseholt Skov – en del af Rold Skov – siden 5. februar og som stadig var på plads d. 13. februar. Fundet er det første af arten i DK siden 2012, hvor fjer fra en død fugl blev fundet i Boelmølle Plantage, Understed, Nordjylland.

    Årets fugl kommer efter en vinter, hvor der tilsyneladende ikke har været invasion i det sydlige Sverige, så måske er den kommet fra Tyskland?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: