Et par ture til lorteøen – aka Amager – har været ganske produktive. 20/8 bød Klydesøen på to fine 1K kærløbere samt de sædvanlige fem stylteløbere. Samme dag kunne KBL notere hele 27 forskellige vadefuglearter på lokaliteten, hvilket skulle være en tangering af rekorden.

IMG_2181

Adult almindelig ryle med 1K kærløber, Klydesøen, 20/8 2022

11/9 tog jeg på morgenobs på Sydvestpynten. En af de første fugle, der kom i tuben, var en guldand! En fejlfarvet, lys, hvinand fouragerede ud for obsposten sammen med ca. ti andre hvinænder. Læs mere om guldænder her. Højdepunktet var en kaldende pungmejse kl. 9.07; fuglen kaldte ca. seks gange, og du kan høre en optagelse af dyret og se sonogram ved at klikke her. Desuden bød morgenobsen på en trækkende sortstrubet lom og en gøg.

lys_hvin_collage

Fejlfarvet hvinand, Sydvestpynten, 11/9 2022

Fredag 16/9 lød jungletrommerne, da en kuhls skråpe blev fundet off Grenen af ROC. Fuglen havde meget hvidt på undersiden af hånden, og det lugtede af, at det var samme fugl, der 14/9 var set ved Kullen og senere samme dag på flere lokaliteter i Nordsjælland, hvor den fløj vest. Pilen pegede på scopolis skråpe, så 00.30 var der afgang med SKAT, HHØ og RS, og endnu en nat blev tilbragt på de danske motorveje. Vi ankom til Grenen før solopgang, og der gik ikke længe, før en kuhls blev spottet på nordsiden af Grenen. Fra kl. 7.07 sås fuglen fint, tæt på nordkysten, hvor det, selv på ca. 1 km’s afstand, kunne konstateres, at fuglen havde meget hvidt i hånden. Et par gode video-stills af fuglen, der gæstede Sverige og Danmark, kan ses her. Det drejer sig om et temmelig overraskende fund, da der blot er tre godkendte fund af scopolis skråpe i Storbritannien.

grenen_1709_b

God stemning på Grenen

For 11. gang blev der afholdt PGW på Mandø. Jeg ankom med SJ fredag aften og var klar til at lave stort lørdag morgen. Vi boede sammen med AEC, CBN, Sigurd og Peter tæt på Stribet Sanger-krattet. Der var dog ikke meget stribet sanger over træffet… Lørdag morgen druknede i regn, men det klarede op ved 11-tiden, og der var fine forhold til lusk. Der var pænt med småfugle i buskene, men på trods af at 30-40 birdere luskede øen, var det blot 1-2 hvidbrynet løvs (samt en mulig taigapiber), som blev dagens bedste obs. Søndag morgen var det klaret op, og det blæste en del fra vest. Der var færre fugle i krattene end om lørdagen, men det lykkedes mig endelig at se en hvidbrynet, som JAE lavede ved digegraven lige øst for Vireo-parkeringen. Det skulle også vise sig at blive dagens bedste fugl på Mandø. Et – fuglemæssigt – temmelig skuffende træf, især i betragtning af de mange schwarz, der sås i Sverige i weekenden. Helgoland med schwarz og taigapiber er i en anden kategori, og nordmændene straffede også DK om søndagen, hvor Utsira producerede grey-cheeked thrush, rødøjet vireo, schwarz og pileværling, mens en swainson’s thrush blev ringmærket i nærheden af Kristianssand!

bryn_mandoe_0210

Bryn, Mandø, 2/10 2022

blaa_kaerhoeg_mandoe_0210

Blå kærhøg 1K, Mandø, 2/10 2022

Tirsdag 4/10 rykkede jeg til Stevns, hvor første stop var Stevns Fyr. Der var pænt med gransangere og fuglekonger i krattene, og en rødtoppet blev bedste fugl. 11 hedelærker og en bjergvipstjert trak forbi. Et kig ud over Køge Bugt gav en flok røde glente, så jeg tænkte, det var tid til Mandehoved. På trods af en del skyer var der godt gang i glenterne, og i DOFbasen er der noteret 446 indtrk. i løbet af dagen af TA samt tre sorte, heriblandt en fin 1K. Efteråret på Stevns har ikke givet sjældne ørne endnu, hvilket også er tilfældet i Falsterbo…

roedtoppet_stevns_fyr_0410

Rødtoppet fuglekonge, Stevns Fyr, 4/10 2022. Godt, der er autofokus.