Pikinfo

Vinterens største overraskelse indtil videre har været den vestlige middelhavsstenpikker 1K hun, der blev opdaget ved Virksundbroen, Limfjorden, 26. december 2018. Det drejer sig om første vinterfund af arten i Nord- og Vesteuropa. Mon ikke den er ankommet i oktober eller november?

December har været mild, men Virksund-pikken dør formentligt, hvis der kommer rigtigt vintervejr. En nonnestenpikker overvintrede i Strandby Havn i perioden 28. november 2011 til 2. marts 2012, men overlevede nok kun pga. fodring med melorme på et opsat foderbræt!

En morsom debat for og imod fodring udspandt sig på netfugl:

http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=46822

Nonnestenpikker 2K han, Strandby Havn, 14/2 2012

I Danmark foreligger der fire tidligere fund af middelhavsstenpikker:

  • 1996: 30/6-18/8, Stevns Kridtbrud, han, østlig – ssp. melanoleuca
  • 2000: 10-21/6, Aflandshage, Amager, 2K han, vestlig – ssp. hispanica
  • 2011: 1-8/11, Thorsminde Havn, 1K han, vestlig – ssp. hispanica
  • 2013: 1-2/6, Christiansø, 3K+ han, østlig – ssp. melanoleuca

Fuglen på Aflandshage, som er militært område, blev hemmeligholdt, og det var kun enkelte lokale birdere, der hørte om fuglen, mens den rastede på lokaliteten, som fik set den. Derfor måtte mange af sted til Thorsminde i 2011 for at få bogført vestlig middelpik.

Vestlig middelhavsstenpikker 1K han, Thorsminde Havn, 6/11 2011

I Sverige er der gjort hele 14 fund af middelhavsstenpikker, hvoraf 3 fugle er godkendt som vestlig, 6 som østlig og 5, som ikke er racebestemt. En større andel af østlig falder fint i tråd med Sveriges mere østlige placering end Danmarks. I Sverige blev der gjort 2 fund i 1980’erne, 4 i 90’erne, 7 i 00’erne og 1 i perioden 2010-2018 (2015), så arten er måske i tilbagegang som sjælden gæst i Nordeuropa?

I Storbritannien var der 55 fund af middelhavsstenpikker frem til 2007, hvor blot 9 fugle er blevet racebestemt;  6 vestlige og 3 østlige.

Forskere har for nylig fundet ud af, at østlig middelhavsstenpikker er nærmere genetisk beslægtet med nonnestenpikker end med vestlig middelhavs, så – som med så mange andre racer i disse år – slipper middelpikkene nok heller ikke for at blive splittet. Derfor må danske twitchere se at komme ud af kapellet, når den næste østlige middelpik dukker op. Der var vist ingen, der forsøgte at twitche fuglen på Christiansø i juni 2013, men mon ikke flere vil gøre forsøget, når den næste dukker op – også selvom det er på Christiansø…

Jeg selv connectede med racen i 1996. Et langt twitch, der startede i Kraptårnet i Vejlerne 1. juli, hvor jeg 26. juni havde bogført min første amerikanske skarveand, da – nu afdøde – DN’s mobil ringede: middelhavsstenpikker på Stevns!!! Fuglen blev fundet 30. juni, men først offentliggjort dagen efter. Så var det af sted med bus til Ålborg om aftenen 1. juli, overnatning i DN’s lejlighed og morgentog 2. juli til en midtsjællandsk staion (var det Sorø?), hvor vi lånte DN’s forældres bil og samme dag kunne vi bogføre pikken fra kanten af kridbruddet.

Et foto af Stevns-pikken kan ses på netfugl her. Bemærk, at ryggen er meget lys i forhold til vestlig middelhavs, som har en mere brun ryg.

Reklamer

0 Responses to “Pikinfo”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*

Reklamer

%d bloggers like this: