Mandag den 18. marts 2024 lynede OA på Skjern Enge, da han fandt Danmarks første sortbrun and, en han. Det var blot OA samt en enkelt medobservatør, som lykkedes med at se fuglen på førstedagen. Fotos af fuglen blev lagt på nettet samme aften, og selvom vingespejlet hverken var set eller fotograferet, lugtede fuglen så meget af at være en sortbrun and, at mange sadlede kamelen om natten og var klar på Skjern Enge tirsdag morgen ved daggry. Fuglen var på førstedagen opdaget fra Hestholm Tårnet og siden set fra Lønborgvej.

Jeg rykkede om natten med HEM og Freya Mørup, og vi startede ved Lønborgvej ved solopgang. Oversigtsforholdene fra vejen var dog temmelig ringe, da man står lavt, så efter en halv times tid gik IBJ og jeg mod nord og op på diget, der løber mod vest. Herfra kunne der ses mange flere ænder end fra Lønborgvej, og det “føltes rigtigt”. Vi stoppede flere gange og tjekkede ænderne. Efter ca. 1 km var der en bænk, hvor jeg satte mig og slog skopet op. Kort efter kom den sortbrune and svømmende ind i skopfeltet! Jeg ringede rundt, og det viste sig, at HBJ, RS og HHØ også havde fundet fuglen fra Hestholmtårnet. Fuglen sås fint – omend på nogen afstand – mens den svømmede rundt med et par gråænder. Efter ca. ti minutter lettede den og landede nærmere Lønborgvej, og den kunne nu ses af alle fremmødte.

Sortbrun and var en ventet ny art for landet, selvom den ikke blev nævnt af ROC i artiklen om de kommende 30 nye arter for Danmark fra 1995. I RS’ artikel om kommende nye arter for landet fra 2020 var den ikke i top 10, men den var i feltet blandt de 11-30 mest ventede.

I Sverige er der gjort 6 fund. Førstefundet var fra 1973, dernæst fulgte fund i 1997 og 2014 (2 fund). Den ene af fuglene fra 2014 overvintrede hvert år i Skåne til 2. april 2018. 9. april samme år opdagedes, hvad der regnes som et nyt individ i Hornborgasjön, Västergötland, og denne fugl sås igen i december 2018. Sveriges 6. fund af arten gjordes ligeledes i Västergötland 11. september til 3. oktober 2023.

Der er 5 fund af sortbrun and i Norge; fundene er fra 1995, 2006, 2013 og 2017 (2). Fire af fundene er fra marts-april, mens det seneste fra 2017 var en langtidsstationær i Rogaland 10. juni til 15. juli.

I Finland er der godkendt ét fund af en han fra 27. maj 2004, og ifølge Tarsiger.com er et fund fra juni 2008 fra sammen lokalitet godkendt som samme individ.

Til og med 2022 var der godkendt 44 fund i Storbritannien jf. BBRC’s SU-rapport for 2022. Første fund var i Kent i marts 1967. Sortbrun and har desuden hybridiseret med gråand flere gange i landet. Læs mere om sortbrun ands forekomst på De Britiske Øer og resten af Europa her.

Med tanke på de mange britiske fund – og også en del fund i Nordeuropa – er det overraskende, at arten aldrig er truffet i Holland, Tyskland eller Polen.

Bestemmelsen af sortbrun and kan være problematisk, da arten også regelmæssigt hybridiserer med gråand i USA. Wildfowl nævner, at ud af 4.608 vinger af sortbrun and og sortbrun and x gråand hybrider, der blev analyseret i 1977, var 13,2% hybrider, og ud fra analyser af skudte sortbrun and og sortbrun and x gråand hybrider i 2004-2008 var ca. 10% hybrider. Fuglen på Skjern Enge havde et smalt hvidt bånd på spidserne af armsvingfjerene, som kan ses på fotos taget af AES. Ifølge målinger af Pyle, der er refereret i Wildfowl, kan sortbrun and have en op til 2 mm hvid spids på “s5”.

Den sortbrune and sås frem til solnedgang på andendagen, men kunne ikke genfindes de efterfølgende dage.

collage_2_sortbrun_and

Sortbrun and han, Skjern Enge, 19/3 2024

hem_1

Bagværk neutraliseres af HEM

hhoe_rs_hbj_1

God stemning på Skjern Enge