Vi nærmer os den farlige årstid hvor alle dudesne begynder at kigge på måger, fordi at kaspisk og middelhavsmåge er blevet fuldgode arter, der skal på årslisten. CIF vil prøve at komme den uundgåelige stribe af medfølgende fejlobs i forkøbet med denne lille guide til store måger. Hvis der er to arter, der bliver indtastet alt for mange af i DOFbasen, er det Kaspisk måge og Middelhavsmåge. Især i Jylland skal det indtastede antal Kaspiske måger nok divideres med 3 og Middelhavsmåger med 5. På østsjælland står omtrent lige så skidt til.

HUSK når du tæller sjove måger at indtaste lige så mange du ser. Hvis du ser een kaspisk måge, skal du ikke indtaste tre. Hvis du ser en kaspisk måge og 2 mulige kaspiske måger skal du også kun indtaste een. Det er måske logik for burhøns, men alligevel er der adskillige danske fuglekiggere, der ikke magter opgaven. PÅ Vestsjælland, Fyn og i Øst- og Nordjylland er der ikke nogen Kaspiske og Middelhavsmåger. Hvis du ser en der, er det en sølvmåge der ligner. Jo længere mod øst du kommer, des større er chancen for at finde en Kaspisk måge.

Kaspisk Måge

Alle elsker Kaspisk måge, fordi den er så pæn. Oven i købet findes der så klassiske eksemplarer at dudesne måske endda kan gå hen og bestemme den rigtigt. Det gælder naturligvis kun ungfuglene i første vinterdragt – det er den, de anlægger efter ungfugledragten -,  der er den vi oftest ser her hjemme. I juvenildragt ligner den en Sølvmåge, fordi den har mørke kropsfjer og brunskællet ryg, men tertialerne har den klassiske hvide rand langs spidsen uden sølvmågens tænder. Det har til gengæld også enkelte sølvmåger i juvenil dragt, og de bliver ofte fucket op til kaspisk, middelhavs og især sildemåge. Det er kun få kaspiske, der når Danmark i juvenil dragt, da de fælder tidligt.  Den klassiske kaspiske er en første vinterdragtsfugl, der står på en sandrevle eller strand – det kan de bedre lide end moler. Den har et fladt hvidt hoved, grå ryg, ensfarvede brunlige dækfjer og megalange ben. De ensfarvede tertialer med lidt tværet lys kant er et godt kendetegn om efteråret.

Kaspisk måge 1. vinterdragt. GLEM det med hvidt hoved og to-farvet ryg – sådan kan sølvmåger (især 2k) også se ud, og kig i stedet på tertialerne (markeret med rødt) og store dækfjer (markeret med blåt). Tertaialerne er ensfarvede mørke, med udvisket lys kant brede ved spidsen. Dækfjerene er også gennemgående ensfarvede mørke med lys kant, hvor sølvmåge har en masse pletter og striber. Grå nakkekrave i kontrast til hvidt hoved er også et godt kendetegn. Panden virker flad, og ser somme tider ud til at gå i et med det lange slanke sorte næb. Sammenholdt med et lille mørkt, lidt dråbeformet øje kommer kaspisk måge til at minde om en mynde.

Mynde. Pas på – på stranden kan den godt blive taget for en kaspisk måge.

Når du nu har fundet noget, du mistænker for at være en kaspisk måge, er det en god ide at se fuglen i flugten, hvis du aldrig har bestemt Kaspisk før. Kaspisk måge har som regel meget lyse undervinger, ret ensfarvede overvinger pga de jævnt farvede dækfjer og et solidt sort halebånd mod ellers meget hvid halerod. 1.vinterdragtssølvmåger er mere ensfarvet brune, og generelt grimmere.

Kaspisk måge, Rømø. Bemærk lyse undervinger og skarpt afsat sort halebånd mod hvid halerod. Dette er en 2k fugl.

2k kaspiske måger er sværere at bestemme, så lad være med at fedte rundt med sådan nogen. Når de går i tredje vinterdragt ligner de meget de gamle. Her skal man igen kigge efter lange, blege  ben, hovedprofil og mørkt øje. Om vinteren er hvidt hoved et godt indicium, da kaspisk måge ikke anlægger sølvmågens vintervatring i hovedet. For mange dudes er det nok at se en gammel sølvmåge med mørkt øje, før de hugger til kaspisk – det er det ikke. Adulte sølvmåger kan godt have mørke øjne, ligesom de godt kan have hvidt hoved om vinteren..

Adult kaspisk måge, Nexø 8. aug. Bemærk flad pande, mørkt øje, lange tynde ben og smalt næb – efterår/vinter med grønlig basis og meget ofte en sort streg over den røde gonysplet.

Middelhavsmåge

Her har vi at gøre med en af SUPERsværvægterne inden for overbestemmelsesmateriale – næsten værre end Damklire. Hvad mange tilsyndeladende glemmer er, at Middehavssølvmåge er vildt svær at bestemme. Der er dem der vil hævde at 2-3k-typerne er umulige, men det afholder ikke selv helt nybegyndere fra at give sig i lag med arten. Sandt og sige, ser folk dem da også hovedsageligt når de er alene. Når der er medobservatører er der ingen der tør. Ofte er der blevet offentliggjort billeder af Middelhavsmåge, der har vist sig at være noget andet, eller som man i bedste fald ikke kan se hvad er. Flere billeder af formodede Middelhavsmåger deler vandene blandt eksperterne, så lad heller være med at tage foto, hvis du vil beholde din claimede middelhavsmåge.

Vælger du alligevel at hugge til arten så find for guds skyld en klassisk ungfugl! Og hvad vigtigere er – SE DEN FLYVE. Ofte tror man ganske sikkert, at man kigger på en stående Middelhavsmåge, men så letter den og er bare en skide havmåge. Den stående unge middelhavsmåge kan lige alt fra en Sildemåge til en Kaspisk måge. I det mindste fælder Sildemåge som oftest rygfjer så sent, at man har et par måneder, hvor udskiftede rygfjer er nok til at kunne udelukke sildemåge. Kigger man på en Sølvmåge der ligner en Kaspisk måge, men bare ikke er det, ryger den ofte i bogen som Middehavsmåge. Man finder ofte måger, som man ikke kan blive enige om er Kaspiske eller Middelhavsmåger, selvom det i teorien skulle være så let.

Den stående unge Middelhavsmåge opdages ofte på at den umiddelbart ligner en kaspisk i dragten men har mørk maske om øjet. Den har lange vinger, og tertialer der ligner en sildemåges, med smal, velafsat lys rand uden tænder- i frisk dragt ikke så udtværet som hos Kaspisk. Næbbet er sort langt hen på sæsonen. Der er mange der siger, at den har kasseformet hoved, men man kan få alle mågers hoved til at se firkantet ud, når man har michahellitis – kig på dragten istedet. Ryggen er mere brun end kaspisk, mens dækfjerene er temmelig ensfarvede brune – altså mere henad Kaspisk end Sølvmåge. Når du nu står og kigger på sådan en måge, og det bare klør i nallerne for at skrive den i bogen, er det du skal slå koldt vand i blodet. Jeg SKAL se den flyve, tænker du nu. I flugten viser Middelhavsmåge velafsat sort halebånd mod hvid halerod, mørke undervinger og inderste håndsvingfjer, der er mørkere end hos Sølv- og Kaspisk måge. Sidstnævnte et godt kendetegn ift. disse to, men ikke fra Sildemåge, der kan ligne middelhavsmåge i flugten. Ser du disse ting – og har du udelukket Sildemåge, kan det være du har fundet en Middelhavsmåge.

Middelhavsmåge 1k, Blåvand okt. Læg mærke til de mørke undervingedækfjer (markeret med blåt), og de mørke indre håndsvingfjer (markeret med rødt). Hvis noget af dette ikke passer på din middelhavsmåge, så stryg den.  Alt skal være lige i øjet, når du begiver dig ud at bestemme denne art.

Nedenfor et foto at sølvmåges udstrakte vinge til sammenligning- læg mærke til at inderste håndsvingfjer danner et lyst panel i vingen.

1.vinter Sildemåger kan ligne Middelhavsmåge supermeget – der er faktisk ringmærket fugle som Middelhavsmåge, der er blevet ombestemt, da de blev voksne og var Sildemåger. En lille guideline er, at de lyseste unge sildemåger som regel er af Østersø-racen (Baltisk sildemåge, L.fuscus fuscus). Disse er i modsætning til Middelhavsmåge ekstremt spinkle, og giver mere indtryk af Stormmåge end Sølvmåge.

Baltisk sildemåge 1k, Bornholm, dec.  Lys krop, mørk ryg og slank figur (.. Lange vinger ses desværre ikke her.

Vestlig sildemåge (Intermedius/Graellsiii), Vedbæk september. Stadig ret uudskiftede rygfjer og mørksnusket krop. Der er ingen hvide halvmåner (lyse rander langs spidsen) på de kulsorte svingfjer – et godt kendetegn for unge sildemåger. Hvis du tror du kan racebestemme unge britiske sildemåger er det tid til en fin hvis bluse, hvor ærmerne kan bindes sammen over brystet.

2-3k Middelhavsmåger er no-go for folk der har mindre end 300 ædelarter, så dem glemmer vi lige. Adult Middehalvsmåge er også topfarlig, pga at de østlige sølvmåger med gule ben ofte har hvidt hoved om vinteren. Hvis du vil lave en god adult Middelhavsmåge skal du se bemærkelsesværdigt mørkere ryg end de omgivende måger, rød øjenring, dybgule ben, lange vinger og brudt hvid plet på den yderste håndsvingfjer.

Ad Middelhavsmåge med sølvmåge, Gilleleje dec. – bemærk mørkere grå ryg end Sølvmåge, kraftig fremtoning, gule ben og vinterdragtens vatring, i hovedet, der er isoleret omkring øjet som en maske.

Middelhavsmåge har meget mere sort og mindre hvidt i hånden end sølvmåge. Det har vi desværre ikke noget billede af.

Nu har du fået et par fif til bestemmelse af Kaspisk og Middelhavsmåge – til gengæld holder du nallerne fra Baltisk sildemåge vest for Rønne. Det er  STRENGT forbudt at racebestemme Baltisk sildmåge for folk med under 265 ædelarter, og folk der aldrig har set racen på yngleplads.

Vi håber at denne artikel vil afspejle sig positivt i efterårets indtastninger på DOFbasen.

CIF