Hitsommer

Juli 2019 blev en super måned for sjældenheder. Den bedste obs var en tornhalesejler, der trak forbi Munkens Klit syd for Løkken, 28. juli, set af FRO. Fuglen trak nord med mursejlere og på trods af eftersøgning i både Hirtshals og Skagen, blev fuglen ikke genfundet. Arten er truffet én gang tidligere i DK – en fugl, der kortvarigt rastede ved Juvre, Rømø, 21. oktober 2012, set af OZG. Fundet på Rømø blev gjort på en af de bedste dage – nogensinde – for hits i DK, hvor der bl.a. blev ringmærket olivenskovdrossel på Christiansø, ringmærket blåstjert i Hanstholm og en sort ibis trak forbi Gedser!

Tornhalesejler er en **MEGA**, som optræder med års mellemrum i Nord- og Vesteuropa. En liste over fund i Europa – men nogle af fundene er vist ikke godkendt (endnu) – kan ses på tarsiger.com’s hjemmeside her. Årets fund falder lidt uden for artens normale forekomstmønster, da de fleste fund er gjort i maj og juni, men det samme kan siges om det første danske fund – fra oktober.

I næsten samme kaliber – men også kun næsten – var en gærdeværling han i Tornby Klitplantage fundet 11. juli af Torben Bastholm Nørgaard. Det var blot andet fund i DK efter en hun, som blev ringmærket ved Blåvand 10. juni 1995. Fuglen kunne ikke genfindes, efter den blev sluppet på trods af eftersøgning, så meget få (under 10?) nåede at se denne fugl. Årets fugl var stadig på plads 30. juli og blev sommerens mest populære hit. Sjovt nok hørtes en mulig gærdeværling syngende kortvarigt på Grenen om morgenen 30. maj, men fuglen sås desværre aldrig. Hvornår mon Tornby-fuglen ankom?

Juli vil desuden blive husket for et rekordantal brilleænder, hvor der ved Uggerby Strand er rapporteret ca. 4(!) forskellige individer, desuden 2 hanner i Skagen og 3 i Blåvand. Fundene i Nordjylland er de første af arten herfra i juli! Også de to første fund af hvidøjet and i Københavns Kommune er værd at nævne – fundet henholdsvis i Damhussøen 25/7 (han) og i Utterslev Mose 26/7 (hun). Utroligt med to fund på to dage i den – måske – mest gennembirdede kommune.

Blandt vaderne var bedste arter en amerikansk hjejle, der rastede ved nordspidsen af Ølsemagle Revle 7-10/7, og en lille gulben i Nørresø, Tønder, 30-31/7. En terekklire – sandsynligvis en genganger fra tidligere år – sås i Margrethekog 16+21/7.

Af småfugle skal nævnes hele to rødhovedet tornskade; Tornby Klitplantage (samme lysning som gærdeværligen) 14-16/7 og Spidsbjerg Hede, Rømø, 27/7.

Det bliver spændende at se, om august kan komme i nærheden af juli, hvad angår hits.

Silkehejre med grågås, Villahøj Sø, Vestamager, 5/7 2019. Hejren rastede på lokaliteten i perioden 22/6 til 26/7, og måske var det samme individ, der sås ved Klydesøen på flere datoer mellem 19/5 og 16/6.

Gærdeværling han, Tornby Klitplantage, 14/7 2019

Hvidøjet and han, Damhussøen, 25/7 2019. Ny art for Københavns Kommune

Hvidøjet and hun med troldænder og blishøne, Utterslev Mose, 29/7 2019. Bemærk den lille størrelse i forhold til troldænderne

Skægmejse, Køge Nordstrand, 29/7 2019. Formentlig en 1K han pga. gult næb og mørk tøjle

Sorthovedet måge ad. med hættemåger, Ølsemagle Revle nordspidsen, 29/7 2019. En af fuglene fra Holmesø?

0 Responses to “Hitsommer”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: