Et fynsk hit

De fede og de mindre fede. Sådan er det med mennesker og fugle. I toppen findes tornhalesejler og albatrosser og i bunden tamdue og kohejre. Derfor var det måske ikke så overraskende, at der skulle gå næsten 25 år fra min første kohejre i DK til, at jeg så nummer to.

Den første var på den – for mit vedkommende – legendariske dag, 11. november 1995, hvor jeg bogførte hele tre nye DK-arter. Rykkede med JES (vist nok med den hedengangne Hundested-Grenå færge) om morgenen til Hirtshals, hvor bonapartemågen, der var fundet 7. november (2. fund i DK), var på plads. Derefter blev kursen sat mod Thy, hvor DK’s 8. kohejre gik på en mark nær Madsted ved Ove Sø. Dagen sluttede med en (måske spontan?) dværggås blandt skovsædgæs ved Rosvang.

Tilbage til nutiden, hvor kohejre er ved at være en årlig gæst med fund i 2012, 2014, 2015, 2016, 2018 og 2019 – heriblandt første multifund – en flok på 4 ved Herning i november/december 2019. Med de stigende temperaturer og kohejrens evne til at kolonisere nye områder er det nok ikke utænkeligt, at det bliver en dansk ynglefugl inden for de næste 30 år? Kohejre blev første gang konstateret ynglende i Storbritannien i 2008. Læs mere om kohejre i UK her.

På vej fra Skagen til Ærø 14. februar svingede jeg forbi Sortemosen nær Svendborg, hvor kohejren, der var fundet 5. februar, poserede sammen med nogle køer. Den var – ærlig talt – ikke det mest ophidsende hit, men i februar skal man ikke være kræsen, og en trompeterende trane på en bakketop skabte god stemning på den hitfattige motorvejsponton kaldet Fyn.

Alliker og kohejre, Sortemosen, Svendborg, 14/2 2020

Trane, Sortemosen, Svendborg, 14/2 2020

0 Responses to “Et fynsk hit”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: