Loch Ness-uhyret

I de vilde 90’ere og 00’ere var der ingen ende på rapporter om trækkende 2K han kongeederfugle om foråret. Det var kilde til megen snak og skriverier. Passede det? Fandtes der 2K han kongeederfugl? Fuglen, en 2K han fundet af SHN, ud for Hundested 9/1 2021 er faktisk den første indtastede 2K kongeederfugl om foråret i DOFbasen med fotodokumentation. Til sammenligning er der ca. 35 fotodokumenterede adulte og subadulte hanner i DOFbasen fra 2010 og frem. Dertil kommer en fotodokumenteret 1K hun i Skagen i november 2017. Der er jo lidt mystisk, at de adulte – og subadulte – hanner bliver fotograferet, mens de unge hanner undgår fotografernes linser… I 1980’erne blev 2K fuglene også dokumenteret. Jeg husker stadig, da jeg bladrede i SU-rapporterne fra slutningen af 80’erne og kunne læse om fundene på Christiansø. Bl.a. kan det læses i SU-rapporten for 1989, at der det forår sås min. 8(!) kongeederfugle på Christiansø – alle 2K-fugle. Foto af en 2K han fra 25/5 kan ses her. Ifølge DOFbasen er seneste fund af kongeederfugl på Christiansø fra april 2012 – en adult han. Selvom der i 80’erne var feltstation på øen, så der var god dækning – også i april – er der nok ingen tvivl om, at arten  er blevet sjældnere her – og formentlig også i resten af landet.

Kongeederfugl 2K han, Hundested Havn, 16/1 2021

Finderen af dyret, SHN, fotodokumenterer sit dyre fund

Cheferne har tidigere været ude med riven, når der har været rapporteret kongeederfugle på Halsnæs, som det kan læses i dette indlæg – samt utallige andre. Det var derfor stort – med egne øjne – endelig at se en kongeederfugl i kommunen.

Foruden kongeederfuglen i Hundested kan Stængehus og Melby Overdrev for tiden byde på hele to amerikanske sortænder. Amerikansk sortand sås første gang ved Melby Overdrev i december 2008, og arten har været set hver vinter siden da på kyststrækningen mellem Liseleje og Stængehus. 14/2 2020 blev to fugle set ved henholdsvis Liseleje og Melby Overdrev, og to fugle sås igen ud for Stængehus på flere datoer mellem 14/12 2020 og 17/1 2021.

Amerikansk sortand ad. han, Stængehus, 16/1 2021

0 Responses to “Loch Ness-uhyret”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: