Vadersæsonen

23. juli 2021 blev en stribet ryle 2K+ fundet i Klydesøen af KBL. D. 27. kunne jeg komme af sted på en lille tur, og valget faldt på Klydesøen. Vel ankommet om morgenen startede jeg ved sydtårnet, hvor den stribede ryle var set d. 26. Der var masser af vadefugle, heriblandt fem(!) kærløbere, men den stribede ryle kunne jeg ikke finde. Der var også mange vadere langs nordenden af Sydmøllevej, og da jeg var på cykel tænkte jeg, at den stribede nok stod et eller andet sted ved Sydmøllevej… Efter en hurtig cykeltur gennem Pinseskoven tog det ikke mange minutter at lokalisere en stribet ryle vest for Sydmøllevej nær skjulet. Fuglen sås fint i teleskop, mens den fouragerede nær ryler og brushøns.

Efter en halv times tid cyklede jeg tilbage mod sydtårnet, hvor jeg mødte en birder, der til min overraskelse fortalte, at han havde set den stribede ryle lige neden for sydtårnet, hvor fuglen havde stået i går. Jeg var en smule skeptisk, men den var god nok. Da jeg smækkede skopet op, gik der stadig en fin stribet ryle ved sydtårnet. Jeg tænkte, at det da var sjovt, at den lige skulle vælge at flyve fra Sydmøllevej til Sydtårnet, mens jeg skiftede lokalitet.

Samme eftermiddag blev det konstateret, at der var to(!) stribede ryler på lokaliteten, da AOWN så en fugl ved Sydmøllevej, mens en fugl kunne ses af SKR ved sydtårnet. Begge fugle sås på lokaliteten frem til 3/8 – for det meste hver for sig – men 2/8 sås de gående sammen. Det er første gang, at to stribede ryler er set sammen på Sjælland, selvom de to fugle nok skal betragtes som to fund, da de d. 27/7, da to fugle blev konstateret, gik hver for sig.

Største flok i DK er en flok på 3 1K-fugle, som rastede i Ulvedybet i perioden 14-20/9 2003. Desuden er der set to fugle sammen på Harboøre Tange 11/6 1992, Sneum 23-26/5 2004, Tipperne 4-6/7 2006 og igen på Tipperne 16/6 2011.

stribet_ryle_sydmoellevej_2

Stribet ryle, Sydmøllevej, Vestamager, 27/7 2021

stribet_ryle_sydtaarnet

Stribet ryle, sydtårnet, Vestamager, 27/7 2021

hvidoejet_and_damhussoeen_1

Hvidøjet and med taffelænder, Damhussøen, 30/7 2021. Tredje sommer, fuglen ses på lokaliteteten. Da fuglen baskede med vingerne kunne det ses, at den var i kraftig svingfjersfældning, og den kunne næppe flyve.

roedhovedet_and_hejrede_soe

Rødhovedet and han med rapænder, Hejrede Sø, 3/8 2021. Tre fugle sås på lokaliteten

Tirsdag d. 9. august blev en 1K damklire fundet ved Nivå Bugt af vistnok(?) Klaus Kesby. Fuglen var meget publikumsvenlig og sås ofte sammen med bl.a. hvidklire og tinksmed. Den sås frem til 12/8 og – temmelig overraskende – igen 15/8. Damklire var SU-art til og med 2006, da der var gjort ca. 80 fund af 90 fugle. På trods af at arten ikke længere er SU-art, der det stadig en sjælden fugl. Og arten giver ofte problemer for de danske birdere, da især hvidklire ofte forveksles med damklire. I 2021 har der, foruden Nivå-fuglen, været tre obs af arten; trk. Rørvig 2/5 (lydoptaget), Ulvedybet 4-5/5 (foto) og Fanø Strand 7/8.

damben_nivaa

Damklire 1K og mudderklire, Nivå, 10/8 2021

0 Responses to “Vadersæsonen”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
*

*


%d bloggers like this: